Ζήσε τον Kήπο αλλιώς
Δωρεάν δράσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλο τον Ιούνιο στον Εθνικό Κήπο
180 χρόνια μετά το πρώτο προσχέδιο για τη δημιουργία του Κήπου, παραγγελία της βασίλισσας Αμαλίας (εξάλλου τότε ο Κήπος ήταν ιδιωτικός), οι Αθηναίοι φαίνονται να παραμελούν το υπέροχο στολίδι 280 στρεμμάτων που κρύβεται πίσω απ’ τον πέτρινο φράχτη δίπλα απ’ τη Βουλή. Καθημερινά περνάμε δίπλα ή και τον διασχίζουμε, αλλά δεν τον προσέχουμε, επιταχύνοντας το βήμα για να φτάσουμε ασθμαίνοντας στην επόμενη έξοδο, να ξαναενωθούμε με την πολύβοη πρωτεύουσα.
Κι αν κάποτε μπαίνουμε για βόλτα, το πιθανότερο είναι ότι αγνοούμε τα χιλιάδες φυτά, τα μνημεία, το ηλιακό ρολόι, το αρχαίο υδραγωγείο, τα αγάλματα. Ο κήπος δεν είναι μόνο μια ανάσα πρασίνου όμως: είναι και ζωντανό μουσείο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, χωρίς να του λείπει η σύνδεση με την αρχαιότητα, αφού εκτείνεται εκεί όπου κάποτε δίδασκε ο Αριστοτέλης στο Λύκειό του. Φέτος τον Ιούνιο, που η ζέστη αρχίζει και μας κολλάει τα ρούχα στο δέρμα και η Αθήνα πλημμυρίζει επισκέπτες, ο καταπράσινος και δροσερός Εθνικός –πρώην Βασιλικός– Κήπος γίνεται ιδανικό σκηνικό για απογεύματα διασκέδασης αλλά και γνώσης.
Ο Δήμος και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας μάς καλούν σε δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις: εκτός από συναυλίες και ξεναγήσεις, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι-με-μια-απλή-βόλτα όλες τις ενδιαφέρουσες γωνιές και ιστορίες του κήπου μέσα από αναρίθμητες δράσεις: από το εντυπωσιακό ιστορικό αρχείο της Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού Κήπου (διά χείρος του «φύλακα-αγγέλου» του Κήπου Νικόλαου Ταμβάκη) μέχρι εργαστήρια και σεμινάρια yoga, pilates, χορού, ξεναγήσεων και διοργανώσεις παιχνιδιών και κρυμμένων θησαυρών για όλους.
Θα παρελάσουν επίσης απ’ το πράσινο πάρκο τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου (και δεν είναι λίγα: Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Φιλαρμονική, Εργαστήρι Ελληνική Μουσικής, Big Band), μαγεύοντας γλυκά τους επισκέπτες με τα σπουδαιότερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, τις δημοφιλέστερες όπερες και νοσταλγικά τραγούδια του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου, έργα ρομαντισμού και έντεχνα ελληνικά, πότε ως αυτόνομα σχήματα και πότε σε συνεργασία με καλλιτέχνες όπως η Καλλιόπη Βέττα. Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στα γλυπτά που είναι διάσπαρτα στον Κήπο (αλήθεια, ξέρατε ότι υπάρχουν προτομές και αγάλματα των Σπ. Σαμαρά, Ζαν Μορεάς, Καποδίστρια, Σολωμού, Βαλαωρίτη και άλλων;).
«Έτσι τους βλέπω εγώ τους κήπους». Ξεχωρίζει η παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών: ένας πρωτότυπος «Περίπατος μαθητείας και αλητείας». Ο σκηνοθέτης πλέκει μια παράσταση-περιήγηση με υλικά κείμενα και ντοκουμέντα των ιστορικών μορφών του Κήπου, των ποιητών που φιλοξενούνται εκεί με τις μαρμάρινες αναπαραστάσεις τους, των μηχανικών, των γεωπόνων, των διοικητών και φυσικά της Αμαλίας. Οι ηθοποιοί Μυρτώ Γκόνη, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Πατσιάνη και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ξεκινούν την «ξενάγηση» απ’ την περίφημη συστάδα με τους εντυπωσιακούς φοίνικες και ταξιδεύουν το θεατή στα μυστικά του γνωστού σε όλους –όμως στο βάθος άγνωστου στους περισσότερους– ορόσημου της πόλης. 22-26/6, στις 19.00. Δελτία εισόδου στο Φεστιβάλ Αθηνών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ
Παρασκευή 16/6, 19.00-20.00, Αστέρι
Χορευτικό δρώμενο με μουσική από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Η ομάδα χορού του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Κόσμου παρουσιάζει μία βραδιά αφιερωμένη σε μνήμες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου.
Σάββατο 17/6, 19.30-20.30, Αστέρι
Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων συναντά τη Σαββέρια Μαργιολά.
Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής σε μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση με τη Σαββέρια Μαργιολά.
Κυριακή 18/6, 11.00, Ηλιακό ρολόι
Τα μαρμάρινα πρόσωπα του Κήπου. Ξενάγηση στα γλυπτά του Εθνικού Κήπου.
Τετάρτη 21/6, 19.30-20.30, Αστέρι
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων: Εισαγωγές, χορωδιακά και ιντερμέδια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες όπερες. G. Verdi, G. Puccini, G. Rossini, G. Bizet. Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής - Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης.
Παρασκευή 30/06, 19.00-20.30, Αστέρι
Το δέντρο F. G. Lorca.
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με την Καλλιόπη Βέτα, τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη και τη Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Εθνικός Κήπος, Ως 30/6, είσοδος ελεύθερη. Όλο το πρόγραμμα στο zisetonkipo.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Μια ξενάγηση στα εμβληματικά γλυπτά, στα μαυσωλεία και στους τάφους των ανθρώπων που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Σχόλασες; Την Παρασκευή 10 Ιουλίου το after work party ξεκινά στο Sync Athens
Ένα σταθερό, πλέον, καλοκαιρινό ραντεβού για την πόλη
Τέσσερις βραδιές, τέσσερα διαφορετικά lives, ένας καλοκαιρινός κήπος στο κέντρο της Αθήνας
H συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ
Ένα από τα σούπερ σημεία της πόλης από τα οποία βλέπεις την Ακρόπολη στο πιάτο, φιλοξενεί διαφορετικά σώου κάθε βράδυ, όλα με την ίδια επιτυχία, και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Αμπαζή.
50 σημεία της πόλης και 7 Δημοτικές Κοινότητες μετατρέπονται σε μία ανοιχτή σκηνή
Ο αρχιτέκτονας μιλά για την Αθήνα που αλλάζει
Η εκμετάλλευση του αστικού χώρου, η ποιότητα ζωής και η μείωση της εξάρτησης από τα ιδιωτικά οχήματα
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2026
Παρέες, cocktails, μουσική και η Πλατεία Καρύτση στα καλύτερά της
Άλλοι περίμεναν τον συρμό, άλλοι το "Mad about it"
Σάββατο 27 Ιουνίου, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο Surf and Earth
Οι τιμές σε ξαπλώστρες, παγωτό και σινεμά
Οδηγός επιβίωσης για τις καυτές μέρες στην πόλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.