Περιβαλλον

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία

Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358576-742642.jpg

Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής. Πλέον είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της στρεβλής ανάπτυξης όπως την εννοούσαμε μέχρι σήμερα. Όλες αυτές οι μεταβολές είναι αναμενόμενο να έχουν συνέπειες όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην οικονομία.

Μια νέα έρευνα της διαΝΕΟσις καταγράφει πως οι αλλαγές στο κλίμα της χώρας μας θα επηρεάσουν τομείς της ελληνικής οικονομίας και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.  

Μια οκταμελής ομάδα με συντονιστή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Καρτάλη, επιχείρησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για το διάστημα 2046-2065 σε τομείς όπως το φυσικό περιβάλλον, το αστικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία αλλά και σε νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός και οι αγροτικές καλλιέργειες. Τα ευρήματα της έρευνας είναι συγκλονιστικά για το τι πρόκειται να συμβεί στα μέσα του αιώνα.

Η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς σ ε σχέση με το διάστημα 1961-1990, ενώ η κατά τόπους αύξηση θα αγγίζει ακόμα και τους 3,8 βαθμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Οι ημέρες με καύσωνα θα αυξηθούν ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν. Η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα.

Από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ενδέχεται ο Λαιμός της Βουλιαγμένης να γίνει νησί, ενώ δημοφιλείς παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Για παράδειγμα, η νότια παραλία του Ορνού της Μυκόνου εκτιμάται ότι θα «φαγωθεί» από τη θάλασσα πλήρως, ενώ τα νερά θα κατακλύσουν δρόμους και κτήρια.

Από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασης της χώρας, ενώ θα υπάρξουν συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και στην αμπελουργία.

Η έρευνα καταλήγει σε μια σειρά προτάσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Προτάσεις όπως η μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα με σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και προσαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του πληθυσμού.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα 

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε περιεκτικά όλα τα ευρήματα της έρευνας.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.