Περιβαλλον

Ο «Σιβηρικός Μονόκερος» περπάτησε στη Γη μαζί με τον άνθρωπο πριν από 39.000 χρόνια (εικόνες, video)

Νέα στοιχεία για το πώς χάθηκε το θηλαστικό που έζησε στα βοσκοτόπια της Ευρασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
siberian.jpg

Ο γιγαντιαίος ρινόκερος, του οποίου η προέλευση συνδέεται με το μυθολογικό μονόκερο, επιβίωνε στη γη πριν από τουλάχιστον 39.000 χρόνια, δηλαδή περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Γνωστός ως «σιβηρικός μονόκερος» το εν λόγω θηλαστικό είχε πλούσιο τρίχωμα, έμοιαζε με τον ρινόκερο αλλά ήταν πιο ογκώδες και με μεγαλύτερο κέρατο στο μέτωπο. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο σιβηρικός μονόκερος έφτανε τα δύο μέτρα ύψος, είχε μήκος 4,5 μέτρα και το βάρος του έφτανε τους 4 τόνους και ζούσε στα βοσκοτόπια της Ευρασίας.

siberian-unicorn-skeleton-two-column.jpg

Σύμφωνα με νέα στοιχεία το γιγάντιο θηλαστικό σταδιακά εξαφανίστηκε γιατί ήταν πολύ επιλεκτικό στον τρόπο της διατροφής του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όσα περισσότερα ανακαλύπτουν για τον «σιβηρικό μονόκερο» τόσο περισσότερο και καλύτερα θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους εναπομείναντες ρινόκερους στον πλανήτη.

siberian2.jpg


Οι ρινόκεροι είναι από τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Κινδυνεύουν από τους λαθροθήρες, αλλά και από το πόσο επιλεκτικά είναι τα εν λόγω ζώα στην επιλογή του βιότοπου τους. «Κάθε αλλαγή στο περιβάλλον είναι ένας εν δυνάμει κίνδυνος για την επιβίωσή τους», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Έντριαν Λίστερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, επικεφαλής της μελέτης για τους σιβηρικούς μονόκερους.

When did 'Siberian unicorns' roam the Earth?

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ