Περιβαλλον

ECOVOICE: Έναρξη γεωφυσικών ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη

Μέχρι το τέλος του χρόνου

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25538-59367.jpg

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τον τότε Υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη υπεύθυνο για θέματα ενέργειας ξεκίνησαν οι διαδικασίες με την Διεθνή δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την έρευνα ανίχνευσης υδρογονανθράκων. Εχτές ένα χρόνο μετά ο νέος Υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος ανακοίνωσε στη Βουλή την ανάδοχο εταιρεία που θα διεξάγει τις έρευνες με την σεισμική μεθοδολογία για την εξακρίβωση ύπαρξης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Πρόκειται για την εταιρεία PETROLEUM GEO SERVICES (PGS) Νορβηγικών συμφερόντων με πολύ μεγάλη εμπειρία και δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Είναι η ίδια εταιρεία που πραγματοποίησε τις έρευνες και στην Κύπρο.

Σε πρώτη φάση από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου η PGS θα συλλέγει δεδομένα στο θαλάσσιο πεδίο και σε δεύτερη φάση θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Στη συνέχεια θα πουλήσει τα δεδομένα για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Η επιλογή της PGS έγινε από επιτροπή αξιολόγησης η οποία εργάστηκε χωρίς πληρωμή και αποτελούνταν από πανεπιστημιακούς, από εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Επιπλέον ζητήθηκε η συνδρομή ενός κρατικού Γαλλικού Ινστιτούτου το οποίο συμβούλευσε την επιτροπή ως εμπειρογνώμονας προκειμένου η τελική απόφαση να είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος η PGS υπερτερούσε έναντι των άλλων αναδόχων εταιρειών επειδή διαθέτει τα δικά της μέσα, δηλαδή δικό της καράβι το οποίο θα λειτουργεί επί 24ώρου για την συλλογή δεδομένων, και επειδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ για την διαδικασία αυτή διότι η εταιρεία έχει την δική της χρηματοδοτική δυνατότητα, καθώς επίσης και την γνώση της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τα δεδομένα των ερευνών θα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα εισπράττει και κάποιο ποσοστό από την πώληση τους που θα αυξάνεται όσο θα γίνεται απόσβεση στο κόστος της εταιρείας. Για τον έλεγχο που θα ασκεί το Ελληνικό Δημόσιο θα στηθεί στο ΥΠΕΚΑ ένα data room που θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα. Επιπλέον κανείς που έχει αγοράσει παράνομα πακέτο δεδομένων δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμό, άρα όσοι θέλουν να τα αξιοποιήσουν θα πρέπει να τα έχουν αγοράσει επισήμως.

Καθυστέρηση όμως έχει υπάρξει με την στελέχωση του Φορέα Διαχείρισης Υδρογονανθράκων ενώ υπάρχει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον αρνητικό είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το Υπουργείο επαφίεται στη δεοντολογία της εταιρείας για την τήρηση των προβλεπομένων διεθνών κανονισμών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.