- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
30 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την Αθήνα
Αφού έκανες το quiz της A.V. για την Αθήνα
Αφού έκανες το quiz της A.V. για το κέντρο της Αθήνας (κι αν δεν το έκανες πάτησε εδώ για να δεις πόσο καλά το γνωρίζεις), διάβασε τώρα τις σωστές απαντήσεις:
1. Σε ποιο καφέ/μπαρ της Αθήνας βρίσκεται ακόμη ο φοίνικας που είχε φυτέψει η βασίλισσα Αμαλία;
Β. Στο Black Duck, στον κήπο του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών
Ο Όθωνας, μετά το γάμο του με την Αμαλία, το 1836, έμεινε προσωρινά σ’ ένα νεοκλασικό αρχοντικό, ιδιοκτησίας της οικογένειας Στ. Δεκόζη Βούρου, στη σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος. Το κτίριο αυτό μαζί με τις διπλανές οικίες Μαστρονικόλα και Αφθονίδη λειτούργησε μέχρι το 1843, σαν ανάκτορο. Η βασίλισσα Αμαλία οργάνωσε τους κήπους γύρω από την προσωρινή αυτή κατοικία, οι οποίοι έφταναν μέχρι την πλατεία Κολοκοτρώνη.
Εκεί που βρίσκεται σήμερα το «Black Duck» είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι εκείνων των πολύ μεγάλων κήπων, με ζωντανό ακόμη τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία.
Από το 1980, το αρχοντικό του Δεκόζη Βούρου στεγάζει το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών», που ίδρυσε ο Λάμπρος Ευταξίας, δισέγγονος του Σταματίου Δεκόζη Βούρου.
2. Ποια οδός της Αθήνας είχε ονομαστεί για ένα διάστημα, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «Ουίνστον Τσώρτσιλ»;
Α. Η οδός Σταδίου
Η οδός Σταδίου ονομάστηκε λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οδός Ουίστον Τσώρτσιλ, προς τιμή του Βρετανού ηγέτη.
3. Πού βρίσκεται το εστιατόριο «Το Καποδιστριακό»;
Β. Στο κτίριο «Κωστή Παλαμά», στη συμβολή Σίνα και Ακαδημίας
To εστιατόριο «Το Καποδιστριακό» με την ιδιαίτερη διακόσμηση και τους υπέροχους εσωτερικούς χώρους, βρίσκεται στο νεοκλασικό κτίριο του Κέντρου «Κωστής Παλαμάς», επί της οδού Ακαδημίας 48. Το κτίριο, χρονολογίας 1857, λειτούργησε αρχικά σαν ιδιωτικό λύκειο και μετά αγοράστηκε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για να στεγασθούν σ' αυτό Εργαστήρια Ιατρικών και Φυσικών Επιστημών, αίθουσες διδασκαλίας και αργότερα Πανεπιστημιακά Μουσεία. Μετά από ανακαίνιση με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει διαμορφωθεί σε χώρο κατάλληλο για να φιλοξενήσει πολιτιστικές δράσεις, αλλά και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
4. Πού βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο το οποίο είχε σχεδιάσει ο Ερνέστος Τσίλλερ για κατοικία του;
Γ. Στη Μαυρομιχάλη 6
Το διώροφο νεοκλασικό το οποίο έχτισε ο Ερνέστος Τσίλλερ για σπίτι του βρίσκεται στην οδό Μαυρομιχάλη 6. Εκεί, έμεινε με την ελληνίδα σύζυγό του, μουσικό Σοφία Δούδου - Τσίλλερ και το σαλόνι τους υπήρξε στέκι καλλιτεχνών και διανοούμενων της εποχής. Το κτίριο έπαθε πολύ μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από φωτιά το 1977, όταν το είχε η Λυρική Σκηνή και το χρησιμοποιούσε σαν βεστιάριο και αποθήκη. Σήμερα ανακαινίζεται και θα αποτελέσει παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
5. Ποιο εκκλησάκι χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης ως εργαστήριο κατασκευής φυσιγγίων;
Γ. Η Αγία Δύναμη, στη Μητροπόλεως 15
Ο Ναός της Αγίας Δυνάμεως, του 16ου αιώνα, βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως 15 και Πεντέλης, στην παλιά συνοικία Ροδακιό, και σχεδόν εξαφανίστηκε όταν το 1961 χτίστηκε εκεί το κτίριο του Υπουργείου Παιδείας. Είναι αφιερωμένο στην Αγία Δύναμη, προστάτρια των επίτοκων γυναικών. Ο ναός αυτός επικοινωνούσε υπογείως με την οικία του πυροτεχνίτη Μαστροπαυλή, ο οποίος προμήθευε με πυρομαχικά τον οθωμανικό στρατό. Όταν όμως ξέσπασε η επανάσταση και οι Φιλικοί της Αθήνας τού ζήτησαν να ετοιμάζει φυσίγγια και για τους Έλληνες αυτός την ημέρα έφτιαχνε πυρομαχικά για τους Τούρκους και το βράδυ για τους Έλληνες.
6. Σε ποια σχολή λειτουργούσε κατά τα χρόνια της Κατοχής παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός;
Α. Στο Χημείο, Σόλωνος 104 & Μαυρομιχάλη
Στο ισόγειο του Παλαιού Χημείου λειτουργούσε στα χρόνια της κατοχής ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος τώρα βρίσκεται μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας που στεγάζεται στο χώρο αυτό. To Παλαιό Χημείο χτίστηκε την περίοδο 1887-1889 σε σχέδια του Τσίλλερ. Ιδρυτής του Χημείου ήταν ο Αναστάσιος Χρηστομάνου.
7. Σε ποιο αρχοντικό της εποχής πέρναγαν την τελευταία τους νύχτα στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα πριν σταλούν στη Μεγάλη Βρετανία;
Β. Στο αρχοντικό του Λογοθέτη, στην οδό Άρεως στη Πλάκα
Στο αρχοντικό του Βρετανού προξένου Λογοθέτη, στην οδό Αρέως (απέναντι από τη βιβλιοθήκη του Αδριανού), του οποίου σήμερα σώζεται ένα πάρα πολύ μικρό τμήμα, λέγεται ότι μετέφερε ο λόρδος Έλγιν τα γλυπτά από τον Παρθενώνα, για να συσκευάσει σε ξύλινα κιβώτια και να τα φορτώσει στο πλοίο «Μέντωρ» για την Αγγλία. Το συγκεκριμένο αρχοντικό βρισκότανε στην «Αυλή των Θαυμάτων», γειτονιά που ορίζεται από τις οδούς Άρεως, Αδριανού, Κλάδου και Βρυσακίου.
8. Πού βρίσκεται το Μουσείο Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου εκτίθενται πολλά αντικείμενα από την προσωπική και πολιτική του ζωή;
Β. Στη Χρήστου Λαδά 2
Το Μουσείο Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στον πρώτο όροφο κτιρίου επί της Χρήστου Λαδά 2 και λειτουργεί στο χώρο που στεγαζόταν η λέσχη του κόμματος των φιλελευθέρων. Στο Μουσείο εκτίθενται πολλά αντικείμενα από την ιδιωτική και πολιτική ζωή του Ε. Βενιζέλου, όπως το αρχείο του, επιστολές, μετάλλια, χαρτοφύλακες, κοσμήματα, συλλογή γραμματοσήμων. Σε μία προθήκη υπάρχουν τα ρούχα που φορούσε κατά την απόπειρα δολοφονίας του στο σταθμό της Λυών το 1920, στα οποία φαίνονται οι τρύπες από τις σφαίρες. Υπάρχει επίσης το πάνω μέρος του αυτοκινήτου του, μάρκας Πάκαρ με εμφανή τα σημάδια από τις σφαίρες της δεύτερης απόπειρας δολοφονίας του το 1933.
9. Σε ποιο δρόμο της Αθήνας υπάρχουν μερικά περίπτερα στα οποία μπορεί κάποιος να βρει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών;
Α. Στην Ακαδημίας
Στην οδό Ακαδημίας και σχεδόν απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν περίπτερα όπου μπορεί κάποιος να βρει βιβλία τελευταίων ετών σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και σπάνια βιβλία και περιοδικά.
10. Πού βρίσκεται η ιστορική νεοκλασική διώροφη κατοικία του 1890 η οποία πρόσφατα άνοιξε στο κοινό με μία έκθεση που διοργανώνει ο οργανισμός ΝΕΟΝ;
Α. Καπλανών 11
Στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Καπλανών 11. Το κτίριο αυτό οικοδομήθηκε το 1891 και αγοράστηκε από τον Παύλο Κουντουριώτη, πλοίαρχο και μετέπειτα ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 1908 αγοράστηκε από τον πολιτικό και μεγαλέμπορο Παναγιώτη Ζούζουλα και υπήρξε πολιτιστικό στέκι της εποχής, λόγω της έντονης δραστηριότητας της συζύγου του, Ελένης Ζούζουλα-Κανελλοπούλου με τη λογοτεχνία αλλά και τη συλλογή έργων λαϊκής και βυζαντινής τέχνης. Από το 1939 έως το 1981 φιλοξένησε το ίδρυμα θηλέων «Οίκος της Φοιτήτριας». Οι σημερινοί ιδιοκτήτες είναι απόγονοι της οικογένειας Ζούζουλα και από το 1995 μέχρι το 2003 έχουν γίνει πολλές εργασίες ανακαίνισης.
11. Πού βρίσκεται το Μέγαρο Β. Μελά;
Α. Στην πλατεία Κοτζιά
Βρίσκεται πάνω στην πλατεία Κοτζιά, περικλειόμενο από τις οδούς Αιόλου, Σοφοκλέους, Στρέιτ και Κρατίνου. Οικοδομήθηκε το 1874, σε σχέδια του Τσίλλερ, και ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό κτίριο της εποχής. Αρχικά στέγασε το Grand Hotel d’ Athenes. Aργότερα και για πολύ λίγο το Χρηματιστήριο (1881) και από το 1887 την Αθηναϊκή Λέσχη.
Με τη διαθήκη του, το 1883, ο Β. Μελάς είχε ορίσει ότι «την μεγάλην οικίαν μου την επί της πλατείας Λουδοβίκου κειμένην, [...] κληροδοτώ μετά την αποβίωσιν της συζύγου μου, [...] όπως εκ των ετησίων αυτής προσόδων, [...] δαπανώσι προς ίδρυσιν και συντήρησιν νηπιαγωγείων».
Έτσι, ιδρύθηκε το Νηπιακό Επιμελητήριο Μελά (Ν.Ε.Μ.) και από το 1895 μέχρι σήμερα ανοικοδομήθηκαν με δαπάνες του πάνω από διακόσια σχολικά κτίρια, ενώ επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν περί τα εκατό υπάρχοντα κτίρια, μία πολιτική που συνεχίζεται ανελλιπώς.
Το 1990 και μέχρι το 1973 εκεί στεγάστηκε το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας και από το 1977 έχει ενοικιαστεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτίσματος είναι οι τέσσερις πύργοι στις γωνίες του, και τα τοξωτά ανοίγματα στο ισόγειο. Το 1974 το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
12. Σε ποιο μουσείο υπάρχει σε πολλά σημεία ο μαίανδρος, γνωστός και ως αγκυλωτός σταυρός ή σβάστικα;
Β. Στο Νομισματικό
Στο Νομισματικό Μουσείο, επί της οδού Πανεπιστημίου 12. Το σύμβολο αυτό συναντάται ως στοιχείο διακόσμησης σε πολλούς αρχαίους λαούς. Ο Σλήμαν το ανακάλυψε στις ανασκαφές του στη Τροία και το μετέφερε στην οικία του, «Ιλίου Μέλαθρον», το σημερινό Νομισματικό Μουσείο. Σε πάρα πολλά σημεία του κτιρίου, από τα κάγκελα μέχρι τις τοιχογραφίες και τα πατώματα, παρουσιάζεται ο μαίανδρος, γνωστός και ως αγκυλωτός σταυρός ή σβάστικα... Λέγεται ότι αυτός ήταν ο λόγος που κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί επέταξαν το κτίριο.
13. Από ποιο κτίριο της πλατείας Συντάγματος εκφώνησε ο Γεώργιος Παπανδρέου το λόγο του με αφορμή την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς;
Α. Από το Μέγαρο Πάλλη, Καραγιώργη Σερβίας 1 & πλατεία Συντάγματος
Από τον εξώστη του Μεγάρου Κ. Πάλλη (Καραγιώργη Σερβίας 1 & πλατεία Συντάγματος), στις 18 Οκτωβρίου 1940 εξεφώνησε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου το λόγο του με αφορμή την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Το κτίριο αυτό, σε σχέδια του Α. Μεταξά, αντικατέστησε το 1911 τη διώροφη κατοικία του στρατηγού Πάλλη, η οποία είχε χτιστεί εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα, εκεί στεγάζεται το πολυκατάστημα Public.
14. Πώς ονομάζεται η εκκλησία η οποία βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου;
Γ. Παναγιά Παντάνασσα
Ονομάζεται Παναγιά Παντάνασσα. Η εκκλησία, κτίσμα του 11ου ή 12ου αιώνα αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι το μόνο που σώζεται από το Μοναστήρι της Παντάνασσας που υπήρχε εκεί και το οποίο όταν έχασε τα περιουσιακά του στοιχεία, υποβαθμίστηκε σε μικρό μοναστήρι και ονομάστηκε Μοναστηράκι, δίνοντας το όνομα όχι μόνο στην πλατεία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
15. Σε ποια ταβέρνα της Πλάκας υπάρχει στη μέση της αίθουσας μία ρωμαϊκή κολόνα;
Α. Στα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»
Στην ιστορική ταβέρνα της Πλάκας, τα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου», στην οδό Κυδαθηναίων 41, με σπεσιαλιτέ μπακαλιάρο από τη Νορβηγία. Η ταβέρνα λειτουργεί από τα τέλη του 19ου αιώνα.
16. Σε ποια πλατεία της Αθήνας είναι στημένο το υδροκινητικό γλυπτό του Γεωργίου Ζογγολόπουλου με τίτλο «Πεντάκυκλο»;
Γ. Πλατεία Ομονοίας
Το υδροκινητικό γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου, με τίτλο «Πεντάκυκλο», ύψους 15 μέτρων, βρίσκεται ανατολικά της πλατείας Ομονοίας, μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου.
17. Πού βρίσκεται το σπίτι που γυρίστηκε η ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου;
Α. Στην Πλάκα, Τριπόδων 32
Στην Τριπόδων 32, διώροφη οικία γνωστή ως σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου από τη γνωστή ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Είναι από τα ελάχιστα αρχοντικά της οθωμανικής εποχής και το έλεγαν το «σπίτι του καδή» μια και εκεί ήταν η έδρα του τελευταίου καδή της Αθήνας, του Χατζή Χαλήλ Εφένδη, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει τη φετφά για να θανατωθούν 3.000 Αθηναίοι πάνω των 17 ετών, που του ζήτησαν οι Οθωμανοί.
18. Σε ποιον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται τα ερείπια του Ωδείου του Αγρίππα;
Β. Στην Αρχαία Αγορά
Τα ερείπια του Ωδείου του Αγρίππα βρίσκονται στην Αρχαία Αγορά. Το Ωδείο, το πιο επιβλητικό ρωμαϊκό κτίσμα στην Αγορά, ήταν χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Χτίστηκε περίπου το 15 π.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 267 μ.Χ.
19. Ποιο κτίριο είναι γνωστό και ως τα «Παλαιά Ανάκτορα»;
Β. Το Κοινοβούλιο
Το Κοινοβούλιο είναι γνωστό ως τα «Παλαιά Ανάκτορα» μια και κατασκευάστηκε (στο διάστημα 1836-1847) για να λειτουργήσει ως ανάκτορο του Όθωνα. Το 1910, τα Παλαιά Ανάκτορα σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται σαν βασιλική κατοικία. Από το 1929 έγιναν η έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
20. Σε ποιο σταθμό μετρό βρίσκεται η γλυπτική σύνθεση με τίτλο «το Ωρολόγιο του Μετρό»;
Β. Στο σταθμό του Συντάγματος
Το «Ωρολόγιο του Μετρό», έργο του διεθνώς γνωστού γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου (γνωστός απλά, ως Θόδωρος), βρίσκεται στο σταθμό του Συντάγματος, στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων.
21. Σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένος ο Καθολικός Ναός των Αθηνών, στην Πανεπιστημίου;
Β. Στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη
Ο Καθολικός Ναός των Αθηνών, επί της οδού Πανεπιστημίου, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.
22. Tι παριστάνει το γλυπτό του Δημήτρη Αρμακόλα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Nίκης στο Σύνταγμα;
Α. Ένα γυμνό γυναικείο σώμα
Το μπρούτζινο γλυπτό με τίτλο «Η αναδυομένη ΙΙ», αναπαριστά ένα αποσπασματικό γυμνό γυναικείου σώματος. Φιλοτεχνήθηκε το 1975, αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων και το 2003 τοποθετήθηκε σε σημείο στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης όπου με το νερό δημιουργεί ένα μικρό σιντριβάνι.
23. Ποιο ήταν το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας;
Γ. Το φαρμακείο του Κρίνου
Το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας, άνοιξε το 1855 από το φαρμακοποιό Σταμάτη Κρίνου, σ’ ένα διώροφο κτίριο επί της οδού Αιόλου 87. Το 1923 το κτίριο αγοράστηκε από τον Μηνά Κασιμάτη πρόσφυγα από τη Σμύρνη, ο οποίος διατηρώντας την επωνυμία «Κρίνος» άνοιξε εκεί ένα ζαχαροπλαστείο το οποίο έγινε το σημείο αναφοράς των Μικρασιατών της Αθήνας. Ο «Κρίνος» λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι γνωστός για τους φρέσκους λουκουμάδες του, με την τρύπα στη μέση, καθώς και την μπουγάτσα και το παγωτό.
24. Ποιο ιστορικό καφενείο επαναλειτούργησε και βρίσκεται στην πλατεία Δημοπρατηρίου, στη Μητροπόλεως 59;
Α. «Η Ωραία Ελλάς»
Το καφενείο «Ωραία Ελλάς» βρίσκεται από το 1980 στη νέα του θέση, επί της οδού Μητροπόλεως 59, στην πλατεία Δημοπρατηρίου – ανάμεσα στις οδούς Μητροπόλεως, Κηρυκείου, Πανδρόσου και Αιόλου. Γύρω από την πλατεία λειτούργησαν τα πρώτα οθωνικά χρόνια πολλά καφενεία και τώρα υπάρχουν εκεί καφέ και εστιατόρια. Το καφενείο «Ωραία Ελλάς», χώρος ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωής της Αθήνας, ήταν αρχικά (1836) στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ερμού, στο ισόγειο της οικίας Βρυζάκη. Υπήρξε στέκι πολιτικών, αγωνιστών, λογοτεχνών, περιηγητών, δημοσιογράφων. Το 1879 έκλεισε και επαναλειτούργησε στην οδό Μητροπόλεως 59 ως εντευκτήριο του «Κέντρου ελληνικής Παράδοσης», στο βάθος του 1ου ορόφου, δίπλα σε συλλογές από αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Η θέα από τα παράθυρά του προς στο βράχο της Ακρόπολης, πάνω από τις κεραμοσκεπές της Πανδρόσου και τη Ρωμαϊκή Αγορά, είναι μοναδική.
25. Τι στεγάζεται στο ισόγειο νεοκλασικού κτιρίου του Τσίλερ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπου στο εσωτερικό του υπάρχει σκαλιστή εικόνα του αρχιτέκτονα;
Β. Το καφέ-μπαρ Tailor-Made
Στο ισόγειο ενός από τα πιο όμορφα νεοκλασικά του Τσίλερ, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στεγάζεται το καφέ-μπαρ Tailor-Made. Σ’ έναν εσωτερικό τοίχο κυριαρχεί η σκαλιστή μορφή του διάσημου αρχιτέκτονα.
26. Σε ποιο μέρος στην Αθήνα μπορεί κάποιος να βρει τα παγωτορολά, τα οποία φτιάχνονται μπροστά τα μάτια του με υλικά και γεύσεις της αρεσκείας του;
Α. Στη Chocotopia, στη Στοά Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41
Σ’ ένα μικρό χώρο μέσα στην ιστορική στοά Νικολούδη (Πανεπιστημίου 41) μπορεί κάποιος να βρει φρέσκο, αγνό, χειροποίητο παγωτό της στιγμής, χωρίς συντηρητικά στοιχεία, με βάση το γάλα και το μέλι. Το παγωτό φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη, όπως ακριβώς φαίνεται στο βιντεάκι που προβάλλεται στη βιτρίνα. Εκτός από τα παγωτορολλά, εκεί φτιάχνονται και χειροποίητες σοκολάτες, ροφήματα και βουτήματα σοκολάτας.
27. Σε ποιο πολιτιστικό κέντρο της Αθήνας υπάρχει ο πίνακας του Γεωργίου Ροΐλου με τίτλο «Οι ποιηταί»;
Γ. Στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην πλατεία Καρύτση
Στο Φουαγιέ του Φιλολογικού Συλλόγου ο «Παρνασσός», στην πλατεία Καρύτση, φιλοξενείται ο πίνακας του Γεωργίου Ροϊλού, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους της «Ομάδας του Μονάχου», με τίτλο «Οι ποιηταί». Απεικονίζονται οι μεγάλοι ποιητές του 1880 και μέλη του Συλλόγου: ο Γεώργιος Στρατήγης, Γεώργιος Δροσίνης, Ιωάννης Πολέμης, Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Σουρής και Αριστομένης Προβελέγγιο.
28. Ποιο κτίριο του 19ου αιώνα βρισκόταν στη θέση που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Athens Plaza;
Β. Η Οικία Βούρου
Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο Athens Plaza (Σταδίου & Βασ. Γεωργίου Α’) ήταν η οικία του ιατρού Ιωάννη Βούρου, η οποία χτίστηκε τη δεκαετία του 1870 και κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1960. Στο ισόγειο της οικίας Βούρου είχε στεγαστεί από το 1895 μέχρι το 1963 το ιστορικό, θρυλικό, πολυτελές καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζαχαράτου, ο οποίος είχε ήδη ένα ακόμη καφενείο, στο ισόγειο της ακριβώς απέναντι οικίας Γιαννόπουλου (Καραγιώργη Σερβίας και Σταδίου). Το καφενείο του Ζαχαράτου ήταν πόλος έλξης για τους Αθηναίους και ιδιαίτερα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και πολιτικών. Μέσα εκεί γινόντουσαν έντονες πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, ανεβοκατέβαιναν κυβερνήσεις και το καφενείο είχε χαρακτηριστεί από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ως «το δεύτερον και πιο ελεύθερον κοινοβούλιο. Ο δε δημοσιογράφος Παύλος Παλαιολόγος είχε γράψει ότι... «Από τα μπρίκια του βγαλμένη η σύγχρονη ιστορία του έθνους!».
29. Πού βρίσκεται το διαχρονικό μπαρ Galaxy;
Β. Εντός της στοάς Λεμού, Σταδίου 10
To bar Galaxy (όχι του ξενοδοχείου Χίλτον) άνοιξε το 1972 στην οδό Σταδίου 5 και από το 1990 βρίσκεται στη στοά Λεμού, στην οδό Σταδίου 10. Είναι ένα κλασικό, αυθεντικό, ατμοσφαιρικό μπαρ που θυμίζει τα αμερικάνικα, με μεγάλη ξύλινη μπάρα και τοίχους γεμάτους αφίσες, φωτογραφίες με θαμώνες και παλιές διαφημίσεις. Ένα ωραίο, διαχρονικό στέκι με κλασική, σταθερή και φανατική πελατεία.
30. Ποιο σινεμά της Αθήνας βρίσκεται δίπλα σε χώρο που κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής ήταν κρατητήρια;
Β. Ο κινηματογράφος «Άστυ», Κοραή 4
Ο κινηματογράφος Άστυ, χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο, στεγάζεται σε μέρος του υπογείου ενός κτιρίου, στην οδό Κοραή 4. Το κτίριο αυτό χτίστηκε την περίοδο 1934 - 1938 από την Εθνική Ασφαλιστική. Μετά την κήρυξη του πολέμου το κτίριο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και εκεί εγκαταστάθηκαν διάφορες υπηρεσίες καθώς και η Kommandatur. Tα αντιαεροπορικά καταφύγια μετατράπηκαν σε φυλακές των ΕΣ-ΕΣ και ήταν κέντρα μεταγωγών. Οι τοίχοι των υπογείων ήταν γεμάτοι από διάφορα μηνύματα, χρονολογίες, στίχους, σχέδια των φυλακισμένων οι οποίοι τα χάραζαν με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, αφήνοντας έτσι το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο μέσα σ’ αυτό το χώρο μαρτυρίου. Το υπόλοιπο μέρος του υπογείου λειτούργησε από την αρχή σαν κινηματογράφος και τα χρόνια της γερμανικής κατοχής προέβαλε ταινίες και επίκαιρα για τη διασκέδαση των στρατευμάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.