Life in Athens

Τι είναι αυτοί οι καφέ κάδοι στους δρόμους του Κολωνακίου;

Τι αναφέρουν ο Κώστας Μπακογιάννης και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης, για το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 735
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vioapovlita1.jpg

Στο Κολωνάκι η πρώτη πιλοτική προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να επεκτείνει το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε γειτονιές

Θα έχετε δει τους μπλε κάδους ανακύκλωσης που πολλές φορές μόνο ανακύκλωσης δεν είναι, καθώς πολλοί πετάνε μέσα αδιακρίτως όλα τα σκουπίδια τους. Γι’ αυτό και οι καφέ κάδοι που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στο Κολωνάκι είναι κλειδωμένοι και κάθε κατάστημα που συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων έχει το δικό του κλειδί.

Κάθε τρόφιμο που πετάμε, όπως επίσης και ο καφές, αν επεξεργαστεί με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, παράγει άριστης ποιότητας λίπασμα. Κι επίσης, δεν επιβαρύνει επιπλέον τον ΧΥΤΑ, όπου κάθε χρόνο οδηγούνται 140.000 τόνοι τέτοιων «σκουπιδιών», τα οποία ονομάζονται βιοαπόβλητα.

Πλέον, ο Δήμος Αθηναίων επεκτείνει το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων που είχε ήδη ξεκινήσει σε λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.ά., σε γειτονιές, με την πρώτη πιλοτική προσπάθεια να γίνεται στο Κολωνάκι, λόγω της συγκέντρωσης εκεί πολλών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στους δρόμους της πόλης ήδη τοποθετήθηκαν 25 καφέ κάδοι και στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 75 καταστήματα, με τα βιοαπόβλητα να μαζεύονται νωρίς το πρωί, από τις 5 έως τις 7, από ειδικά απορριμματοφόρα.

Όπως μας λέει ο Νίκος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, τα βιοαπόβλητα είναι τόσο ευαίσθητα, που ακόμη κι αν έχει πέσει μέσα στον κάδο καπάκι από στιλό δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Γι’ αυτό και οι κάδοι είναι κλειδωμένοι και κάθε κατάστημα που συμμετέχει έχει δικό του κλειδί.

Πρόθεση του δήμου είναι το πρόγραμμα κομποστοποίησης να καλύψει κι άλλες γειτονιές της πόλης με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων που έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά, με δεδομένο και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στόχος του οποίου είναι μέχρι το τέλος του 2020 το 40% του συνολικού βάρους των οργανικών αποβλήτων να μην οδηγείται στον ΧΥΤΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, λέγοντας ότι «η επιλογή να εναρμονίσει η Αθήνα όλες τις πρακτικές της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος. Είναι μια προσπάθεια που ξεκινά από κάθε γειτονιά με τους κάδους και ολοκληρώνεται με μία πρωτεύουσα πράσινη, σύγχρονη, φιλική προς τους ανθρώπους της».

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καταστηματάρχες του Κολωνακίου μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ώρες με το τηλέφωνο 2103402476 (Γραμματεία Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων), καθώς και με e-mail: t.enallaktikis.diax.apovliton@athens.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ