Περιβαλλον

ECOVOICE: Be the change

Φέρε τα μέσα έξω, τα πάνω κάτω. Κάνε την Αλλαγή. Μπορείς.

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26285-60553.jpg

Κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης ανάμεσα στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Δήμο Αθηναίων θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και το Inside Out Project του Γάλλου καλλιτέχνη JR. Η Αθήνα και άλλες 16 πόλεις από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παγκόσμια δράση που ονομάζεται BE THE CHANGE (ΓΙΝΕ Η ΑΛΛΑΓΗ).

Φέρε τα μέσα έξω, τα πάνω κάτω. Κάνε την Αλλαγή. Μπορείς. Όχι μόνο στα θέματα βιώσιμης μετακίνησης αλλά σε όλες τις ραγδαίες εξελίξεις που τρέχουν στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας. Ο στόχος αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να γίνουν φορείς αλλαγής συνειδητοποιώντας τις ευθύνες αλλά και τις δυνατότητες τους.

Η κάθε μια από τις 17 πόλεις που συμμετέχουν ετοίμασαν 250 φωτογραφικά πορτραίτα. Τα πορτραίτα αυτά θα κατανεμηθούν μεταξύ των χωρών που παίρνουν μέρος στο πρότζεκτ και θα επικολληθούν στους τοίχους κεντρικών σημείων έτσι ώστε να στεκόμαστε μαζί πλάι-πλάι ως παγκόσμιοι πολίτες. Στο τελικό στάδιο αυτής της δράσης, το BE THE CHANGE θα περιέχει συνολικά 5.000 πορτραίτα ως μέρος αυτής της «παγκόσμιας φωτογραφικής ανταλλαγής».

Συνδυασμένη η δράση και με την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης που είναι την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες αλλά και οι τοπικές κοινότητες σε κάθε μια από αυτές τις πόλεις θα συγκεντρωθούν σε μια συμβολική βραδινή εκδήλωση για να γράψουν τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ σε ένα μέρος των πορτραίτων. Στην Αθήνα η εκδήλωση αυτή θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο και θα ξεκινήσει από τις 5 η ώρα το απόγευμα της Παρασκευής. Οι παρόντες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ένα διάλογο βασισμένο στη συνεισφορά και τη συνεργασία, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως καταλύτη για κοινωνική αλλαγή.

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου τα 250 πορτραίτα θα επικολληθούν ταυτόχρονα σε επιλεγμένες υπαίθριες αστικές τοποθεσίες σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις. Στην Αθήνα κάποια πορτραίτα θα επικολληθούν στην Πανεπιστημίου που εκείνη την ημέρα θα έχει πεζοδρομηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης και σε άλλα σημεία της πόλης ενώ τρία απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων θα κάνουν την αποκομιδή «ντυμένα» με φωτογραφίες. Το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ένα πάρτι στην Ομόνοια με ζωντανή μουσική, ποτό και γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Μπορεί όμως η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο; Η Yvonne Senouf και η Corinne Weber υπεύθυνες της διοργάνωσης της Αθήνας απαντούν στην ερώτηση της A.V και μιλούν για το project και τις προκλήσεις του. «Εμείς στο MELD πιστεύουμε ότι το μέλλον της κοινωνίας βασίζεται στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση. Όταν παρουσιάστηκε το Inside Out Project αρπάξαμε την ευκαιρία να διαδώσουμε την ιδέα του να είσαι μέρος της αλλαγής. Η χειρονομία της γενναιοδωρίας συνοδευόμενη από αυστηρές οδηγίες της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Κανένας χορηγός, καμία διαφήμιση έτσι ώστε να είμαστε αυτόνομοι και οι συμμετέχοντες δημιουργικοί ώστε να εμπνεύσουν και να εκπέμψουν θετική ενέργεια. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τον JR. Η πρόκληση των καιρών και η εμπειρία μας ωθεί να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Να εξελισσόμαστε μέσω της αλληλεγγύης. Έπρεπε να δουλέψουμε ως ομάδα από εθελοντές όπου ο διάλογος και η επικοινωνία ήταν ο μόνος δρόμος για να καταλήξουμε στην δημιουργία μιας αληθινής ιδέας για «παγκόσμια δημοκρατία». Δεν υπάρχει χώρος στο project για αδιαλλαξία, προσωπικές επιδιώξεις και ατομικισμό».

Αδιαλλαξία, προσωπικές επιδιώξεις και ατομικισμός έννοιες και συνήθειες που ανήκουν στο παρελθόν. Σ’ ένα παρελθόν που έχει ξεπεραστεί αλλά και με ένα μέλλον που φαίνεται θολό μπροστά μας. Ας αντλήσουμε έμπνευση από την τέχνη για να κάνουμε το παρόν μας χρόνο για δράση και για λήψεις αποφάσεων όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.