Life in Athens

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: To φεγγάρι του οξύρρυγχου σε εικόνες

Γιατί ονομάζεται έτσι - Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με ελεύθερη είσοδο

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος πίσω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος πίσω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Το φεγγάρι του οξύρρυγχου δεσπόζει στον νυχτερινό ουρανό και μαγεύει.

Η πανσέληνος τον Αύγουστο είναι ξεχωριστή. Η καλοκαιρινή διάθεση έρχεται να συναντήσει τη διάχυτη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα για τους ερωτευμένους, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα στον νυχτερινό ουρανό για να απολαύσουν το «φεγγάρι του οξύρρυγχου».

Βραδιά πανσελήνου, λοιπόν, η αποψινή και, όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο, πλήθος κόσμου αναμένεται να επισκεφτεί 100 και πλέον αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια, που θα παραμείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο, πολλά με εκδηλώσεις, έως τα μεσάνυχτα.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές εικόνες από τη μαγευτική πανσέληνο του Αυγούστου:

Το φεγγάρι του οξύρρυγχου παίζει... κρυφτούλι με την Ακρόπολη
Το φεγγάρι του οξύρρυγχου παίζει... κρυφτούλι με την Ακρόπολη © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η Πανσέληνος Αυγούστου 2022 ξεπροβάλλει και ετοιμάζεται να... ανέβει στην Ακρόπολη
Η Πανσέληνος Αυγούστου 2022 ξεπροβάλλει και ετοιμάζεται να... ανέβει στην Ακρόπολη © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η Πανσέληνος Αυγούστου και η νυχτερινή Ακρόπολη
Η Πανσέληνος Αυγούστου και η νυχτερινή Ακρόπολη © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Το φεγγάρι του οξύρρυγχου πάνω από την Ακρόπολη
Το φεγγάρι του οξύρρυγχου πάνω από την Ακρόπολη © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μαγευτική ανατολή της αυγουστιάτικης Πανσελήνου στο Σούνιο
Μαγευτική ανατολή της αυγουστιάτικης Πανσελήνου στο Σούνιο © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Γνώριμη εικόνα για τους ερωτευμένους που κατηφόρισαν στο Σούνιο για να δουν την Πανσέληνο του Αυγούστου 2022
Γνώριμη εικόνα για τους ερωτευμένους που κατηφόρισαν στο Σούνιο για να δουν την Πανσέληνο του Αυγούστου 2022 © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει την τιμητική της για τους ερωτευμένους
Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει την τιμητική της για τους ερωτευμένους © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η πανσέληνος Αυγούστου 2022 στην Εύβοια
Η πανσέληνος Αυγούστου 2022 στην Εύβοια © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» στην Εύβοια
Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» στην Εύβοια © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
«Παιχνίδι» στην επιφάνεια της θάλασσας με την Πανσέληνο Αυγούστου 2022 στην Κέρκυρα
«Παιχνίδι» στην επιφάνεια της θάλασσας με την Πανσέληνο Αυγούστου 2022 στην Κέρκυρα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» ανεβαίνει στον νυχτερινό ουρανό της Κέρκυρας
Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» ανεβαίνει στον νυχτερινό ουρανό της Κέρκυρας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η Πανσέληνος Αυγούστου 2022 με φόντο το κάστρο Παλαμήδι στο Ναύπλιο
Η Πανσέληνος Αυγούστου 2022 με φόντο το κάστρο Παλαμήδι στο Ναύπλιο © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Πανσέληνος Αυγούστου 2022 λούζει με το φως της το Ναύπλιο
Η Πανσέληνος Αυγούστου 2022 λούζει με το φως της το Ναύπλιο © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Γιατί ονομάζεται φεγγάρι του Οξύρρυγχου

Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει πάρει το όνομα του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1 – 2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ΄ άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης. Πολλά είδη της οικογένειας αυτής βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της εξαφάνισης. Ψάρια της οικογένειας αυτής απαντώνται στο Βόρειο Ημισφαίριο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε εκβολές ποταμών της Ευρώπης, Ασίας και Βορείου Αμερικής καθώς και στη Μεσόγειο και το Β. Αιγαίο Πέλαγος (περιορισμένα), επιβιώνοντας σε γλυκά, υφάλμυρα και θαλάσσια ύδατα.

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Τα ιδανικά μέρη για να την απολαύσετε στην Αθήνα

Στην Αθήνα και την Αττική, ο πετυχημένος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που γιορτάζει κάθε χρόνο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, υπόσχεται σε πολίτες και τουρίστες μια μαγική νύχτα υπό το φως του φεγγαριού, το οποίο μπορούν να «συναντήσουν» σε διάφορα μέρη:

  • Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που υποδέχεται την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ελεύθερη είσοδο από τις 8 μμ. έως τις 11:30 μμ. Η φετινή δράση του Μουσείου είναι αφιερωμένη στα μυστικά της αρχαιότητας. Από τις 8.30 μμ. και εξής, οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στον χρόνο, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι αρχαιολόγοι - αφηγητές.
  • Στο Μουσείο Ακρόπολης, που γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας στον προαύλιο χώρο του (έναρξη 9 μμ.). Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ.
  • Στον Άγιο Γεώργιο (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση «Ένας κόσμος τραγούδια...», που διοργανώνει ο Δήμος Γαλατσίου στον χώρο δυτικά από τον περίβολο του μνημείου (έναρξη 9 μμ.). Έως την ώρα έναρξης της εκδήλωσης θα γίνονται διαδοχικές ξεναγήσεις στο εσωτερικό του μνημείου σε ολιγομελείς ομάδες επισκεπτών από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο Νομισματικό Μουσείο, που «ανοίγει» τον κήπο του Ιλίου Μελάθρου για τη μουσική εκδήλωση «Σμύρνη, ξανά γεννήτρες είναι οι Μοίρες (χτυπήστε Ομήρων Ιωνικών οι λύρες)», με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Ευγενίας Γκρίμας, του τραγουδοποιού Βαγγέλη Δούβαλη και του πιανίστα Νεκτάριου Διονυσάτου και τη φιλική συμμετοχή της υψιφώνου Λαμπρινής Καρτάλη και του τενόρου Χρήστου Λάζου. Ώρα έναρξης: 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, που θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 8 μμ. έως τα μεσάνυχτα.
  • Στο Σούνιο, εκτός περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, δίπλα στο αναψυκτήριο, όπου ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα ερμηνεύει αγαπημένες επιτυχίες του στη συναυλία με τίτλο «Ένα φως αναμμένο». Μαζί του οι Βίκυ Καρατζόγλου, Βύρων Τσουράπης και οι Ευγενείς Αλήτες. Ώρα έναρξης 9 μμ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμφιαρείου, στον Κάλαμο Ωρωπού, που υποδέχεται την πανσέληνο με το κουαρτέτο εγχόρδων ENCHORD, με το οποίο συμπράττει η solist του πιάνου Κωνσταντίνα Χάνδρου σε έργα κλασικής μουσικής (ώρα έναρξης 8.30μμ.). Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός ως τις 11.45 μμ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τέλος, στο Κάστρο Κυθήρων, που θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης από τις 8 μμ έως τα μεσάνυχτα. Είσοδος ελεύθερη.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία. Η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται με εκδηλώσεις ανήμερα της Πανσελήνου (12 Αυγούστου), αλλά και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρασία και του ίχνους που αυτό άφησε στη συλλογική μνήμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ