- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάποτε τα ελληνικά δάση ήταν γεμάτα από ζαρκάδια. Σήμερα και τα δάση έχουν εξαφανιστεί και τα ζαρκάδια. Ένας ελάχιστος αριθμός του ευγενούς και ντελικάτου ζώου έχει απομείνει σε κάποιες ορεινές δασικές περιοχές της Στερεάς και Βορείου Ελλάδας. Το πανέμορφο αυτό ζώο χαρακτηρίζεται ως «τρωτό» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν προστατευτεί, σύντομα θα εξαφανιστεί.
Ωστόσο, κάποιοι ασυνείδητοι κυνηγοί εξακολουθούν να σκοτώνουν αυτά τα λίγα ζαρκάδια που έχουν απομείνει στη χώρα μας, παρότι το κυνήγι τους έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες. Το Οικολογικό Δίκτυο δημοσιοποίησε πρόσφατα την αποτρόπαια εικόνα ενός κεφαλιού ζαρκαδιού που βρέθηκε στον Όλυμπο. Με αφορμή το μακάβριο εύρημα, το Οικολογικό Δίκτυο επαναφέρει το πρόβλημα της λαθροθηρίας και ζητά από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση ενός προστατευόμενου είδους όπως το ζαρκάδι.

«Η λαθροθηρία, οι δασικές πυρκαγιές καθώς και η υποβάθμιση των οικοτόπων που διαβιεί το ζαρκάδι είναι οι βασικοί λόγοι που κινδυνεύει με εξαφάνιση το είδος» αναφέρει το Οικολογικό Δίκτυο. Στο όνομα της «ανάπτυξης» και στα έργα που τη συνοδεύουν, υπάρχει σημαντική μείωση των ορεινών καλλιεργειών αλλά και της βλάστησης, με αποτέλεσμα το ζαρκάδι που είναι εκλεκτικό χορτοφάγο ζώο να μην βρίσκει τροφή. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και κάποιοι παράφρονες λαθροθήρες.
«Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης με ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους και τη χρήση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τη λαθροθηρία και την υποβάθμιση των δασικών ενδιαιτημάτων από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που απειλούν την ίδια την ύπαρξη των ζαρκαδιών, όπως και άλλων ειδών της ελληνικής φύσης» καταλήγει η ανακοίνωση του Οικολογικού Δικτύου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν
Kαθώς οι γκρίζοι υπερισχύουν στον ανταγωνισμό για τροφή
Ορόσημο για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μετά από 8 χρόνια αναμονής - Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Το προϊόν, προς έκπληξη πολλών, δεν έχει οσμή
Τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο της ζωής μας για να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές κρίσεις
Οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ήταν περιορισμένες
Η ΕΕ καθυστερεί την πλήρη απαγόρευση PFAS – Εξαιρέσεις για κρίσιμους τομείς και βιομηχανία
Η ανθρώπινη ρύπανση «δηλητηριάζει» τους καρχαρίες με ναρκωτικά και φάρμακα
Σοκαριστικά στοιχεία από την IQAir - Σωματίδια έως και 13 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ
Καταστροφές φραγμάτων, απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Μοναδικό. Όπως και εμείς.»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.