- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αποτελέσματα νομιμοποίησης αυθαιρέτων
Περισσότερα από 900 χιλ. ακίνητα μπήκαν στη ρύθμιση ενώ για περίπου 615 χιλ. έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης τους
Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από την εφαρμογή του νόμου 4178 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των αυθαιρέτων κτισμάτων αλλά και των κτισμάτων με αυθαιρεσίες που τακτοποιήθηκαν. Περισσότερα από 900 χιλιάδες ακίνητα μπήκαν στη ρύθμιση ενώ για περίπου 615 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης τους.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 25% των αυθαίρετων κτισμάτων αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Σε ότι αφορά τις χρήσεις των δηλωμένων αυθαίρετων ακινήτων το 61% των ακινήτων είναι δεύτερη ή εξοχική κατοικία, το 20% είναι κύρια και μοναδική κατοικία, το 14% επαγγελματικά κτίρια και ξενοδοχεία, το 3% βιομηχανικά ακίνητα ενώ το 2% των δηλώσεων αφορά κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα, δηλαδή αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίρια.
Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι το 29% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. Σύμφωνα με το νόμο τα ακίνητα εκτός σχεδίου επιβαρύνονται με σημαντικά υψηλότερα πρόστιμα, οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το 51% των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% των προστίμων να αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.
Στα κρατικά ταμεία από το πάρτι των αυθαιρεσιών μπήκαν μέχρι τέλος Αυγούστου περίπου 1,5 δις ευρώ αφού για άλλη μια φορά στην Ελλάδα όσοι αυθαιρετούν αντιμετωπίζονται με ευνοϊκούς όρους. Να θυμίσουμε ότι η ρύθμιση προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε περιπτώσεις προκαταβολών, ενώ μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός του 50% του προστίμου για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Ωστόσο ενώ η προθεσμία ένταξης για ρυθμίσεις αυθαιρέτων λήγει το Φεβρουάριο του 2016 και ενώ συνήθως οι πολίτες σπεύδουν να προλάβουν τις ημερομηνίες και να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα τους, στην τρέχουσα περίοδο η ένταξη νέων αυθαιρέτων στη ρύθμιση παρουσιάζει κάμψη επηρεασμένη από τους περιορισμούς των συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα.
Και ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης καλεί τους πολίτες «να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους» μιας και η ρύθμιση λήγει, κανείς δεν φαίνεται να το πιστεύει και να ανταποκρίνεται. Δυστυχώς οι «κόκκινες γραμμές» στην Ελλάδα καταπατούνται και πάντα υπάρχει μια ευνοϊκότερη κατάσταση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Μαζί για ένα πράσινο αύριο
Ένα βήμα προς την ανεξαρτησία, την επαγγελματική εξέλιξη και την πράσινη εργασία
Ένα ακόμα βήμα προς το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος»
Ευθύνη, προοπτική και μια νέα πράσινη σελίδα που γράφεται με πράξεις
Κάθε βιώσιμη κατασκευή είναι μια υπόσχεση προς τις επόμενες γενιές
Η δύναμη της φύσης συναντά τη βιώσιμη ανάπτυξη
Μια διαδρομή που συνδυάζει την παράδοση με το βλέμμα στο αύριο
Σε φτωχές χώρες που ήδη δοκιμάζονται από τι θερμοκρασία οι χειρότερες συνέπειες
Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση εργαλείου από το συγκεκριμένο ζώο στη φύση
Ποια είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.