- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο Galaxy πας για να βρεις κάτι δικό σου
Το είδος του μπαρ που δεν σε κερδίζει με κάποιο στημένο κόλπο ή κάποιο χάιπ, απλώς είναι εκεί και σε περιμένει να το ανακαλύψεις.
Κλάμπινγκ Θα πας; #16: Στο Galaxy πας για να βρεις κάτι δικό σου
Τι κάνουμε όταν επιστρέφουν Ελλάδα οι ξενιτεμένοι φίλοι; Άλλοι ταβέρνες, άλλοι κλάμπινγκ, άλλοι εκδρομές. Εγώ κι ο κολλητός μου, ο Πάνος, έχουμε τη δική μας τελετουργία: πρώτα σπίτι-μπίρες-κασετόφωνο-Παν Παν, μετά ένα κλασικό αθηναϊκό μπαράκι. Γιατί μπορεί όσα μέρη επισκέπτεται στη νέα του χώρα να είναι πιο φθηνά από την Αθήνα, όπως λέει, κανένα όμως δεν έχει τη γεύση της.
Στις 11 το βράδυ της Κυριακής η κασέτα γυρίζει και ακούμε ξανά σε λούπα και τις τρεις «Φαντασμαγορίες» του Παν Παν μία προς μία. Μη ρωτήσετε γιατί ακούμε κασέτες το 2025, ο καλλιτέχνης αποφάσισε να κυκλοφορήσει τις δουλειές του σε κασέτα από την πρώτη καραντίνα κι έπειτα. Κι έδωσε σάουντρακ στα χρόνια του κόβιντ και στην Αθήνα σε μια περίοδο που δεν άναβε, στις τηλε-εξεταστικές και στους τηλε-έρωτες, στα πάρκα που έγιναν πρόσκαιρη τάση και στη μετακίνηση 6. Κι εμείς, όποτε βρισκόμαστε, ακούμε τις κασέτες και πίνουμε μπίρες. Δεν έχω καταλήξει ακόμα στο γιατί το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας. Μια σκέψη είναι ότι προσπαθούμε να αναβιώσουμε την ίδια συνθήκη και τα ίδια συναισθήματα με τότε, που ήμασταν ακόμα πρωτοετείς και δευτεροετείς. Η άλλη είναι ότι, αναβιώνοντας αυτά τα συναισθήματα, προσπαθούμε να τα υπερασπιστούμε. Μου κάνει καλύτερα αυτή η βερσιόν.
Μου δίνει την απάντηση ο Παν Παν στο «Ντεζά βου» με τα μαγευτικά συνθς του: «Και μουδιάζεις/ είν’ αυτό το ντεζά-βου/ είν’ αρχές καλοκαιριού/ {...} είν’ οι ένδοξες στιγμές/ πόζα και φαγούρα»
Στις 12 και κάτι, με τις μπίρες να έχουν ζεσταθεί ελαφρώς και τις κασέτες να έχουν γυρίσει ξανά από την αρχή, αποφασίζουμε πως το τελετουργικό πρώτο σκέλος ολοκληρώθηκε. Ο Πάνος ανακατεύει τα άδεια κουτάκια στο τραπέζι και χαζεύει το κασετόφωνο. «Λοιπόν, πού πάμε;» - «Στο Galaxy». Δεν το έχει ακουστά. Του εξηγώ ότι είναι από εκείνα τα μέρη που μοιάζουν να υπήρχαν πριν από σένα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολύ μετά. Το είδος του μπαρ που δεν σε κερδίζει με κάποιο στημένο κόλπο ή κάποιο χάιπ, απλώς είναι εκεί και σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Κατεβαίνουμε Σταδίου με τα χέρια στις τσέπες. Η Αθήνα του Πάνου είναι διαφορετική από τη δική μου. Εγώ τη ζω κάθε μέρα, εκείνος σαν επισκέπτης στις παλιές του συνήθειες. Στα μάτια του η πόλη είναι μισο-οικεία και μισο-ξένη.
Στο Galaxy, βρίσκουμε μια θέση στον πάγκο. Έρχεται και ο Ίωνας. Ο μπάρμαν ρωτάει. Παραγγέλνουμε «τα προς το τζην» (τζιν τόνικ, δηλαδή). Από τα ηχεία ακούμε Motown, bossa-nova, soul, jazz, λες και βουτήξαμε σε σελίδα κόμικς του Κάρλος Σαμπάγιο και ήρθε η Άστρουντ Ζιλμπέρτο αυτοπροσώπως να μας τραγουδήσει για το πώς της έβαλαν στα μαλλιά ένα λουλούδι νάρκισσου. Δεν αλλάζει και πολύ η Αθήνα – ή μάλλον αλλάζει, αλλά, αν ξέρεις πού να κοιτάξεις, πάντα θα βρίσκεις κάτι δικό σου. Παραγγέλνουμε ένα δεύτερο, τσουγκρίζουμε, και για μια στιγμή ο Πάνος μοιάζει σαν να μην έφυγε ποτέ για τα εξωτερικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ευκαιρία να δοκιμάσετε αυθεντικά ασιατικά εδέσματα και να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα
«Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε ούτε Ιαπωνία, ούτε Κορέα»
Μπήκαμε στο νέο urban resort που επανασυστήνει την έννοια της αθηναϊκής πολυτέλειας
Ο ιδρυτής της Kineo και του Take Back the City μιλά για την καθημερινότητα στην Αθήνα, τις μικρές αλλαγές που κάνουν τη διαφορά και γιατί η πόλη είναι τελικά θέμα κουλτούρας.
Λουλούδια, χρώμα και άρωμα χωρίς να φύγεις μακριά από το σπίτι σου
Ένα γλυπτό που απεικονίζει τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή σε κανονικές διαστάσεις γίνεται το νέο τοπόσημο της πόλης
Μια ανοιξιάτικη διαδρομή στην πόλη, ανάμεσα σε μικρές ματαιώσεις, χαμένες συνήθειες και τη σημασία των ανθρώπινων επαφών
Το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων για το νέο πάρκο 25 στρεμμάτων
Ταξίδι στην ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία με πρωτοστάτες τα αδέρφια Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο
Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand) και Θεοφάνης Τάτσης συνομίλησαν στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ανοίγει τις πύλες του σήμερα ως ένα σύγχρονο Urban Resort στην καρδιά της πόλης
«Δεν είναι απλά ένα πορτρέτο, είναι μια αναφορά σε μια κληρονομιά που συνεχίζεται»
Το διεθνές καλλιτεχνικό δίδυμο από τη Βαλένθια εμπνέεται από την κλασική Αθήνα
Κάτι συμβαίνει στην περιοχή του (πρώην) Χίλτον
Εξάρχεια, Κυψέλη, Βεΐκου, ένα απέραντο και πολυετές εργοτάξιο
Στη συνέντευξη Τύπου του «This is Athens-Agora» αποτυπώθηκε ένα ευρύτερο σχέδιο για το πώς η Αθήνα θα παραμείνει ελκυστική, διατηρώντας ένα μέτρο
Όταν το Digital Art μεταμορφώνει την πόλη
Μια in situ πολυμεσική εγκατάσταση ψηφιακών τεχνών που σε περιμένει να την ανακαλύψεις
Το απόλυτο καλοκαιρινό ραντεβού για παιδιά και εφήβους
Η πολυδιάστατη ανοιξιάτικη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους ενώνει το χθες με το σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.