Life in Athens

Οι ανθοστόλιστες κουτσουπιές δημιουργούν μια μοβ πανδαισία στην Αθήνα

Εντυπωσιακά χρώματα και ανοιξιάτικες πινελιές στο γκρίζο της μεγαλούπολης

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανθοστόλιστες κουτσουπιές στην Αθήνα

Κουτσουπιές: Πού μπορούμε να δούμε τα ανθισμένα δέντρα στην Αθήνα και ποια τα χαρακτηριστικά τους

Όποια διαδρομή και αν ακολουθείτε στο κέντρο της πόλης, είτε περνάτε από την Ακαδημίας, την Βασιλίσσης Σοφίας, είτε από τη Συγγρού ή την Ιπποκράτους, είναι αδύνατον να μην έχετε παρατηρήσει τις γωνιές της Αθήνας που έχουν ντυθεί στα μοβ. Οι ανθοστόλιστες κουτσουπιές αυτή την εποχή χαρίζουν τα εντυπωσιακά χρώματά τους σε όλους τους τόνους της μοβ παλέτας, σε δρόμους, σε πάρκα και πλατείες, προσφέροντας μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανοιξιάτικες πινελιές στο γκρίζο της μεγαλούπολης.

Ανθοστόλιστες κουτσουπιές στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε τις ανθοστόλιστες κουτσουπιές στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ATHENS VOICE η Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων οι δενδροστοιχίες κουτσουπιάς βρίσκονται κυρίως στις παρακάτω οδούς του κέντρου της Αθήνας: στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Ακαδημίας, στην Αγίου Κωνσταντίνου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Καπλανών, στη Αριστοδήμου, στην Μαρασλή και στην Βασ.Αμαλίας. Παράλληλα τις συναντάμε στην Αγνάντων, στην Αγίων Ασωμάτων, στην Αιόλου, στη Χρυσοσπηλιωτίσσης, στην Ιπποκράτους, στην Αριστίππου, στην Αχιλλέως, στην Σατωβριάνδου, στην Μενάνδρου, στην Καματερού, στη Συγγρού, στην Αναπήρων Πολέμου, στην Δεινοκράτους, στην Βασ.Σοφίας αλλά και διάσπαρτα σε άλλους δρόμους αλλά και σε πολλές πλατείες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι κουτσουπιές στις δενδροστοιχίες είναι περίπου 1.200.

Ανθοστόλιστες κουτσουπιές στην Αθήνα

Η κουτσουπιά και τα χαρακτηριστικά της

Η κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) είναι φυλλοβόλο δέντρο της μεσογειακής και της ελληνικής υπαίθρου. Έχει φύλλα καρδιοειδή και άνθη, έντονα μοβ-φούξια χρώμα και πολλές φορές εκπτύσσονται ακόμη και από τον κορμό δίνοντάς στο δέντρο ελκυστική όψη. Ανθίζει το Μάρτιο και Απρίλιο και η επικονίαση γίνεται κυρίως με τις μέλισσες. Ο καρπός της κουτσουπιάς είναι στην αρχή πράσινος και στη συνέχεια καφέ-κόκκινος ενώ οι σπόροι ωριμάζουν γύρω στο Σεπτέμβριο.

Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσσια όσο και στην ορεινή ζώνη. Ανθεκτικότατο φυτό στην ατμοσφαιρική μόλυνση, το ψύχος και τις ξηροθερμικές συνθήκες. Αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη, σε ξηρά ή νωπά, σε ελαφριά, μέτρια ή βαριά, αρκεί να αποστραγγίζονται καλά. Αντέχει επίσης σε όξινα, ουδέτερα μέχρι και πολύ αλκαλικά εδάφη αλλά όχι όμως σε αλατούχα εδάφη. Σε μεγάλη ηλικία μπορεί να υποφέρει από τις χειμερινές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -15ο C.

Ανθοστόλιστες κουτσουπιές στην Αθήνα

Οι φουντωτές κουτσουπιές είναι ιδανικό δέντρο για πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα αναψυχής διότι δεν χρειάζονται πολύ νερό το καλοκαίρι. Στα αγγλικά ή κουτσουπιά λέγεται «δέντρο του Ιούδα» (Judas tree), από παράφραση της γαλλικής ονομασίας arbre de Judée (δέντρο της Ιουδαίας).

Χάρη στο ωραίο του φύλλωμα και στην πλούσια ανθοφορία του, θεωρείται ένα εξαιρετικό καλλωπιστικό δένδρο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι εκατοντάδες κουτσουπιές της Αθήνας μετατρέπουν σε αστικούς πίνακες ζωγραφικής κάθε σημείο ανθοφορίας τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ