- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Map your Meal
Μια εφαρμογή, της οποίας ο χρήστης μπορεί μ’ ένα «κλικ» να γνωρίζει τα πάντα για τα προϊόντα που καταναλώνει
Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο για επιτήδειους χάκερς που «ψαρεύουν» διαδικτυακά προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια τα πουλάνε σε εταιρείες που διαφημίζουν προϊόντα μέσω internet ή σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο. Είναι αλήθεια ότι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να παρακολουθήσουν και να αποθηκεύσουν κάθε πληροφορία που κοινοποιούμε. Και όχι μόνο οι χάκερς. Το γεγονός όμως ότι με ένα κλικ μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία που παράγεται από τη μια άκρη του κόσμου ως την άλλη σε πραγματικό χρόνο, είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που μας περνάνε στη νέα εποχή. Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές αλλαγές. Μια μορφωμένη και δικτυωμένη γενιά αναπτύσσεται, που δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία οπισθοδρόμηση.
Αυτά σκεφτόμουν όταν η Κέλλυ Γαρυφαλλή, Project Manager του Fair Trade Hellas, με ενημέρωνε για το mobile application “Map your Meal” που η Οργάνωση έχει δημιουργήσει. Ο χρήστης της εφαρμογής μ’ ένα «κλικ» θα μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για τα προϊόντα που καταναλώνει. «Ο σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τα προϊόντα που ψωνίζει. Πόσο φιλικά είναι στο περιβάλλον, πως έχουν παρασκευαστεί και πως φτάνουν στον καταναλωτή» μου εξηγεί η Κέλλυ.
Ο χρήστης της εφαρμογής θα σκανάρει τον κωδικό του προϊόντος και αμέσως θα λαμβάνει την πληροφορία αν το προϊόν που αγόρασε περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τι επεξεργασία έχει δεχτεί, πιο είναι το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα (για παράδειγμα πόσο νερό χρειάστηκε για να παρασκευαστεί) και πόσο δίκαιο είναι. Δηλαδή αν είναι προϊόν παιδικής εργασίας ή αν η εταιρεία καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και πόσο διαφανής εταιρεία είναι.
Μπορεί βέβαια όλα αυτά- με εξαίρεση ίσως το τι περιέχει- να μην μας απασχολούν όταν αγοράζουμε ένα προϊόν, όταν όμως μπορείς να έχεις όλη την πληροφορία την ώρα που το αγοράζεις είναι σίγουρο ότι θα το αξιολογήσεις διαφορετικά.
Άλλωστε σε έρευνα που πραγματοποίησε η Οργάνωση ένα αξιοσημείωτο ποσοστό καταναλωτών, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ηθικές πρακτικές παραγωγής. «Η ιδέα της εφαρμογής είναι να συνδέσει υφιστάμενες πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στους καταναλωτές από τη συσκευασία, για να δημιουργήσει μια γενική εικόνα, η οποία θα λειτουργεί ως έναυσμα αναστοχασμού για το τι κρύβεται πίσω από την παραγωγή τροφίμων και να εισάγει τη διάσταση της ηθικής παραγωγής τροφίμων στο ευρύ κοινό» αναφέρει η Κέλλυ Γαρυφαλλή. Πρόκειται πραγματικά για μια καινοτόμο εφαρμογή που θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης των εταιρειών τροφίμων να υιοθετήσουν μια πιο ηθική εταιρική συμπεριφορά προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές.
Η εφαρμογή αυτή είναι μια προσπάθεια 5 οργανώσεων από 5 ευρωπαϊκές χώρες. Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία. Αύριο Σάββατο 11 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονα και στις πέντε χώρες να κατεβάσουν την εφαρμογή.
Η Fair Trade Hellas θα εγκαινιάσει την εφαρμογή (αύριο Σάββατο 11 Ιουνίου) στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην Καπάψ, μετρό Πανόρμου) στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ, η χρήση της εφαρμογής θα παρουσιαστεί στους δημότες, στους περαστικούς ακόμη και στα μικρά παιδιά. Παράλληλα θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες καθώς και ένας διαγωνισμός με κλήρωση και βραβεία ελληνικά προϊόντα ή δυο διανυκτερεύσεις σε Αγροτουριστικό Ξενώνα στη Λακωνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.