Life in Athens

Κώστας Μπακογιάννης: Η αύξηση στις αντικειμενικές είναι άδικη και πλήττει τους πλέον ευάλωτους

«Αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά 100% άδικες» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σπίτι μου»: Τα 11 «SOS» για το νέο πρόγραμμα
© George Vitsaras / SOOC

Κ. Μπακογιάννης: Ζητήθηκε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που επέφεραν αυξήσεις έως και 95%

Αντικειμενικά 100% άδικες χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που ξεπερνούν το 90% στα ακίνητα της πόλης και ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας να ζητηθεί αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που επέφεραν υπέρογκες αυξήσεις έως και 95%.

«Αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά 100% άδικες», τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι αφενός υπάρχει έλλειψη πλαισίου αφετέρου πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που πλήττουν τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. «Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, ζητήσαμε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών να μην ξεπεράσει το 55% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο», είπε.

«Σήμερα στην Αθήνα έχουμε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία επέφερε σε 30 ζώνες εντός του δήμου Αθηναίων αυξήσεις που κυμαίνονται από 45% έως και 95%» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι  στην 6η κοινότητα, όπου βρίσκονται περιοχές όπως η Κολιάτσου, η Βικτώρια και η Κυψέλη παρατηρούνται αυξήσεις στην τιμή εκκίνησης από 900 ευρώ στα 1.450 ευρώ.

«Μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 60%», ανέφερε ο δήμαρχος δίνοντας ακολούθως ένα αληθινό παράδειγμα το οποίο «μαρτυρά» ότι πολλά ακίνητα έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την αντικειμενική αξία τους, προκαλώντας σύγχυση στους δημότες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τις σημερινές στρεβλώσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών ο Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε ότι το σημερινό καθεστώς, πρώτον οδηγεί σε αυξήσεις των ενοικίων, δεύτερον πλήττει βάναυσα πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι στερούνται επιδόματα τα οποία λαμβάνουν από ανάγκη και όχι από επιλογή, και τρίτον προκαλεί στρέβλωση στην ίδια την αγορά, διότι ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πωληθεί, δεν πωλούνται επειδή η αντικειμενική αξία τους  είναι αρκετά πάνω από την αληθινή.

«Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι η πρόταση μας θα εισακουστεί. Άλλωστε, εμείς ακολουθήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία. Το θέμα τίθεται σε διαβούλευση και σωστά ζητείται η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, καθώς είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στους πολίτες και μπορούμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά να μεταφέρουμε ένα μήνυμα από κάτω προς τα πάνω. Και το μήνυμα αυτό, θέλω να πιστεύω ότι θα ακουστεί» σημείωσε ο Κ. Μπακογιάννης.

Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του δήμου να προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. «Το κάναμε πάρα πολύ συνειδητά, διότι ζούμε σε μία πολύ δύσκολη εποχή λόγω της έκρηξης των τιμών αλλά και του ενεργειακού κόστους. Και πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, ο ένας για τον άλλον και όσο μπορούμε να μοιραζόμαστε τις τύχες μας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Αθηναίων έκοψε τα δημοτικά τέλη κατά 5 % για όλους και για όλες, οριζόντια, χωρίς εξαιρέσεις» υπογράμμισε.

Τόνισε δε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι συγκεκριμένες πρόνοιες για πολύτεκνους, για ανθρώπους με αναπηρία, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής οικονομικής πορείας του δήμου Αθηναίων.

«Είμαι περήφανος γιατί ο δήμος Αθηναίων είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, ήρθε η Moody’s μέσα στην πανδημία, στο βαθύ σκοτάδι της πανδημίας, μας αξιολόγησε και αναβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι αποτελεί μια σφραγίδα για την οικονομική διαχείριση του δήμου, για τη διαφάνεια, για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, το οποίο πιάνει τόπο και φτιάχνει τον τόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ