- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Με πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένων στη δύναμη του λόγου και της τέχνης, στην ομορφιά και ανάδειξη του αστικού πράσινου τοπίου αλλά και στην εμπλοκή του πολίτη για τη διατήρηση και τη βελτίωση του δημόσιου χώρου, συνεχίστηκε και τις ημέρες των Χριστουγέννων το ταξίδι προς το κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Ένα ταξίδι όχι μόνο για να γνωρίσουμε το όραμα για το μεγάλο έργο που θα ανοίξει το 2016, αλλά και για να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις ανάγκες μας αλλάζοντας τις νοοτροπίες μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.
Το Σάββατο η μήτρα της κηποτεχνικής στην Ελλάδα, ο Εθνικός μας Κήπος, γέμισε από μικρούς και μεγάλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων που σε συνεργασία με τους Book Crossers, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και τη WWF οργάνωσαν δράσεις πολιτισμού και κινητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Οι μικρότεροι συμμετείχαν στο κυνήγι θησαυρού βιβλίων και φυτών, με την βοήθεια ενός χάρτη του Εθνικού Κήπου, ενώ οι μεγαλύτεροι στη δράση καταγραφής των πράσινων χώρων.
«Η καταγραφή των πράσινων χώρων σε συνεργασία με τη WWF είναι μια δράση που έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στο αστικό πράσινο» εξηγεί η Αντιγόνη Ζόγκα, συντονίστρια του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού». Με αφετηρία κάποιο σημείο οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης βρίσκουν και καταγράφουν τους πράσινους χώρους την κατάσταση που βρίσκονται, τους βανδαλισμούς που έχουν υποστεί ενώ ταυτόχρονα με την περιγραφή κάνουν και αξιολόγηση και προτάσεις για βελτίωση του χώρου μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που έχει ετοιμάσει και μοιράσει η WWF. Κατόπιν τα στοιχεία της καταγραφής αναρτώνται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι πολίτες ανά πάσα στιγμή μπορούν να πληροφορηθούν και να συμμετέχουν σ’ ένα ζωντανό διάλογο αναφορικά με τους χώρους πρασίνου των πόλεων. «Θέλουμε να συντηρήσουμε το διάλογο γύρω από τους χώρους πρασίνου, να καταδείξουμε μέσα από εκθέσεις τα καλύτερα και τα χειρότερα σημεία, έτσι όπως τα έχουν καταγράψει οι ίδιοι οι επισκέπτες ενώ ταυτόχρονα προβαίνουμε και σε παρεμβάσεις προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσουμε μια διαδικασία μιμητισμού, όπου όλο και περισσότεροι πολίτες θα αναλαμβάνουν δράση» μας εξηγεί ο Αχιλλέας Πληθάρας υπεύθυνος εκστρατειών της WWF .
Το ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος συνεχίζεται και πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα γιατί η φιλοσοφία του Ιδρύματος Νιάρχου «είναι να βγει το Κέντρο Πολιτισμού από το Δήμο Καλλιθέας και να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα να συναντήσει, να γνωριστεί και να ευαισθητοποιήσει τους μελλοντικούς επισκέπτες του» αναφέρει η Λένια Βλαβιανού υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συμπληρώνει ότι «απώτερος στόχος είναι να μάθει το Ίδρυμα Νιάρχος τι είναι αυτό που πραγματικά ο κόσμος θα ήθελε να δει στο Κέντρο Πολιτισμού στο μέλλον».
Από την πλευρά τους μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στις δράσεις του Σαββάτου στον Εθνικό Κήπο, δήλωναν την ικανοποίηση τους γιατί παρότι τα φετινά Χριστούγεννα ήταν λυτά και ταπεινά με φόντο την οικονομική κρίση, η τέχνη που βγήκε στο δρόμο με την Όπερα της Βαλίτσας, οι δράσεις της φιλαναγνωσίας αλλά και τα προγράμματα του αστικού πρασίνου έδωσαν το μήνυμα του επαναπροσδιορισμού τόσο των πραγματικών αναγκών όσο και των αξιών μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.