- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελπιδοχώρι
130 χλμ. από την Αθήνα, το χωριό της ελπίδας είναι ένας εναλλακτικός προορισμός διακοπών
Κάποιοι άνθρωποι σε πείσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που μας θέλει φοβισμένους και παγωμένους για το τι θα μας ξημερώσει, διατηρούν την ελπίδα ζωντανή εμβαθύνοντας στα πραγματικά ουσιώδη. Αναστοχάζονται, αναζητούν λύσεις και τις βρίσκουν. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το ελπιδοχώρι, το χωριό της ελπίδας όπως μαρτυρά και το όνομα του. Η Ερατώ Χατζημιχαλάκη ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας γνώρισε από πρώτο χέρι πόσο δυσλειτουργική είναι η ελληνική οικογένεια, πόσο η εκπαίδευση αδυνατεί να εμπνεύσει αγάπη για τη μάθηση, και πόσο η κοινωνία αναπτύσσει νοσηρά μοντέλα αναπαραγωγής. Με έντονη την επιθυμία να δώσει λύσεις σε αυτές τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας η Ερατώ ονειρεύτηκε ένα χώρο όπου οι άνθρωποι αξιοποιώντας τα αγαθά που η γη μας δίνει απλόχερα, να εξελίσσονται και μέσα από το σεβασμό για τη φύση να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Το όραμα της Ερατώς έγινε πραγματικότητα σ’ ένα πανέμορφο κτήμα στην Αργολίδα ανάμεσα σε βουνοκορφές, κοντά σε πανέμορφες παραλίες και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Μυκήνες. Το κτήμα, που το στολίζουν αιωνόβιες ελιές, οπωροφόρα δέντρα και υπερμεγέθη πουρνάρια, αποτελεί ένα πρακτικό παράδειγμα αυτάρκειας. Οι επισκέπτες του κτήματος, είτε πρόκειται για γονείς με παιδιά, είτε φιλικές παρέες, καλούνται να συμβιώσουν μεταξύ τους, να συνεργαστούν καλλιεργώντας τη γη, το νου και τη ψυχή τους, και φεύγοντας να έχει αφυπνιστεί στη συνείδησή τους η βεβαιότητα ότι μόνο προστατεύοντας τη φύση και ζώντας λιτά και φυσικά μπορείς να εξελιχθείς ως άνθρωπος και να επηρεάσεις καταλυτικά την κοινωνία.
Μόλις 130 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, το Ελπιδοχώρι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό προορισμό των φετινών διακοπών μας. Εκτός από τις δράσεις που η Ερατώ και οι συνεργάτες της διοργανώνουν (www.elpidohori.gr), οι ομάδες ή οι παρέες μπορούν να οργανώσουν τις δικές τους. Σίγουρα η διαμονή στα σπιτάκια φτιαγμένα από αχυρόμπαλες και ξύλο ή η συμβίωση με άλλους, η καλλιέργεια της γης και η φυσική διατροφή θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση του πώς είναι να ζεις και να πορεύεσαι προς την ελευθερία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διεθνές συνέδριο στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών
Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών
Ενώ τα δηλητήρια δεν αρκούν πια
Έως και 700.000 κότες πέθαναν στη Γαλλία
«To επεισόδιο θα είναι πρωτοφανές», υποστηρίζουν
Όλο και λιγότερα πλοία
Τι απαντά ειδικός περιβαλλοντολόγος στην ερώτηση «πότε θα αναγεννηθεί»
Εντυπωσιακές εικόνες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Η απαγόρευση που δεν γνώριζε ότι βρισκόταν σε ισχύ
Οι απίστευτες εικόνες
Η αλλαγή στα καιρικά μοτίβα και ο ρόλος της χιονοκάλυψης
Συναγερμός από την περιβαλλοντική οργάνωση για τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές
Πώς η σπείρα έβγαλε 800.000 ευρώ
Δραματικές στιγμές στη Δυτική Αττική
Δες το βίντεο και ανακάλυψε το περιβαλλοντικό σου σκορ!
Από το eBILL στις παραλίες και το νερό του αύριο, από τη δέσμευση στη δράση
Η επαναχρησιμοποίηση νερού, οι δενδροφυτεύσεις και η προστασία των ακτών στην Αττική
Πού θα τα ακούσεις ή θα τα συναντήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.