Life in Athens

Ένας δρόμος γεμάτος ποίηση στη Γλυφάδα

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου μιλά στην Athens Voice για αυτή την ξεχωριστή αστική ανάπλαση

53696654_295815977780743_3613915538759090176_o_1.jpg
Εύη Γεωργίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

Ο πεζόδρομος της Λαμπράκη, στην καρδιά της Γλυφάδας, μετατράπηκε σε δρόμο των ποιητών. Ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου, εξηγεί πώς προέκυψε αυτή η ιδέα

Μπορεί την περίοδο της πανδημίας, οι δρόμοι να ερήμωσαν, οι πλατείες να σιώπησαν και οι πεζόδρομοι να έχασαν τη ζωντάνια τους, όμως οι πόλεις οφείλουν να είναι ανθρώπινες και έτοιμες για τις στιγμές που θα γεμίσουν κόσμο ξανά και θα επανέλθουν στην κανονικότητα τους. Με σημεία φιλικά και φιλόξενα για όλους, που προδιαθέτουν να τα επισκεφτούμε και να τα διασχίσουμε. Ένα από αυτά, είναι και ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα. Ένα μέρος που σε κάθε βηματισμό υπενθυμίζει στους περαστικούς, σπουδαίες προσωπικότητες της διανόησης. Λόγια χαραγμένα σε πλάκες που ανοίγουν νέα μονοπάτια σκέψης και θυμίζουν ότι ο πολιτισμός δεν είναι συνυφασμένος μόνο με την ψυχαγωγία και την παιδεία αλλά και τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας.

ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

Η πρωτότυπη αλλαγή της Λαμπράκη, έφερε την ποίηση στις βόλτες μας. Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης και άλλοι σπουδαίοι δίνουν μέσα από τους στίχους τους αφορμή για ένα flash back στο χρόνο και μια βουτιά στη γνώση.

ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

Μια κληρονομιά που ενώνει την μνήμη με το μέλλον, ώστε όλοι να παίρνουν έναυσμα από τον πλούτο του νεοελληνικού πολιτισμού. Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα για τη δημιουργία του δρόμου των ποιητών στην Γλυφάδα; Μιλώντας στην ATHENS VOICE o Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Παπανικολάου τονίζει: «Η ανάπλαση της Λαμπράκη ήταν από καιρό στον προγραμματισμό μας, στο πλαίσιο του προγράμματος έργων υποδομών σε κάθε γειτονιά της πόλης μας, που υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Θέλαμε να μετατρέψουμε μια απροσπέλαστη ουσιαστικά για τους πεζούς και "ταλαιπωρημένη" νησίδα, σε ένα σύγχρονο πεζόδρομο που οδηγεί στην παραλία, στο πρότυπο της περίφημης La Rambla στη Βαρκελώνη. Εκεί ωστόσο (στο ύψος της Μεταξά) υπήρχαν οι προτομές των δύο κορυφαίων μας ποιητών, του Ελύτη και του Σεφέρη, παρατημένες από τη δεκαετία του ’90. Σκεφτήκαμε ότι η ανάπλαση ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τις προτομές, αλλά για να "απλώσουμε" τη νεοελληνική ποίηση σε όλο τον πεζόδρομο! Κι έτσι κάναμε».

Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου
O Δήμαρχος της Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου

Ένας δρόμος που αναδεικνύει μοναδικούς στίχους συνδυάζοντας μια ξεχωριστή αστική ανάπλαση. Και έτσι ένας περίπατος εκεί, μπορεί να μας οδηγήσει στο να ανοίξουμε ένα βιβλίο, να ταξιδέψουμε νοερά, να ξεφυλλίσουμε την ιστορία και να αγαπήσουμε την τέχνη. Τι έχει αλλάξει ωστόσο στον δρόμο μετά την αστική αυτή ανάπλαση; «Τα αυτοκίνητα δεν σταθμεύουν πλέον στη μέση της νησίδας αλλά σε θέσεις που δημιουργήσαμε περιμετρικά. Έτσι στη μέση της νησίδας δημιουργείται ένας υπέροχος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος», εξηγεί ο δήμαρχος Γλυφάδας και υπογραμμίζει: «Η Λαμπράκη είναι πλέον στρωμένη με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα, καινούργια φωτιστικά με λάμπες LED τελευταίας γενιάς, καθιστικά αλλά - κυρίως - είναι στρωμένη με τον πλούτο και τη σοφία της ελληνικής ποίησης. Όσοι την περπατούν βλέπουν στο διάβα τους το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης. Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης και άλλοι σπουδαίοι. Η κληρονομιά και η περηφάνεια μας. Με στίχους στα ελληνικά και στα αγγλικά, για να διαβάζουν και να μαθαίνουν όλοι. Η ανταπόκριση του κόσμου, μας έχει πραγματικά συγκινήσει. Πολλά παιδιά μάλιστα, όπως μας λένε οι γονείς, διαβάζουν ένα στίχο και μετά αναζητούν πληροφορίες για τον ποιητή στο διαδίκτυο, κάτι που τα φέρνει πιο κοντά στη νεοελληνική ποίηση κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

Ένα σημείο της πόλης που δεν έχει να ζηλέψει από άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς δρόμους. Ο πεζόδρομος της Λαμπράκη, στην καρδιά της Γλυφάδας, ολοκληρώνεται ενώ ήδη οι περιπατητές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και το τρίτο από τα τέσσερα τμήματά του. «Πρόσφατα παραδώσαμε και το τρίτο κομμάτι (Μεταξά ως Λαζαράκη) του "δρόμου των ποιητών", με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές, με νέους στίχους στο διάβα των πεζών από τους θησαυρούς της νεοελληνικής ποίησης» προσθέτει ο κ. Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι «το τέταρτο και τελευταίο κομμάτι θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες κι έτσι η Λαμπράκη θα παραδοθεί ολοκαίνουργια σε όλο της το μήκος, μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Μόλις περάσει η καραντίνα, θεωρούμε ότι θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σημεία της Αττικής για περίπατο και αναψυχή».

ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ