- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το dead as a dodo είναι μια έκφραση που την χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για τους πολύ χαζούς ανθρώπους. Στην Βρετανία χρησιμοποιείται γι’ αυτούς που δεν αντιδρούν που είναι κυριολεκτικά νεκροί. Απ’ όπου κι’ αν το πιάσεις στις μέρες του μνημονίου, μας αφορά αφού ανεχόμαστε τα πάντα χωρίς καμία αντίδραση. Οι χαζοί είμαστε ή νεκροί.
Μέσα στον ορυμαγδό των νόμων που ψηφίζονται, τις συνέπειες των οποίων θα τις υποστούμε για πολλά χρόνια, έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) –τώρα πως η Δημόσια περιουσία χαρακτηρίζεται ιδιωτική σε αυτό το ταμείο είναι μάλλον γιατί μας θεωρούν dead as a dodo- κ. Ανδρέα Ταπραντζή στο πρακτορείο Bloomberg για την εμπορική «αξιοποίηση» των ακατοίκητων νησίδων. Με απλά λόγια ανακοίνωσαν το ξεπούλημα της φυσικής μας κληρονομιάς σε τιμή ευκαιρίας.
Αλλά όπως ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, στερείται μελέτης και τεκμηρίωσης και φυσικά σοβαρότητας, έτσι και η ανακοίνωση προς πώληση των 40 νησίδων αναδεικνύει την άγνοια του πολιτικού προσωπικού για τον πλούτο της χώρας μας αλλά και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις πλέον ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές.
Οι βραχονησίδες δεν είναι «ξερονήσια» είναι καταφύγια άγριας ζωής και οι 24 από τις 40 που ανακοινώθηκαν βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Η αξία τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένη γιατί αποτελούν τις μοναδικές μη-προσβάσιμες από τον άνθρωπο περιοχές όπου αναπαράγονται και σταθμεύουν προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ αποτελούν καταφύγια για πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Η απουσία ανθρώπων είναι το βασικό οικολογικό τους χαρακτηριστικό που τις κάνει πολύτιμες και μοναδικές. Όταν στην Ελλάδα φωλιάζουν το 80% ειδών όπως ο Μαυροπετρίτης , φώκιες και άλλα είδη καταλαβαίνουμε ότι το θέμα των βραχονησίδων δεν είναι θέμα που αφορά μόνο εμάς αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεπώς έχουμε υποχρέωση για την προστασία αυτών των οικοσυστημάτων απέναντι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και στο άρθρο 24 του Συντάγματος που αναφέρεται στην από κοινού προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πως θα αντιδρούσαμε αν έβγαινε στο σφυρί η Δήλος; Είναι το ερώτημα που θέτει ο Πρόεδρος της Ορνιθολογικής Αποστόλης Καλτσής για να καταλάβουμε την σοβαρότητα του θέματος. «Η βιοποικιλότητα είναι το εναπομείναν θησαυροφυλάκιο της χώρας, αλλά αντιμετωπίζεται σαν προϊόν σε εποχή εκπτώσεων» τονίζει ο κ. Καλτσής.
«Αυτό που αξίζει στη χώρα μας και κάνει πολύ κόσμο να ταξιδέψει από μακριά είναι η πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά. Εμείς όμως λογαριάζουμε χωρίς τον πελάτη και κάνουμε υποδομές πολυτελών και μη ξενοδοχείων κερδοσκοπώντας επάνω στη γη. Αντί να αξιοποιήσουμε αυτό που έρχονται οι επισκέπτες να δουν στη χώρα μας, εμείς το υποβαθμίζουμε με αυθαίρετες κατασκευές και τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες προσβλέποντας σε γρήγορο κέρδος χωρίς μέλλον. Αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό σαν κερδοσκοπία γης και εκεί βασίζεται και αυτή η πρόταση» σχολιάζει αναφορικά με τις δηλώσεις περί βραχονησίδων ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης, ενώ σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Κουτσούμπα Δέσποινα η απόφαση αυτή είτε είναι πολύ πρόχειρη, αφού βάση της περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας τα νησιά αυτά ούτε μπορούν να εκποιηθούν, ούτε να ενοικιαστούν, είτε θα υπάρξει μια τομή στην νομοθεσία ώστε να μπορέσουν να παρακάμψουν τα πάντα καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει και αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο.
Στη λίστα υπάρχουν νησίδες που είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως το νησί Γράντες ή το νησί Πρώτη στη Μεσσηνία με μοναδικά ευρήματα επιγραφών πάνω στα βράχια από τους ναυτικούς στην αρχαιότητα. Υπάρχουν αγκυροβόλια ναυτικών και ναυάγια και υπάρχουν και νησίδες που δεν έχει γίνει ποτέ αυτοψία από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν ξέρουμε τι πολιτιστικούς και φυσικούς θησαυρούς μπορεί να κρύβουν.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλά κτήρια τερατουργήματα που τα βλέπουμε και λέμε, α!!! αυτό χτίστηκε επί χούντας. Οι μελλοντικές γενιές θα βλέπουν τα αντίστοιχα και θα λένε α!!! αυτό χτίστηκε επί μνημονίου. Μόνο που τότε θα είμαστε κυριολεκτικά dead aς a dodo και εμείς και η χώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.