Οδυσσέας Λάμπρου: ο 17χρονος που θέλει να σώσει τη Μεσόγειο
Mαζί με μια ομάδα συνομήλικων του καθαρίζουν το βυθό από αυτά που πετάνε οι υπόλοιποι
Γνωρίσαμε τον 17χρονο Οδυσσέα Λάμπρου, που με την ομάδα του οραματίζονται να σώσουν τη Μεσόγειο από το πλαστικό
Περίπου 1 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και 1.450 από αυτούς επιπλέουν στη Μεσόγειο σύμφωνα με στοιχεία. Αυτό ήταν αρκετό για να κάνει τον 17χρονο Οδυσσέα να βρει την Ιθάκη του στον ελληνικό βυθό θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο του με στόχο τη διάσωση των ελληνικών θαλασσών.Σε ηλικία 14 ετών απέκτησε δίπλωμα δύτη και έφτιαξε ακόμη και τη δική του ομάδα, την «Beach cleaning», τα μέλη της οποίας βουτούν σχεδόν κάθε μήνα στις θάλασσες για να μαζέψουν ότι έχουν πετάξει όλοι οι υπόλοιποι.
Πρόσφατα μάλιστα, πραγματοποίησαν μία από τις δράσεις τους στη παραλία στο Μάτι, έναν περίπου χρόνο μετά τα γεγονότα της φονικής πυρκαγιάς. Ο ίδιος μάς εξηγεί τον λόγο που πιστεύει ότι σε 12 χρόνια από τώρα η Μεσόγειος θα είναι ακατάλληλη για κολύμπι, για την απόφασή του να το αλλάξει αυτό, αλλά και για τα πιο περίεργα αντικείμενα που έχει βρει στο βυθό.
«Μεγαλώνοντας παρατηρούσα πως πολύς κόσμος δεν σέβεται και δεν εκτιμά την ομορφιά της φύσης, των ακτών καθώς και των θαλασσών. Με την ποσότητα μάλιστα των σκουπιδιών που εισέρχονται καθημερινά μέσα στη θάλασσα η Μεσόγειος θα είναι ακατάλληλη για να κολυμπάμε σε λιγότερο από 12 χρόνια. Παρόλα αυτά πιστεύω πως έχουμε ακόμα λίγο χρόνο για να αντιστρέψουμε το πρόβλημα. Έτσι αποφασίσαμε με τους φίλους μου να ξεκινήσουμε κάποιες δράσεις καθαρισμού στον βυθό της Αττικής και παράλληλα να ενημερώνουμε τους πολίτες σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος» εξηγεί ο Οδυσσέας στην ATHENS VOICE.
Τα παιδιά κάνουν και καταμέτρηση των σκουπιδιών και τα στοιχεία που προκύπτουν αποστέλλονται σε οργανισμούς όπως είναι η Helmepa και το Project Aware με σκοπό τη μελέτη της αύξησης ή της μείωσης των σκουπιδιών στην εκάστοτε περιοχή. Ενδεικτικά, μέσα σε ενάμιση χρόνο η ομάδα έχει περισυλλέξει 23.640 αντικείμενα, 568 καλαμάκια, 14.000 μπουκάλια νερού, 117 λάστιχα, 420 ποτήρια μιας χρήσης, 3.000 πλαστικές σακούλες και 1.824 γόπες τσιγάρων. Από τον βυθό της θάλασσας έχουν ανασύρει μέχρι και ολόκληρα δίκυκλα και δεκάδες ελαστικά αυτοκινήτων.
«Η πρώτη επίσημη δράση του Beach Cleaning έγινε στις 9-12-2019 στο Πόρτο Ράφτη. Αρχικά ήμασταν λίγοι, έρχονταν μόνο η οικογένειά μου καθώς και μερικοί φίλοι. Πλέον στις περισσότερες δράσεις έρχονται περίπου 20-50 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των δυτών. Ως Οδυσσέας νιώθω μία επιπλέον ικανοποίηση βλέποντας πολλές οικογένειες να έρχονται και να δυναμώνουν οι σχέσεις τους κάνοντας μία καλή πράξη για το περιβάλλον». Μας λέει ο Οδυσσέας και συμπληρώνει: «Αρχικά μαζευόμαστε στην παραλία που έχουμε ανακοινώσει δράση, ενημερώνουμε τους νέους εθελοντές και υπενθυμίζουμε στους παλιούς τον λόγο που το κάνουμε όλο αυτό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει γιατί οργανώνουμε τους καθαρισμούς και πόσο σημαντικοί είναι. Στη συνέχεια τόσο οι δύτες όσο και οι εθελοντές ξηράς χωρίζονται σε ομάδες για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση αλλά ταυτόχρονα για να γίνει σωστά η καταμέτρηση».
Η διαδικασία απαιτεί πολύωρο σωματικό κόπο αλλά και έξοδα, καθώς η ομάδα του Βeach cleaning δρα αφιλοκερδώς και τα μέλη πληρώνουν από τις τσέπες τους ό,τι έχει να κάνει από τη μετακίνηση μέχρι τον εξοπλισμό, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για ένα καθαρό περιβάλλον. Από την άλλη έχουν βρεθεί και κάποιοι που παροτρύνουν τον Οδυσσέα να πάψει να «θυσιάζει τον ελεύθερο χρόνο του» για κάτι που φαίνεται να μην είναι αναστρέψιμο, τη στιγμή που χιλιάδες από τους συμπολίτες μας στην Ελλάδα φαίνονται να μην κόβουν τη συνήθεια που αφήνουν σκουπίδια στις ακτές.
«Σχετικά με το θέμα της ρύπανσης έχω καταλήξει στο γεγονός πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι η έλλειψη παιδείας και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί και με βάζει σε σκέψη σχετικά με το πότε αλλά και πώς μπορεί να αλλάξει. Με εκνευρίζει η αδιαφορία που υπάρχει και η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ κράτους και κοινωνίας ακόμα και για απλά θέματα όπως η ανακύκλωση, η διακοπή χρήσης πλαστικών, περιβαλλοντολογικά μαθήματα στο σχολείο. Από μικρός έχω μάθει να μην κοιτάω μόνο το σήμερα αλλά να σκέφτομαι και τα προβλήματα που θα υπάρξουν αύριο. Για αυτό και δεν νιώθω ότι χάνω τη μέρα μου στις δράσεις του Beach Cleaning, αλλά κοιτάω ποιες θα είναι οι συνέπειες στο μέλλον εάν δεν προστατέψουμε το περιβάλλον. To motto είναι “Παιδιά του σήμερα πολίτες του αύριο”».
Στόχος του Οδυσσέα για το μέλλον ως ομάδα, είναι να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις μπορούν τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τα νησιά της χώρας και παράλληλα να συνεχίσουν να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τον κόσμο για το περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που επικρατεί στον πλανήτη. Η πιο πρόσφατη δράση του Beach Cleaning όμως πραγματοποιήθηκε στο Μάτι, σε συνεργασία με τις ομάδες East Coast Volunteers και Act for Mati, ακριβώς στο σημείο όπου οι ζωές πολλών ανθρώπων άλλαξαν ριζικά.
«Ήταν μία από τις πιο δύσκολες δράσεις που έχουμε οργανώσει τόσο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Για άλλη μία φορά οι εθελοντικές ομάδες και οι πολίτες που μένουν στην περιοχή απέδειξαν πως τις δύσκολες στιγμές όλοι ενωνόμαστε και προσφέρουμε σε αυτούς που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Από περιβαλλοντικής απόψεως σίγουρα η καταστροφή ήταν μεγάλη για αυτό και έχουμε προγραμματίσει μερικές ακόμα δράσεις στην περιοχή».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.