Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια από τότε που κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες ονειρεύτηκαν ανθρώπινες πόλεις, ανεμπόδιστες, γεμάτες πράσινη μετακίνηση. Το όνειρο των ανθρώπων του ECOCITY, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τις εκστρατείες ECOMOBILITY και FREEMOBILITY, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς όπως καταδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή που έχει και φέτος η εκστρατεία.
Σε εκδήλωση που οργάνωσε το ECOCITY στα γραφεία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης και Συντονιστής των Εκστρατειών, Θάνος Ζαφειρόπουλος ανακοίνωσε ότι 31 ελληνικές πόλεις συμμετέχουν φέτος στις εκστρατείες ECOMOBILITY και FREEMOBILITY. «Για 15 χρόνια το ECOCITY επενδύει στη νέα γενιά για την αλλαγή νοοτροπίας. Το όνειρο μας για την αλλαγή των συνθηκών κυκλοφορίας στις πόλεις και συμπεριφορών μετακίνησης των πολιτών γίνεται πλέον πραγματικότητα με την ενεργοποίηση νέων ανθρώπων και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών» θα πει στην A.V ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Με το σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται και η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» οι ομάδες των μαθητών από τις 31 πόλεις που συμμετέχουν στις εκστρατείες, θα εξετάσουν τα προβλήματα και θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και την βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.
Για την ανάγκη ενεργοποίησης των νέων στην θεραπεία των άρρωστων πόλεων της χώρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, Καθηγητής του ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός, ενώ ο Γ.Γ του ECOCITY, Πάνος Παπαδάκος τόνισε την ανάγκη συστράτευσης των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για την υλοποίηση των εκστρατειών και τις αποτελεσματικές προσεγγίσεις και λύσεις.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης του FREE MOBILITY, Μαριέττα Γιαννάκου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους των ατόμων με κινητικά προβλήματα και τόνισε τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων, «κάτι που εκφράζει και το επίπεδο του τοπικού πολιτισμού» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι πόλεις που συμμετέχουν φέτος στις Εκστρατείες είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Μύκονος, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια, η Καλλιθέα, το Ναύπλιο, η Ελευσίνα, η Νίκαια, το Ίλιον, η Νάουσα, η Κατερίνη, η Βέροια, η Θέρμη, το Ωραιόκαστρο, η Ν.Ποτίδαια, ο Διόνυσος, οι Αχαρνές, το Αιγάλεω, το Ελληνικό, η Περαία, η Επανωμή, η Ν.Μηχανιώνα, το Πανόραμα, ο Εύοσμος, η Μακρυνεία Αιτωλοακαρνανίας και η Μυτιλήνη.
Σε όλες αυτές τις πόλεις από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις για την ενημέρωση και ενεργοποίηση της κοινωνίας, ενώ το Σάββατο 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των Βραβείων. Η νικήτρια ομάδα των μαθητών θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο από τον ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί Δήμοι έχουν υιοθετήσει και υλοποιήσει αρκετές από τις προτάσεις των μαθητών για την ελεύθερη προσβασιμότητα στην πόλη τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.