- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό από το 1880
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της NOAA για τις καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ζει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού
Αυτό το καλοκαίρι ήταν το θερμόμερο στο βόρειο ημισφαίριο της Γης από το 1880.
Το βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα), στο οποίο ζει περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, μόλις βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880, «ισοφαρίζοντας» σε θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
Το καλοκαίρι του 2019 (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) ήταν το δεύτερο πιο ζεστό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο φετινός Αύγουστος υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία των τελευταίων 140 ετών. Τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο έχουν όλα υπάρξει κατά την τελευταία πενταετία, ενώ και οι πέντε πιο ζεστοί Αύγουστοι έχουν συμβεί μετά το 2014, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.
Λιώνουν οι πάγοι
Η καλυμμένη από πάγους έκταση της Αρκτικής ήταν τον Αύγουστο φέτος 30% κάτω του ιστορικού μέσου όρου και η δεύτερη μικρότερη μετά το 2012, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική τον Αύγουστο ήταν οι πέμπτοι μικρότεροι, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καύσωνας στην Ευρώπη
Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες πήραν την «ανηφόρα», κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην Ευρώπη τον Ιούλιο (το Παρίσι κατέγραψε θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών), παρόλο που -αντίθετα με το επίσης καυτό 2016- δεν υπήρξε κανένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο παραδοσιακά ενισχύει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.
Στις πρώτες θέσεις της λίστας
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λόγω των αυξανομένων επιπέδων των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου», είναι πιο εύκολο πια να σημειωθούν νέα μετεωρολογικά ρεκόρ ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του Ελ Νίνιο.
Χρησιμοποιώντας ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) βρήκε επίσης ότι στο βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι του 2019 ήταν το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά, αλλά οριακά πιο ζεστό από εκείνο του 2016.
Σε ετήσια βάση, το 2019 είναι μέχρι στιγμής το τρίτο θερμότερο έτος μετά το 2016 και το 2017 και η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι θα είναι τελικά από δεύτερο έως τέταρτο θερμότερο (σίγουρα στην πρώτη πεντάδα).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ερευνητές ανέπτυξαν υλικό που απορροφά τους ρύπους 100 φορές ταχύτερα
Έργα στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από drones και ειδικές συσκευές εντοπισμού
Δεν υπάρχει σχέδιο Β' γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β'
Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.