Life in Athens

Κυκλοφοριακή αγωγή στο ανακαινισμένο πάρκο του Αλίμου

«Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής»

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυκλοφοριακή αγωγή στο ανακαινισμένο πάρκο του Αλίμου

Ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην περιοχή

Ένα ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στολίζει την πόλη του Αλίμου, με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να μάθουν βασικές αρχές κυκλοφοριακής αγωγής αλλά και να γνωρίσουν κώδικες συμπεριφοράς ως πεζοί, ως ποδηλάτες και ως επιβάτες σε αυτοκίνητα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κυκλοφοριακή αγωγή στο ανακαινισμένο πάρκο του Αλίμου

Ανδρέας Κονδύλης: Ο δήμαρχος Αλίμου μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο κυκλοφοριακό πάρκο της περιοχής

Με βάση αυτόν τον άξονα, ανακαινίστηκε  το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αλίμου (Ζαππείου Παρθεναγωγείου και Ρόδων), με δαπάνη που καλύφθηκε σχεδόν στο σύνολό της από την Περιφέρεια Αττικής. Ένας χώρος, που εκτός από παιχνίδι, χαρά και βόλτες μπορεί να προσφέρει ένα ουσιαστικό λιθαράκι στις γνώσεις γύρω από την ασφάλεια στους δρόμους και στην κυκλοφοριακή κουλτούρα. Άλλωστε όταν αναβαθμίζονται οι χώροι μιας πόλης, γίνονται βήματα προς την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, πόσο δε μάλλον όταν οι πρωτοβουλίες αφορούν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των παιδιών. 

Μιλώντας στην ATHENS VOICE ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στις εργασίες που έγιναν στον χώρο αλλά και στη σημασία ύπαρξης τέτοιων πάρκων στις πόλεις μας.

Κυκλοφοριακή αγωγή στο ανακαινισμένο πάρκο του Αλίμου

Πρόσφατα ανακαινίστηκε ο χώρος του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Ποιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν;

Το Πάρκο του Δήμου Αλίμου λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, αλλά είχε επέλθει φθορά στην ποιότητα της ασφάλτου, καθώς και στον εξοπλισμό (πινακίδες, καθιστικά κ.λπ.). Όλα αυτά φτιάχτηκαν από την αρχή. Επιπλέον, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά σώματα που δεν λειτουργούσαν λόγω παλαιότητας με νέας τεχνολογίας led, από τα οποία θα προκύψει και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Διαμορφώθηκε χώρος παιδικής χαράς μέσα στο Πάρκο και δημιουργήθηκαν εσοχές στάθμευσης στην οδό Ρόδων με χτενιστό σκυρόδεμα. Επί της οδού Ρόδων κατασκευάστηκε όδευση τυφλών και ράμπες ΑμεΑ στις διασταυρώσεις, ώστε το πάρκο να είναι πλήρως προσβάσιμο από ΑμεΑ. Ο παράπλευρος δρόμος της οδού Ζαππείου Παρθεναγωγείου μετατράπηκε σε έναν όμορφο πεζόδρομο. Και τέλος, μέσα στο Πάρκο σύντομα προστίθενται μικρά παιδικά ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα, ώστε τα παιδιά να «οδηγούν» και να μαθαίνουν!

Κυκλοφοριακή αγωγή στο ανακαινισμένο πάρκο του Αλίμου

Τι μπορούν να μάθουν οι μικροί επισκέπτες μέσα σε αυτά τα πάρκα;

Ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε μια πόλη είναι πολύ σημαντικό, γιατί εκεί τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής, τα σήματα του ΚΟΚ, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ως πεζοί, ως ποδηλάτες και ως επιβάτες (σε αυτοκίνητα και μέσα μαζικής μεταφοράς) με βιωματικό τρόπο και προσωπική συμμετοχή και όχι απομνημονεύοντας πληροφορίες.

Με ποιούς τρόπους προγραμματίζετε να αξιοποιήσετε πρακτικά την αναβάθμιση του χώρου το επόμενο διάστημα;

Μέσα στο πλαίσιο προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων θα πραγματοποιούνται τακτικά επισκέψεις μαθητών, ώστε να διδαχθούν τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού τους κανόνες ορθής κυκλοφοριακής και οδικής συμπεριφοράς. Επίσης, έτσι όπως διαμορφώθηκε το Πάρκο, αποτελεί έναν καλαίσθητο χώρο, όπου οικογένειες με παιδιά μπορούν να τον επισκεφθούν, να πάρουν τον αέρα τους, να διασκεδάσουν, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα απολαμβάνουν την Παιδική Χαρά ή θα βολτάρουν με τα πατίνια, τα ποδήλατα και τ’ αυτοκινητάκια τους.

Κυκλοφοριακή αγωγή στο ανακαινισμένο πάρκο του Αλίμου

Δεδομένου του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, η κυκλοφοριακή αγωγή είναι σημαντικό να ξεκινά νωρίς. Ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίζει σε αυτό το πεδίο ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κατά τη γνώμη σας;

Πράγματι, η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, προκειμένου να αποκτήσουν σωστή και τυπική οδική συμπεριφορά, θα μπορούσε να βοηθήσει καίρια στην αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων. Τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, καθώς είναι ιδανικά για να αποκτήσουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι οδηγικό ήθος και κυκλοφοριακή κουλτούρα. Να μάθουν τα σήματα, τα φανάρια, την αξία της ζώνης και του κράνους, να συνειδητοποιήσουν ότι σεβόμενοι τους κανόνες προστατεύουν και τον εαυτό τους και όσους αγαπούν. Φαντάζεστε ένα παιδάκι που το πρωί επισκέπτεται με το σχολείο του το πάρκο και το βράδυ μέσα στο οικογενειακό αυτοκίνητο προτρέπει τον μπαμπά του να βάλει τη ζώνη που ξέχασε; Αν το πετύχουμε αυτό...

Κυκλοφοριακή αγωγή στο ανακαινισμένο πάρκο του Αλίμου

Αναφερόμενος, τέλος, στο ανακαινισμένο Πάρκο ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ανδρέας Κονδύλης πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ανοίξει ακόμα για το κοινό. Βρίσκεται και σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας των ηλεκτρικών παιδικών οχημάτων. Πολύ σύντομα, όμως, οι λίγες εναπομείνασες εκκρεμότητες θα τακτοποιηθούν και θα υποδεχτούμε με χαρά κι αγάπη τα Αλιμιωτάκια που ήδη έχουν κάτσει στο τιμόνι!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ