- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο mural του Hambas στου Ψυρρή, με ηχηρό μήνυμα για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
Ο γνωστός street artist μίλησε στην ATHENS VOICE για τον συμβολισμό πίσω από την καινούργια δουλειά του
Hambas: Ο street artist που δίνει φωνή στους κοινωνικά αδύναμους μέσω της τέχνης του δημιούργησε μια νέα τοιχογραφία κατά της φτώχειας στου Ψυρρή.
Με την εικόνα ενός παιδιού που ατενίζει την Ακρόπολη από μια αναπτυσσόμενη περιοχή του Ψυρρή, ο γνωστός street artist Hambas στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στο «Under Acropolis What?», το νέο mural του δημιουργού που δίνει φωνή στους κοινωνικά αδύναμους μέσω της τέχνης του, η λαμπρότητα του οικοδομήματος που συγκεντρώνει τον θαυμασμό του πλανήτη από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας έρχεται σε κοντράστ με τον τσιμεντένιο περίγυρο και ένα ανθρώπινο στοιχείο το οποίο επιμένει να αναζητά ένα καλύτερο μέλλον, παρά τις αντιξοότητες της ζωής στην πρωτεύουσα.
Περιγράφοντας τη νέα του τοιχογραφία, ο Hambas ανέφερε στην Athens Voice τα εξής:
“under acropolis what?”
View this post on Instagram
«Με το έργο αυτό θέλω να γνωστοποιήσω ότι κάτω από το μεγαλείο της Ακρόπολης βρίσκεται μια Ελλάδα όπου 3090000 αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα όριο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού την στιγμή που το νούμερο για την Ευρώπη είναι 100.000.000… δεύτερη μετά τη Βουλγαρία σε ποσοστά φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του 2022.
»Το έργο έγινε σε ξενοδοχείο και είχε concept να δείξουμε το μεγαλείο της Ακρόπολης μέσω του ανθρώπινου στοιχείου. Την τελευταία μέρα, καθώς τελείωσα καθώς έβγαζα τις τελευταίες φωτογραφίες, περνούσε ένας πατέρας κρατώντας τον γιο του και του είπε: “Παιδί μου μην ανησυχείς, εγώ μπορώ αν χρειαστεί να μη φάω και να τρως εσύ, μη φοβάσαι ότι δε θα έχεις να φας…”».
Eurostat: Ένας στους πέντε πολίτες στην ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας
Ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες φαίνεται πως κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με έκθεση της Eurostat για το 2021.
Στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται πως την περσινή χρονιά 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Πρόκειται για:
Τον κίνδυνο φτώχειας
Την σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση και
Την διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας
Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε ελαφρά συγκριτικά με το 2020, όταν και καταγράφηκαν 94,8 εκατομμύρια άνθρωποι.
Από τα 95,4 εκατομμύρια Ευρωπαίων 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Πέρυσι, μάλιστα, υπολογίζεται πως:
73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας,
27 εκατομμύρια αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και
29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%).
Στον αντίποδα, ως προς τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό αυτά καταγράφηκαν στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδηγός επιβίωσης για τις καυτές μέρες στην πόλη
Με ανανεωμένους χώρους και νέες γαστρονομικές αφίξεις ο όμιλος Divani επαναπροσδιορίζουν την έννοια του city escape
«Το θέατρο και το σινεμά σού οργανώνουν την όραση, τους την παραδίδεις και την αποθεώνουν, σου την επιστρέφουν ξαναγεννημένη, και γιατί, ως γνωστόν, η τέχνη πάντα σώζει την κατάσταση»
Βρήκαμε 6 σινεμά όπου κόβουμε εισιτήριο και για το μενού και το μπαρ τους
Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, 61 δωρεάν εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 διαφορετικά σημεία και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης
Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του Δήμου Αθηναίων
Από τις ακτές μέχρι το κέντρο, από τις γειτονιές μέχρι τις αγορές και τους χώρους εργασίας, η Αθήνα έχει πιάσει δουλειά πολύ πριν εμφανιστεί ο ήλιος
Οι άνθρωποι που κρατούν την πόλη όρθια όταν οι υπόλοιποι πατάμε παύση
Πέμπτη 18 Ιουνίου, Summer in the City Party στο Bless Me Father
Kαημένη Αθήνα. Ομορφάσχημη, φτωχοπλούσια, τουριστικά στραμμένη, αλλά εσωτερικά διαλυμένη.
Οι τιμές σε ξαπλώστρες, παγωτό και σινεμά
Στα αφρικανικά κομμωτήρια της Κυψέλης γυναίκες από το Καμερούν και τη Νιγηρία μεταφέρουν μια τέχνη που ξεκινά από την παιδική ηλικία και καταλήγει στα πιο viral καλοκαιρινά looks της πόλης
Από τη Γιώτα Νέγκα και τα Κίτρινα Ποδήλατα μέχρι δράσεις ευεξίας και δημιουργίας δίπλα στη θάλασσα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί Αθηναίοι γράφουν λόγους που αγαπούν την Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας.
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο μουσικός θρύλος μιλά για όσα αγάπησε στην Αθήνα
Δουλεύουν λιγότερο; Έχουν μειωθεί τα ταξί στους δρόμους της Αθήνας; Κι αν όχι, πού κρύβονται όλα αυτά τα πάρα πολλά ταξί που είχαμε παλιά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.