Περιβαλλον

Παράνομες εργασίες στην παραλία των Λεγραινών

Μια από τις ωραιότερες της Αττικής

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123305-276456.jpg

Σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και λίγο πριν φτάσεις στο Σούνιο, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής. Η παραλία των Λεγραινών. Τα γαλάζια και κρυστάλλινα νερά της, η ψιλή χρυσαφένια άμμος, η ηρεμία και η απομόνωση που απολαμβάνεις, αφού δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κυκλαδίτικο νησί και όχι σε μια παραλία της Αττικής. Εκτός όμως από φυσική ομορφιά η παραλία των Λεγραινών έχει και μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Αποτελεί ένα σημαντικό υγροβιότοπο που περιλαμβάνεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Δικτύου Natura 2000, ενώ είναι και πέρασμα σπανίων και απειλούμενων αποδημητικών πουλιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως καταγγέλλουν το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μπουλντόζες ισοπέδωσαν μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων του υγροτόπου, πιθανότατα με σκοπό τη δημιουργία χώρου parking. Συγκεκριμένα εκχερσώθηκε η βλάστηση που κάλυπτε τις θίνες, υλοτομήθηκαν αλμυρίκια και σχίνα, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες εκσκαφής και επιχωμάτωσης με αποτέλεσμα την ισοπέδωση μέρους του υγροτόπου και την επιχωμάτωση του σε «γήπεδο» έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων.

«Το μέλος του CISD, κύριος Φίλιππος Δραγούμης επισκέφτηκε τη περιοχή, μίλησε με κατοίκους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις εργασίες και διαπίστωσε και ο ίδιος την ολική καταστροφή ενός αναγνωρισμένου υγροτόπου και μιας από τις μεγαλύτερες και πιθανότατα από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής με χαρακτηριστικά της την ανοιχτόχρωμη ψιλή άμμο, τους θάμνους και μικρές αμμοθίνες, στο πίσω μέρος της» μας είπε η Πρόεδρος του CISD, Μαργαρίτα Καραβασίλη. Ο κ. Δραγούμης διαπίστωσε ότι η περιοχή επέμβασης εντοπίζεται κάτω από την παραλιακή οδό Αθηνών-Σουνίου στο ύψος του οικισμού Λεγραινών, με τα 15 στρέμματα να βρίσκονται κοντά στο λιμανάκι των Λεγραινών, και τα υπόλοιπα σε μια ζώνη περίπου 30 μέτρων κάτω από το δρόμο και μάλιστα δίπλα σε ρέματα που εκβάλουν εκεί.

Εκτός από το γεγονός ότι ο παράκτιος υγρότοπος των Λεγραινών είναι προστατευόμενη περιοχή Natura,η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ορνιθολογικής, Κωνσταντίνα Ντεμίρη και ο Συντονιστής Δράσεων Φύσης, Μίλτος Γκλέτσος επισημαίνουν ότι σύμφωνα και με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ο υγρότοπος των Λεγραινών έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας. Που σημαίνει ότι βάση του νόμου τα μέτρα προστασίας αυτών των υγροτόπων περιλαμβάνουν: «απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων, και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση τους».

Η κυρία Καραβασίλη σε επικοινωνία που είχε με το Δασαρχείο, αφού η έκταση είναι και δασική, επιβεβαίωσε ότι δεν είχε εκδοθεί καμία απολύτως άδεια και από Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ενημερώθηκε ότι το «έργο» το έκανε ο Δήμος. «Εκ πρώτης όψεως είναι εμφανές ότι το έργο έγινε με σκοπό την επέκταση της διαθέσιμης έκτασης για παρκάρισμα αυτοκινήτων και για καντίνες και όχι για πυροπροστασία, επειδή ξεπερνά κατά πολύ τα δυο μέτρα εκατέρωθεν του δρόμου» μας είπε η κ. Καραβασίλη.

Τώρα οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς να ενεργήσουν άμεσα και να πράξουν τα δέοντα για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ποινικών και άλλων ευθυνών, αλλά και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του υγροτόπου και να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση της οικολογικής του κατάστασης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.