Life in Athens

O Greg εξηγεί πώς μεταμόρφωσε τη Nespresso Boutique στη Γλυφάδα

Ως τις 22 Μαρτίου η Nespresso Boutique της Γλυφάδας είναι σχεδιασμένη στη λογική της επαναχρησιμοποίησης με ανακυκλωμένο καφέ αντί για μελάνι

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_nespresso_glyfada_2.jpg

Ο Visual Artist Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Greg) σχεδίασε τη Nespresso Boutique της Γλυφάδας στη λογική της επαναχρησιμοποίησης, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο καφέ.

Αν τον τελευταίο μήνα έχετε περάσει βιαστικοί από τη Nespresso Boutique στη Γλυφάδα θα έχετε διαπιστώσει μια εντυπωσιακή αλλαγή. Ο Visual Artist Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Greg), συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την εταιρία για τη διακόσμηση των βιτρινών της Nespresso Boutique στην Γλυφάδα. Ο Greg έρχεται για να αποτελέσει πηγή έμπνευσης με μία upcycling δημιουργία, αναδεικνύοντας μέσα από το έργο του την σημασία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σχέδιά του θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 22 Μαρτίου και ο καλλιτέχνης μίλησε στην Athens Voice.

thumbnail_nespresso_glyfada_3.jpg

Πιστεύεις στην ιδέα της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης; Συμβαδίζει αυτή η ιδέα με την δική σου φιλοσοφία;
Πρώτα από όλα θεωρώ ότι η επαναχρησιμοποίηση είναι μια επιτακτική ανάγκη για το περιβάλλον. Είναι πολύ ενδιαφέρον να χρησιμοποιείς κάτι που έχει δημιουργηθεί εξ αρχής για μια ανάγκη, δίνοντάς του μία δεύτερη ζωή με άλλη χρήση. Σε προσωπικό επίπεδο μου αρέσει να δουλεύω με υλικά που βρίσκω και τα ξαναχρησιμοποιώ, καθώς έτσι δίνω ένα καινούριο νόημα και μια διαφορετική διάσταση σε αυτά. Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι πως μέσα από τέτοιου είδους πράξεις ενισχύουμε την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή ενός εικαστικού καλλιτέχνη τον τελευταίο χρόνο; Είναι σημαντικές αυτές οι ενέργειες για να κρατηθείτε «σε φόρμα»;
Η ζωή όλων των ανθρώπων έχει αλλάξει άρδην τον τελευταίο χρόνο. Το να είσαι «καλλιτέχνης» αυτή την περίοδο είναι δύσκολο και από άποψη βιωσιμότητας και από άποψη δημιουργίας. Για τον καλλιτέχνη όπως και για όλους τους ανθρώπους σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ψυχική υγεία για να μπορέσουμε να εμπνευστούμε, να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε αρμονικά. Σίγουρα τέτοιες ενέργειες μας βοηθούν δημιουργικά και βιοποριστικά.

Τι σημαίνει για σένα το σύνθημα «Doing Is Everything»;
Είναι μια φράση που εμπεριέχει μία αλήθεια μιας και το να κάνεις ξεπερνά αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Σε πηγαίνει ένα βήμα μπροστά περνώντας από την σκέψη στην πράξη.

thumbnail_nespresso_glyfada_1.jpg

Πώς προέκυψε το εντυπωσιακό σχέδιο που φιλοτέχνησες στη Nespresso Boutique;
Σε συνεργασία με το creative agency Saint of Athens συζητήσαμε αρκετά για το concept, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης του project. Στην λογική της επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιεί η Nespresso επέλεξα να αντικαταστήσω το μελάνι με τον ανακυκλωμένο καφέ κάτι που μου άρεσε σαν ιδέα μιας και ο καφές είναι ένα υλικό που συνήθως αφού χρησιμοποιηθεί, καταλήγει στα σκουπίδια. Επίσης αυτό που με οδήγησε σε αυτή την λογική σχεδιασμού ήταν το χρώμα και η υφή του που με παρέπεμπαν στο χώμα και τη γη. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε διάστημα περίπου ενός μήνα, ξεκινώντας με τις δοκιμές, τα πειράματα, με αλλαγές και διαφορετικές προσεγγίσεις και φτάνοντας μέχρι την υλοποίηση του τελικού σχεδίου.

Τι ακριβώς θέλεις να δουν όσοι περάσουν από την Nespresso Boutique ως τις 22 Μαρτίου;
Αυτό που θα ήθελα να δουν είναι η αίσθηση του καφέ ως χρώμα και ως υφή πάνω στις χαρτονένιες τυπογραφικές κατασκευές. Όσοι περνούν από την Nespresso Boutique στην Γλυφάδα έχουν την ευκαιρία να δουν στην πράξη πως τα αντικείμενα αποκτούν ξανά ζωή με ένα διαφορετικό πρίσμα. Είναι και μία ευκαιρία να σταθούν για μία στιγμή και να εμπνευστούν και οι ίδιοι πώς τα καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούν, αν ανακυκλωθούν, μπορούν να αναγεννηθούν.


Ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης με σπουδές στις εφαρμοσμένες τέχνες. Η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του Greg περιστρέφονται γύρω από την επαναχρησιμοποίηση υλικών, χρωμάτων και χώρων. Τα ανακυκλωμένα χαρτιά ξεκινούν ένα ολοκαίνουργιο ταξίδι ζωής μόλις αρχίσει να ζωγραφίζει πάνω τους, ενώ οι ξύλινες επιφάνειες, τα υφάσματα και τα ανώτερα στρώματα των παλαιών τοίχων εξελίσσονται σε νέα υλικά χάρη στις ευφάνταστες μεθόδους του καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης brands, όπως η CHANEL και η Nike, ενώ έργα τέχνης του φιλοξενούνται σε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία (Four Seasons, Selina), πολιτιστικούς χώρους (Μουσείο Μπενάκη), διαφημιστικά έργα (Adidas, Vodafone Cu κ.λπ.), πανεπιστήμια και εταιρείες μόδας. Τέλος, συνεργάζεται με το Χρήστο Τζαφέρο και την επωνυμία Blaqk, τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ