Life in Athens

Παγκράτι: Όλη η Αθήνα σε μια γειτονιά

Αγαπάμε το Παγκράτι γιατί

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 906
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκράτι: Όλη η Αθήνα σε μια γειτονιά
© Θανάσης Καρατζάς

Παγκράτι: Οι λόγοι που αγαπάμε τη γειτονιά

  1. Είναι σε κομβικό σημείο και συνδυάζει όλες τις χαρές του κέντρου διατηρώντας ταυτόχρονα την ηρεμία της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Πολύ βολικό για να έρθεις μέχρι εδώ αλλά και να πας προς τα βόρεια, τα νότια, με τα πόδια στο Σύνταγμα, την Ακρόπολη, το Κολωνάκι, την Ομόνοια.
  2. Από τη Βαρνάβα, την Πλαστήρα, τη Μεσολογγίου, τον Προφήτη Ηλία, μέχρι την Προσκόπων και τη μικρή «άσημη» Ρογκάκου στη συμβολή της Αρχελάου με την Αρριανού, είναι γεμάτο πλατείες. Το πρωί οι περίοικοι βόλτα με τα παιδιά τους/σκυλιά τους, το βράδυ κόσμος που κάθεται στα καφέ, μπαράκια, παγκάκια.
  3. Διαθέτει κάποια από τα πιο ισχυρά τοπόσημα της Αθήνας. Το Μουσείο Γουλανδρή, την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Ωδείο, το αρχαιοπρεπές Καλλιμάρμαρο που μόλις το βλέπεις ξέρεις πως «έφτασες».
  4. Είναι ο παράδεισος όλων των foodies! Φημισμένο για τις παλιές αθηναϊκές του ταβέρνες, τα μισελενάτα εστιατόρια, τα βιολογικά, τα βίγκαν, τα κοκτέιλ, τις πίτσες, τα νεγκρόνι και τα deli, τα κρητικά, τις μοντέρνες πατισερί και τους νέας γενιάς φούρνους.
  5. Είναι η πηγή της προσιτής μόδας στις ατέλειωτες μικρομπουτίκ της Φρύνης και της Χρεμωνίδου, υπάρχουν και τα καινούργια new age ατελιέ για να χαζέψεις πρωτοποριακή μόδα, αλλά και πληθώρα μοδιστρών σε κάθε δεύτερη γωνία για «καλλιτεχνικές» μεταποιήσεις ρούχων.
  6. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από παλιακά μαγαζάκια με αντίκες, πολυέλαιους, είδη για το σπίτι, αλλά και μάστορες που λύνουν κάθε μερεμέτι του σπιτικού σου, όπως πλακατζήδες και υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ταπετσέρηδες.
  7. Εδώ κατοίκησαν και κατοικούν πολλά γνωστά ονόματα των τεχνών και των γραμμάτων όπως ο Σεφέρης, ο Βάρναλης, ο Μόραλης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Μίνως Βολανάκης, αλλά και ο Μάνος Χατζηδάκις,ο Τίτος Πατρίκιος, η Άννα Συνοδινού, η Ζωή Λάσκαρη, ο Ντέμης Ρούσος.
  8. Παντού υπάρχει λίγο ή πολύ πράσινο για να ανοίγει η ψυχή και το μάτι σου. Από το Άλσος Παγκρατίου, στο παρκάκι της Ναιάδων, σε αυτό του Ιδρύματος Ερευνών, στο πάρκο τσέπης που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια στην Ελλανίκου και Πολέμωνος, αλλά και στο πρώτο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας στη Νηρηίδων.
  9. Αν αγαπάς την αρχιτεκτονική μπορείς περπατώντας να χαζεύεις κτίρια και πολυκατοικίες που καταγράφουν την πορεία της πόλης: τα μικρά διώροφα με τις στριφογυριστές σκάλες που οδηγούν σε ταρατσάκια, τα δείγματα του μεσοπολέμου, τα κτίρια του μοντερνισμού, τις σύγχρονες πολυκατοικίες που υπογράφουν γνωστοί Έλληνες αρχιτέκτονες.
  10. Το Παγκράτι είναι παλιό και νοσταλγικό και με έναν εντελώς δικό του τρόπο σύγχρονο, τρέντι, cool και μαζί κοσμοπολίτικο. Γι’ αυτό στους δρόμους και στα στέκια του συχνάζει κόσμος που έρχεται μέχρι εδώ από κάθε άκρη της Αθήνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ