Περιβαλλον

Η Κύπρος κυνηγά το τοξικό λιονταρόψαρο για να σώσει τη Μεσόγειο

Απειλούν το οικοσύστημα της θάλασσας, είναι σκέτο δηλητήριο για τον άνθρωπο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιοντόψαρο
© Alexander Vasenin/Wikimedia Commons

Πρώτη οργανωμένη εξουδετέρωση λιονταρόψαρων πραγματοποίησε η Κύπρος καθώς το συγκεκριμένος είδος τοξικών ψαριών έχει εισβάλλει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την πρώτη οργανωμένη εξουδετέρωση λιονταρόψαρων πραγματοποίησε η Κύπρος καθώς το συγκεκριμένος είδος τοξικών ψαριών έχει εισβάλλει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και απειλεί το οικοσύστημα της κλειστής θάλασσας. Πρόκειται επίσης για ένα δηλητηριώδες για τον άνθρωπο ψάρι.

«Είναι τελείως ατάραχα», λέει ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Τζέισον Χαλ-Σπένσερ τη στιγμή που καμακώνει το 16ο του λιονταρόψαρο σε διάστημα 40 λεπτών. Έχει μόλις ξεκινήσει στην Κύπρο το ντέρμπι «απομάκρυνσης των τοξικών λιονταρόψαρων», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian. «Το πρόβλημα» συνεχίζει ο καθηγητής, «είναι ότι αυτά τα ψάρια δεν είναι μέρος του οικοσυστήματος της Μεσογείου και τα συναντάμε σήμερα σε αριθμούς που θυμίζουν μάστιγα».

Ο καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ υποστηρίζει ότι αυτό το είδος ψαριού είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Το δηλητηριώδες λιονταρόψαρο (Pterois miles) τρέφεται με μια ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Γεννά κάθε τέσσερις μέρες, καθ' όλο το έτος, παράγοντας περίπου δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους του.

Τα αγκάθια του είναι άκρως δηλητηριώδη και εν δυνάμει θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί από αυτά - άλλο ψάρι ή άνθρωπο. Αν κανείς τσιμπηθεί, πρέπει αμέσως να πάει σε γιατρό, γιατί μπορεί να εκδηλώσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του και τα τοξικά αγκάθια του αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία το επίβοφο λιονταρόψαρο κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, μια εξέλιξη με σοβαρές βιολογικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα, ώστε να κυνηγηθεί το λιονταρόψαρο από ψαράδες και ψαροντουφεκάδες (κάτι που έγινε με επιτυχία στα ρηχά νερά της Καραϊβικής), καθώς επίσης, σε αντιστάθμισμα, να αυξηθούν οι πληθυσμοί άλλων ψαριών, όπως ο ροφός, που κυνηγούν τα λιονταρόψαρα.

Το λιονταρόψαρο προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά το 1991, στον Κόλπο της Χάιφας του Ισραήλ. Παρά τους κινδύνους πάντως, το ψάρι αυτό, μετά από προσεκτικό καθάρισμα, τρώγεται και είναι μάλιστα νόστιμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ