- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή
Δημοσκόπηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε η aboutpeople για λογαριασμό της Athens Voice σε 731 άτομα άνω των 18 ετών από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν 8 στους 10 ερωτώμενους (78,2%) απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα. Το 17,2% θεωρεί ότι έχει κυρίως φυσικά αίτια, ενώ το 3,9% πιστεύει ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 74,6% κρίνει αρνητικά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το Κλίμα, με μόνο το 9,7% να τον επικροτεί και το 15,7% να μην εκφράζει άποψη. Η ανησυχία της κοινής γνώμης αποτυπώνεται και στην εκτίμηση του 83,1% που εκτιμά ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα χρειαστεί να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά την ανακύκλωση, από ότι φαίνεται οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια την έχουν βάλει αρκετά στη ζωή τους. Το 49,4% αναφέρει ότι αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του, το 24,7% ότι ανακυκλώνει μια-δύο φορές το μήνα, το 11,3% σπανιότερα και το 12,7% σχεδόν ποτέ. Τέλος, και όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες και την τοποθέτηση - αξιοποίηση τους, η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ (85,9%) με περίπου έναν στους δέκα να διαφωνεί (8,7%).
Η Νατάσα Πενταγιώτη, Ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης ( υπ. Διδάκτορας - Πάντειο Πανεπιστήμιο) σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, παρουσιάζει μία αυξανόμενη φιλο-περιβαλλοντική θέση. Η κοινωνική αυτή τάση, μένει όμως στον αέρα, καθώς δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες πρωτοβουλίες του κράτους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ελλιπής προστασία και διαχείριση των δασικών και παράκτιων περιοχών, οι παράνομες χωματερές, η αύξηση των λιγνιτικών μονάδων, ο Ασωπός κλπ».
Για την κυρία Πενταγιώτη, η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από συγκροτημένες πολιτικές και σχεδιασμό σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Για αυτό άλλωστε υπήρξε και μία διάχυτη απογοήτευση και παγκόσμια αντίδραση (αν εξαιρέσουμε την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), από την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα. Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι ο περισσότερος κόσμος ένιωσε την απόφαση του ως πισωγύρισμα, μετά το θετικό κλίμα που δημιούργησε η υπογραφή της συμφωνίας από όλα σχεδόν τα κράτη του πλανήτη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.