Life in Athens

Νέα Φιλαδέλφεια, η γειτονιά μας

Τώρα με τις τριήμερες εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά είναι η καλύτερη ευκαιρία να πας μια βόλτα σε μια από τις πιο πράσινες περιοχές της πόλης

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 611
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351332-728829.jpg
Χρήστος Κέδρας

Βγάζει μια αίσθηση πραότητας αυτή η γειτονιά. Γνωστή (πολύ) περισσότερο για τους πρόσφυγες που βρήκαν εδώ καταφύγιο παρά για τις επώνυμες αθηναϊκές οικογένειες που την κατοίκησαν, έχει ένα χαρακτήρα λαϊκό, με την ωραία έννοια. Είναι μια πόλη που σε σέβεται. Τα δρομάκια της είναι τα πιο τσαχπίνικα, το πράσινο υπάρχει σχεδόν παντού, τα σπίτια παραμένουν χαμηλά και οι βουκαμβίλιες είναι ακόμα ροδαλές. Ορόσημο στο πρόσφατο παρελθόν ο μεγάλος σεισμός του 1999 και τα λυόμενα με τους σεισμοπαθείς απέναντι από το σταθμό του Περισσού. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, κι έτσι οι νέες αρχιτεκτονικές επιταγές περιλαμβάνουν οδηγίες για χαμηλή δόμηση με κεραμοσκεπές και ανοίγματα σε παράθυρα και μπαλκόνια, στα πρότυπα του προσφυγικού οικισμού της δεκαετίας του 1920. Πες μου, βλέπεις σε πολλές γειτονιές κεραμοσκεπές με κομψά ξύλινα υποστυλώματα;

Η αυτοδημιούργητη Νέα Φιλαδέλφεια πλέον αποτελεί πόλο έλξης και για ανθρώπους κοντινών ή και μακρινών συνοικιών. Γλυκά κουτούκια και μεζεδοπωλεία συνυπάρχουν με καφέ και μπαράκια στο στιλ του κέντρου, σε μια τέλεια ισορροπία: πάντα θα βρεις κόσμο και κέφι αλλά πάντα θα βρεις και να παρκάρεις. Αυτή την εποχή, πέσαμε και στην περίπτωση. Είναι το τρικούβερτο πανηγύρι της Πρωτομαγιάς, στις 30 και 31 Απριλίου και την 1η του Μάη. Η Δεκελείας θα κλείσει και πάλι από το ύψος της Αχαρνών μέχρι τις παρυφές του Άλσους και οι δρόμοι θα γεμίσουν κόσμο και πάγκους, μαμάδες και παιδάκια, φωνές, για το μεγαλύτερο ίσως πανηγύρι της Αθήνας, που πρέπει να ζήσεις.

Για το τότε και το σήμερα, έτσι όπως το έζησαν και το ζουν, γράφουν στην ATHENS VOICE οι καλλιτέχνες Φωτεινή Βελεσιώτου, Λίνα Σακκά, Βαγγέλης Καζαντζής και Δημήτρης Σινάνογλου. Και για το μεγάλο θέμα συζήτησης στην πόλη, για το γήπεδο της ΑΕΚ, ο Νίκος Ασημακόπουλος. 

Εμπρός Αετέ, Δικέφαλε! 

O Νίκος Ασημακόπουλος γράφει για το γήπεδο της ΑΕΚ

Στην ΑΕΚ κρυφογελούν με ικανοποίηση... Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα ψηφίστηκε ο «φωτογραφικός» νόμος που παραμερίζει το τελευταίο εμπόδιο πριν την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Σ’ ένα μήνα ξεκολλάμε από τις μακέτες και μπαίνουν οι μπουλντόζες», όπως λένε.

Οι ΑΕΚτζήδες κυνηγούν το όνειρό τους εδώ και 14 χρόνια. Από τον Μάιο του 2003, όταν ο Γρανίτσας γκρέμισε την παλιά Νέα Φιλαδέλφεια με την υπόσχεση ότι σε λίγο καιρό θα έφτιαχνε μια... σούπερ γηπεδάρα που κανένας δεν τολμούσε να δει ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Τελευταία εικόνα το 4-0 κόντρα στον Άρη, μετά το οποίο όλοι έφυγαν ενθουσιασμένοι παίρνοντας μαζί τους από ένα κίτρινο πλαστικό κάθισμα για ενθύμιο, με τη βεβαιότητα ότι σε δύο χρόνια το πολύ θα ξαναγύριζαν στο νέο «ναό»!

Η ομάδα άρχισε να γυρίζει από δω κι από κει: ΟΑΚΑ, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Νέα Σμύρνη, Ταύρο, Λιόσια. Ακόμη και στο... κοτέτσι της Φυλής έπαιξε για μισό πρωτάθλημα! Οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες της μοίραζαν απλώς... μακέτες: Γρανίτσας, ENIC, Πέτρος Στάθης, Ανατολιωτάκης, Ντέμης. Όλοι μοστράρισαν από μία. Αποτέλεσμα, μηδέν.

Ποιοι, όμως, θέλουν το καινούργιο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και ποιοι όχι; Και τοπικό δημοψήφισμα να γινόταν, κανένας δεν θα ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Μπορεί δηλαδή να μαζεύονται κατά καιρούς τα παιδιά της Original και να στήνουν διάφορα επεισοδιακά σκηνικά έξω από το δημαρχείο ή να οργανώνει η επίσημη ΑΕΚ «λαϊκές κινητοποιήσεις» με αίτημα να ξεκινήσει εδώ και τώρα η «Αγιά Σοφιά», αλλά τα πράγματα δεν είναι «άσπρο-μαύρο», όπως φαίνονται μερικές φορές.

Η ιστορία τραβάει κάπου πέντε χρόνια, από τη στιγμή που ο Μελισσανίδης μπήκε στην ΑΕΚ της Γ΄ Εθνικής με σημαία «ένα υπερσύγχρονο γήπεδο».

Τα μεγαλύτερα εμπόδια τα βάζει ο Άρης Βασιλόπουλος που βγήκε δήμαρχος έχοντας σημαία του το «όχι στο γήπεδο του Μελισσανίδη». Θεωρείται κολλημένος «μαρξιστής λενινιστής» που παράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα, κινείται κομματικά μεταξύ Λαφαζάνη - Ζωής Κωνσταντοπούλου κι έχει στυλώσει τα πόδια μόνο και μόνο επειδή «το έργο θα ανήκει σε μια εταιρία συμφερόντων Μελισσανίδη και όχι στην ΑΕΚ» – λες και η ομάδα θα μπορούσε ποτέ μόνη της να ξεκινήσει κι ακόμη περισσότερο να ολοκληρώσει ένα τέτοιο έργο χωρίς χρηματοδότη. Μάλιστα, κατά καιρούς έχει καταγγείλει «τρομοκρατία» εις βάρος του με «ξυλοδαρμούς», «βανδαλισμούς» και «απειλές», λέγοντας ότι διαθέτει «φάκελο 600 σελίδων με απειλητικά μηνύματα».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πέρασε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών αφήνοντας πίσω και τους τέσσερις άλλους συνδυασμούς που είχαν ταχθεί όλοι υπέρ του γηπέδου και νίκησε την επόμενη Κυριακή με απευθείας αντίπαλο τον παλιό ποδοσφαιριστή της ομάδας Λύσσανδρο Γεωργαμλή. Ακόμη και σήμερα πολλοί κατηγορούν τον «Τίγρη» επειδή «δεν κατάφερε να βγάλει τότε ένα δικό του δήμαρχο, να έχει λήξει το θέμα». Από την άλλη, καμιά κινητοποίηση κατοίκων δεν έχει γίνει ως τώρα, είτε υπέρ είτε κατά της κατασκευής του γηπέδου – δείγμα ίσως πως οι περισσότεροι δεν θεωρούν το θέμα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχουν και τα γύρω μαγαζιά που περιμένουν «πώς και πώς» να ξεκινήσουν τα έργα, πιστεύοντας ότι θα δουλέψουν περισσότερο και καλύτερα.

Κι όμως, «τα Φιλαδέλφεια» είναι δεμένα με την ιστορία της πόλης από το 1930. Οι πρόσφυγες της εποχής τα έχτισαν σιγά σιγά με τα χέρια τους, χωρίς να πληρώνονται τα μεροκάματα. Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους έμαθαν να θεωρούν το γήπεδο «σπίτι τους» ακόμη και τώρα που οι περισσότεροι δεν μένουν πια εκεί. Όσο για την κατασκευή, δεν προβλέπει σοβαρές εμπορικές χρήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την κίνηση στα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής. 

Μένουν κάποιοι «οικολόγοι» που επιδιώκουν να προστατεύσουν ένα κομμάτι Άλσους το οποίο όμως σήμερα χρησιμοποιείται ως γκαράζ για τα σκουπιδιάρικα του Δήμου. Και τα μόνα δέντρα που προβλέπεται να κοπούν είναι κάποια που φύτρωσαν ξαφνικά αφού γκρεμίστηκε η παλιά κατασκευή.

Σε λίγες μέρες θα φανεί αν το νέο φιλόδοξο σχέδιο του Μελισσανίδη θα αρχίσει να γίνεται γήπεδο γα να γεμίσουν πάλι ζωή οι γύρω δρόμοι και να ξαναφτάσουν ως τον ουρανό το «Εμπρός Αετέ» και το «Δικέφαλε τρελαίνομαι, μαζί σου ανασταίνομαι»!

Φωτεινή Βελεσιώτου

Φωτεινή Βελεσιώτου

Ζω τρία χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο κέντρο της, στην πλατεία. Και τη λάτρεψα από την πρώτη στιγμή, γιατί είναι μια γειτονιά «παλιάς κοπής», με καλούς ανθρώπους.

Μου αρέσει να παίρνω το ποδήλατο και να κάνω βόλτα, όλη τη Δεκελείας, η οποία έχει φαρδιά πεζοδρόμια και είναι ό,τι πρέπει και για ποδήλατα αλλά και για τις μαμάδες με τα καροτσάκια και τα παιδιά τους.

Για τα δεδομένα της Αθήνας είναι μια πολύ όμορφη και προσεγμένη περιοχή, με ωραία σπίτια και με κόσμο να κυκλοφορεί μέρα και νύχτα.

Θα μου άρεσε, ίσως, να έβλεπα περισσότερους πεζόδρομους, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο.

*Η Φ.Β. είναι τραγουδίστρια. Αυτές τις μέρες επέστρεψε από μια περιοδεία της στο Βελιγράδι και ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

Λίνα Σακκά

Λίνα Σακκά

Ζω στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας με μικρά χρονικά διαλείμματα τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια! Μεγάλωσα στην πυκνοκατοικημένη από πάντα Κυψέλη από όπου ο πατέρας μου μας πήρε και μετακομίσαμε σε δικό μας σπίτι στη Φιλαδέλφεια, μια περιοχή με πολλή απλωσιά και πράσινο!

Θυμάμαι όμως από μικρή πως ήταν πάντα προορισμός για τις εξόδους του Σαββατοκύριακου, είτε τα πρωινά για βόλτα στο άλσος για παιχνίδι και ποδήλατο και φυσικά επίσκεψη στα ζώα που φιλοξενούνταν τότε εκεί, είτε το βράδυ για πίτσα ή σουβλάκια. Θυμάμαι πάντα την περιοχή με πολύ κόσμο και κυρίως οικογένειες. Αγαπημένη έξοδος τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια ήταν κι εκείνη στο γραφικό θερινό σινεμά που υπάρχει ακόμα και μετά για μπιρίτσα στα κοντινά μπαράκια. Κάτι ακόμα συναρπαστικό που θυμάμαι ως παιδί είναι το ξακουστό πανηγύρι της Πρωτομαγιάς που διαρκεί τρεις μέρες. Πλανόδιοι πωλητές να διαφημίζουν την πραμάτεια τους, μουσικοί να παίζουν στους δρόμους και ο περίφημος γορίλας του μικρού τσίρκου έτοιμος να τρομάξει τα παιδιά. Μαλλί της γριάς και σουβλάκια στα κάρβουνα να σου τρυπάνε τη μύτη και να σου ερεθίζουν την όρεξη. Συναυλίες γνωστών μουσικών τα βράδια προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς. Αυτό το πανηγύρι ισχύει κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Εδώ αισθάνομαι ότι είναι η γειτονιά μου, οι αναμνήσεις μου ως παιδί και έφηβη. Είμαι κοντά στην οικογένειά μου και σε λίγους αλλά καλούς παιδικούς μου φίλους. Η περιοχή είναι πλέον γεμάτη από καλαίσθητους χώρους εστίασης για όλα τα γούστα. Μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, μικρά μεζεδοπωλεία, γραφικά κουτουκάκια αλλά και καφέ. Είναι μια πόλη που συνδυάζει ζωή και δράση και ταυτόχρονα βόλτα στη φύση και αν το θες απομόνωση!

*Η Λ.Σ. είναι ηθοποιός. Ετοιμάζει ένα δικό της χώρο εστίασης στη Νέα Φιλαδέλφεια, φιλικό προς τα παιδιά, που θα λέγεται Marlin's coffee house. Τον Οκτώβριο θα συμμετάσχει στο αστυνομικό θρίλερ «Ο δολοφόνος κάνει πάντα ένα λάθος», των Ρέππα - Παπαθανασίου, στο θέατρο Ήβη.

Δημήτρης Σινάνογλου

Δημήτρης Σινάνογλου

Φωτογραφία: Γιάννης Καρνεσιώτης 

Κυριακή μεσημέρι, προσπαθούμε να μαντέψουμε το σκορ της ΑΕΚ από τις φωνές του γηπέδου, «ωωω» σημαίνει γκολ, «ααα» σημαίνει χάσαμε μεγάλη ευκαιρία, δεν ήταν τόσο δύσκολο, ακόμα και η σιωπή που έπεφτε κάθε που τρώγαμε γκολ ήταν χαρακτηριστική. 

Μάρτης, παρέλαση στη λεωφόρο Δεκελείας, σημαιούλες και παγωτό καϊμάκι, το πρώτο για φέτος. Όταν σωπαίνουν τα εμβατήρια στα μεγάφωνα ακούγονται τα σμυρναίικα και τα λαϊκά από τα μεζεδοπωλεία.

Παραμονή, ποδαρόδρομος για κάλαντα με το Νίκο, από Μάδυτο μέχρι Χαλκηδόνα, μετά κατευθείαν στο παλιό δισκάδικο στον «τροχονόμο» για κατάθεση: τα Χριστούγεννα «Απρίλη ψεύτη» και «Queen live at Wembley», την Πρωτοχρονιά «Crazy World» και «Χαράτσι».

Τετάρτη απόγευμα, στο γήπεδο του Ιωνικού, τελικός στο χάντμπολ με το Φίλιππο Βέροιας, οι δίλεπτες πέφτουν βροχή. Μετά για μπίρα παγωμένη στα στέκια μας, απίστευτα μαγαζιά, μπαίνεις κι ακούς το «Μπάλο» ολόκληρο, μισή ώρα μετά μπορεί να παίζει Motorhead.

17Νοέμβρη: σχολική επέτειος, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, κορίτσια με μαύρα ρούχα, οι καθηγητές μας σε αναμμένα κάρβουνα, «Αλέξη Ασλάνη» και «Τσε Γκουεβάρα».

Σάββατο πρωί, μπάλα με τα παιδιά του κατηχητικού στο προαύλιο της Παναγίτσας και μετά στο παράρτημα του εθνικού ωδείου, μάθημα θεωρίας, ανταλλάζουμε δίσκους με τον ψηλό, «θα τον γράψω και θα στον φέρω το απόγευμα, στην πρόβα της χορωδίας».

Πόλεμος, συναυλία στο 2ο λύκειο για τη Γιουγκοσλαβία, ζωγραφίζουμε ώρες τα πανό με τον μικρό, όλοι εκεί, κι ο Στράτος, ένα σωρό συγκροτήματα εμφανίστηκαν να παίξουνε, πότε μαζεύτηκε τόσος κόσμος; Κι ένα σωρό ηλικιωμένοι, στα αλήθεια ήρθαν για να μας ακούσουν;

Καλοκαίρι, στην πυλωτή τα αγόρια παίζουνε subbuteo, κατεβαίνω για ποδόσφαιρο στον από κάτω δρόμο, στην Ανακούς, σπάει το τζάμι και ξεσπούμε σε κλάματα οι μισοί – το βράδυ σινεμά στο Νινάκι, «Κροκοδειλάκιας» και σουβλάκι.

Σεισμός, ξάγρυπνες νύχτες στο τρίγωνο, στο άλσος, με δυο κιθάρες, περάσανε βδομάδες που δεν κοιμηθήκαμε σπίτι, τα μισά προσφυγικά έχουν πέσει.

Ξημέρωμα: στη ροζ γέφυρα στην εθνική, από κάτω μας η ζωή περνάει με εκατό χιλιόμετρα την ώρα, εμείς περιμένουμε τον ήλιο, αργά.

*Ο Δ.Σ. είναι μουσικός και εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος του συγκροτήματος ΑΛΚΜΑΝ, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα το πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Στην πόλη ανήκω» και θα εμφανιστούν ζωντανά το Σάββατο 13 Μαΐου στο Up stage του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου.

Βαγγέλης Καζαντζής

Γιατί διάλεξες αυτή τη γειτονιά;

Επέλεξα να μείνω στη Νέα Φιλαδέλφεια, γιατί είναι μια γειτονιά με χαμηλά σπίτια και αρκετό πράσινο (με αρχηγό το άλσος), οπότε μπορείς να βλέπεις ουρανό και ήλιο. Παράλληλα έχει «ζωή», γεμάτη από όμορφα μαγαζάκια για καφέ, ποτό και φαγητό από την Πόλη, αφού είναι προσφυγική συνοικία. Επίσης, είναι εύκολα προσβάσιμη με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και έχει πανεύκολη «έξοδο διαφυγής» από την εθνική οδό, αλλά και γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο.

Τι θα άλλαζες αν μπορούσες;

Θα διαμόρφωνα  τον Ποδονίφτη, το ποτάμι της περιοχής, το οποίο είναι μια πραγματική όαση, αλλά δυστυχώς είναι παρατημένο και θαμμένο, όπως και όλα τα άλλα ποτάμια αυτής της τσιμεντούπολης. Επίσης, θα προσπαθούσα με κάποιον τρόπο να αποσυμφορήσω από την κίνηση και το καυσαέριο τη λεωφόρο Δεκελείας, την κεντρική αρτηρία της περιοχής.

Πες μας μια ωραία βόλτα με τα πόδια.

Αρκετά συχνά κάνω μια βόλτα που ξεκινάει από την περιοχή που μένω, δηλαδή από τα προσφυγικά, που βρίσκονται δυτικά της Δεκελείας, που είναι όμορφα γραφικά διώροφα σπιτάκια, πολλά από αυτά σε πεζοδρομημένα στενάκια. Έπειτα, περνάω απέναντι στη γειτονιά και τα δρομάκια πλάι στον Ποδονίφτη οπού ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα και καταλήγω στο άλσος της Φιλαδέλφειας.

Ο Β.Κ. είναι τραγουδοποιός και παράλληλα διδάσκει σάζι στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου. Αυτή την εποχή αναμένεται η κυκλοφορία της τρίτης δουλειάς του με τίτλο «Το μεταξύ μας διάστημα».


Ήξερες ότι…

-Μέχρι το 1927 η περιοχή ονομαζόταν Ποδονίφτης, από το ομώνυμο ρέμα που τη διαρρέει.

-Ο Κόκκινος Μύλος πήρε το όνομά του από τους πολλούς μύλους που υπήρχαν εκεί, οι οποίοι τροφοδοτούνταν με νερό από τον Κηφισό.

-Πριν τη μαζική εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις παράγκες τους στους Αμπελόκηπους, στο χωριό που βρισκόταν εκεί ζούσαν περίπου 120 άνθρωποι. 

-Νέα Φιλαδέλφεια ονομάστηκε το 1932, προς τιμήν της πόλης Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας.

-Η Νέα Φιλαδέλφεια συνδέθηκε με λεωφορείο με την Αθήνα το 1931.

-Ο προσφυγικός οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.

-Ο πληθυσμός της πόλης δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στην απογραφή του 1981 καταγράφηκαν 25.320 άνθρωποι και στην απογραφή του 2011 ήταν 25.734.

-Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι από τις πιο ζεστές συνοικίες τα καλοκαίρια. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σημείωνε την υψηλότερη μέση μέγιστη θερινή θερμοκρασία στην επικράτεια για την περίοδο 1955 - 1997. Μια πολύ ζεστή μέρα Ιουνίου του 2007 το θερμόμετρο έφτασε στους 47,5 Κελσίου.

-Η λαϊκή αγορά μεταφέρεται και από την Τρίτη 2/5 θα λειτουργεί στην οδό Επταλόφου (αντί της Σταματιάδη)

-Το αρχαιότερο εκκλησάκι της περιοχής είναι του Αγίου Γεωργίου, σε κτίσμα του 1892. Βρίσκεται στην οδό Σοφούλη 9.


Οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις

Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στις 30 και 31/4 και την 1/5, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος. Στις 30/4 στις 20.00, έναρξη με τη χορωδία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου και στη συνέχεια μουσικά συγκροτήματα της πόλης με ρεπερτόριο έντεχνης και ροκ μουσικής. Στις 31/4, στις 21.00, ο Γιάννης Λέμπεσης με την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα», μαζί με την ερμηνεύτρια Μαρία Σταφυλοπάτη, σε ρεμπέτικα, παραδοσιακά, κλασικά αλλά και νεότερα λαϊκά τραγούδια. Την 1/5 στις 20.30, τα συγκροτήματα Σέλας και Υπόγεια Ρεύματα με ηλεκτρονικό ελληνόφωνο ροκ, τραγούδια από τη δισκογραφία τους καθώς και επιλεγμένες διασκευές. Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Πατριάρχου.


Μη χάσεις

Τον 7ο λαϊκό δρόμο με την ονομασία «Γεώργιος Αποστολάκης», την Κυριακή 14/5, απόστασης 10 χλμ. Και 1  χλμ. για μαθητές, με δωρεάν συμμετοχή. Πληρ.: www.neafiladelfeia.gr


Είναι κανόνας

«Για λόγους που σχετίζονται με την αισθητική της πόλης και τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους. Για όσους συλλαμβάνονται να παραβαίνουν τη διάταξη αυτή, ο δήμος επιβάλει πρόστιμο κατά του υπευθύνου σύμφωνα με το άρθρο 459 του Π.Κ. €15 ανά σακούλα» – από τον κανονισμό Καθαριότητας του δήμου. Το τηλ. του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας: 2132049000. Η γραμμή του δημότη είναι 15322.


Baratin

Baratin

Baratin

Baratin

Αν ήταν πόλη θα ήταν η Νέα Υόρκη, αν ήταν τραγούδι θα ήταν κάτι ατμοσφαιρικό, ίσως jazz ή ένα 30s swing κι αν δεν ήταν μαγαζί θα ήταν ένα αμερικάνικο loft, από εκείνα με τα μεγάλα παράθυρα, λουσμένα στο φως. Αυτό είναι το Baratin. Ένας all day πολυχώρος, με τη στόφα καλού μαγαζιού, ιδανικό για κάθε ώρα και περίσταση. Σερβίρει καθημερινά πρωινά-brunch με pancakes, γλυκά, πίτες, croque madame, ομελέτες, συνοδεία μιας ιεροτελεστίας καφεΐνης από εκλεκτές ποικιλίες βιολογικού fair trade καφέ. Για την κάβα με τις 130 ετικέτες κρασιού και τα 34 ποτήρια, τα ιαπωνέζικα ουίσκι, τη σπάνια ποικιλία ποτών και τις οινικές γευσιγνωσίες τα λόγια περιττεύουν. Ο chaumelier πάντα παρών προτείνει συνοδευτικά τυριά και ιδιαίτερα αλλαντικά ή μπρουσκέτες και πιάτα από τη δημιουργική κουζίνα του εστιατορίου, ριζότα, μακαρονάδες και παντός είδους κρεατικά. Όλα αυτά σε έναν αληθινά οικείο χώρο, υψηλής αισθητικής, όπου το ξύλο και το τούβλο, οι μαξιλάρες, οι πολυθρόνες και οι καναπέδες δημιουργούν μια απολύτως cosy ατμόσφαιρα, με εκείνη την ακαταμάχητη ζεστασιά που σπάνια συναντάς εκτός σπιτιού. Λ. Δεκελείας 120, Ν. Φιλαδέλφεια, 2102522228, fb: Baratin Drink & Dine Home Bar


Β-κουτί Art Bar Café

Β-κουτί Art Bar Café

Β-κουτί Art Bar Café

Β-κουτί Art Bar Café

Γνήσιο ποτάδικο, σταθερή αξία όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τη νυχτερινή ζωή αυτής της πόλης. Ένα μπαρ που σε προηγούμενη ζωή θα ήταν μάλλον γαλλικό καμπαρέ, καταφέρνει για παραπάνω από μία δεκαετία να γοητεύει. Όχι μόνο για τα ιδιαίτερα cocktails, όπως το ακαταμάχητο 3 berries που έχει αφήσει εποχή, ούτε για τις μουσικάρες του που ταξιδεύουν στις δεκαετίες. Είναι οι άνθρωποί του, οι θαμώνες του, η καταπράσινη αυλή και οι διέξοδοι που προσφέρει. Από το πρωί για καφέ, μέχρι το βράδυ στις δόξες του, παραμένει η διαχρονική επιλογή που γίνεται συνήθεια. Βρυούλων 20, Ν. Φιλαδέλφεια, 2102527337, fb: B-Kouti ART BAR CAFÉ 


By-ράκι

By-ράκι

By-ράκι

By-ράκι

Από τα πρώτα μεζεδοπωλεία της περιοχής, βρίσκεται ήδη στον τέταρτο χρόνο του και συνεχίζει με τις αρχές με τις οποίες μας πρωτοσυστήθηκε. Το φαγητό είναι σπιτικό, μαγειρεμένο με μεράκι και αγάπη, οι πρώτες ύλες είναι πάντα ελληνικές και άριστες. Στο μενού έχουν προστεθεί και κάποια νέα πιάτα, όπως το φανταστικό σιουφιχτό χειροποίητο μακαρόνι Χανίων με κοτόπουλο και μανιτάρια, τα τραγανά λαχανικά και φυσικά το ανεπανάληπτο τηγανόψωμο Κύμης, φτιαγμένο με συνταγή της γιαγιάς της οικογένειας. Ένας φρέσκος, παρεΐστικος χώρος με παιχνιδιάρικη διακόσμηση και εναλλακτικό αέρα, με φιλικό περιβάλλον που αποπνέει οικειότητα, με τραπεζάκια μέσα και έξω, με ευγενέστατο σέρβις, με ωραίες μουσικές, που μπορεί να είναι από έντεχνο έως πιο λαϊκό αλλά και παραδοσιακό, με καλή τσικουδιά και χύμα κρασί, με ποιότητα σε όλα του. Ν. Τρυπιά 41, 2102525259, fb: Byράκι Μεζεδοπωλείο


Dapper’s

Dapper’s

Dapper’s

Dapper’s

Καλόγουστο, κομψό και φινετσάτο, είναι το all day café bar της πλατείας, εδώ που θα δώσεις ραντεβού για καφέ, για ποτό, για χάζι. Ξυπνάει από τις 8 το πρωί και σερβίρει δυνατό πρωινό και υπέροχο brunch. Θα δοκιμάσεις πλούσιες ομελέτες, στραπατσάδα με σύγκλινο και φρέσκες τηγανητές πατάτες, pancakes που φτιάχνονται με δική τους συνταγή, πίτσα που ψήνεται σε φούρνο με πέτρα και θα γλείψεις μέχρι και τα δάχτυλά σου με το χειροποίητο κέικ που συνοδεύει τον καφέ. Ο καφές στο Dapper’s είναι μεγάλο κεφάλαιο. Σερβίρεται μονοποικιλιακός καφές από την Ονδούρα, παρασκευάζεται από εξειδικευμένους baristi και στο ποτήρι σου φτάνει ένα αριστούργημα, που σίγουρα συγκαταλέγεται στους καλύτερους καφέδες της πόλης. Το βράδυ η διάθεση ανεβαίνει με jazz, rock και swing μουσικές, ενώ τα συναρπαστικά cocktails υπόσχονται αξέχαστα βράδια. Extra tip: Αν προσέξεις, θα δεις ότι το παγάκι στα premium ποτά και στον cold brew καφέ σου δεν λιώνει ποτέ… Μαγεία! Προύσης 2& Φαναρίου, Πλ. Πατριάρχου, 210 2512605, www.dappers.gr, Fb: Dapper’s-Day& Night


Twist East

Twist East

Στο μυαλό μας η πολίτικη κουζίνα είναι πληθωρική, απέραντα νόστιμη και μοσχομυρίζει από μπαχαρικά όλων των ειδών. Για αυτό και τα στέκια με αυθεντικές ανατολίτικες γεύσεις θυμίζουν μικρούς παράδεισους. Το Twist East είναι ένα γευστικό σταυροδρόμι όπου όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της Ανατολής συναντούν τη Δύση σε ένα απροσδόκητα νόστιμο ταίριασμα. Λαχματζούν και πολίτικο σις κεμπάπ (από τα καλύτερα και πιο ζουμερά της πόλης), γιαουρτλού και αρμένικες πίτες, πεντανόστιμα χοιρινά μπριζολάκια και τρυφερό φιλέτο κοτόπουλου, όλα συνωμοτούν για να αιχμαλωτίσουν τον ουρανίσκο σου. Η μεγάλη δύναμη όμως είναι το φαλάφελ. Υπέροχα τραγανό, μπαίνει σε γιγάντια αραβική πίτα ή στα παραδοσιακά «τσεπάκια» (χοντρή αρμένικη ζύμη που παρασκευάζεται καθημερινά εδώ), συνοδεύεται από χειροποίητη σος ταχίνι και μελιτζάνα και είναι από τα πιο νόστιμα που έχεις φάει ποτέ... Extra tip: Σύντομα θα υπάρχει και ένα vegan μενού, για τους αυστηρά χορτοφάγους αυτής της πόλης. Βρυουλών 1, Πλ. Πατριάρχου, 210 2583741, www.twist-east.gr, Fb: Twist East


Γυμνάσιο

Γυμνάσιο

Ένας τεράστιος μαυροπίνακας γεμίζει με στιχάκια και αφιερώσεις, ένας άβακας μετράει τις όμορφες στιγμές και οι χρωματιστές καρέκλες στο… προαύλιο σε καλούν κοντά τους να γιορτάσεις την άνοιξη. Το Γυμνάσιο θα σου θυμίσει τα μαθητικά σου χρόνια και το πόσο ξέγνοιαστη μπορεί να γίνει η ζωή. Θα σου διδάξει όμως και μερικά γευστικά μαθήματα που θα θες να παρακολουθείς ξανά και ξανά! Έλα για κανταϊφάκια με γέμιση τυριού και λιαστής ντομάτας (συνοδεύονται από μαρμελάδα ντομάτας), για μαστιχάτο κοτόπουλο μπουκίτσες, για υπέροχα τσιγαριαστά χόρτα με ψητό ταλαγάνι και σαλάμι Λευκάδος, για μπιφτεκάκια κοτόπουλου με σος φέτας και για τόσα άλλα μικρά πεντανόστιμα μυστικά. Τις Κυριακές τα μεσημέρια που έχει live με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια (16.00-21.00) τσούγκρισε με κρασί, τσίπουρο, ρακόμελο ή οινόμελο και πιάσε τον σκοπό. Extra tip: Η σοκολατόπιτα με gin tonic και παγωτό είναι σκέτο ποίημα! Ν. Τρύπια 80, 210 2532708, Fb: Gymnasio mezedopolio 


Κίτρινη Γκαζόζα

Κίτρινη ΓκαζόζαΚίτρινη Γκαζόζα

Στέκι της γειτονιάς και όχι μόνο, η Κίτρινη Γκαζόζα είναι ξένοιαστη, όμορφη και πολύ περιποιημένη. Με χρώματα που θυμίζουν άνοιξη, αναπαυτικούς καναπέδες και μια πολύ ωραία αυλή, ανοίγει από νωρίς και κρατάει έως πολύ αργά, με καλό καφέ, απίθανη σπιτική λεμονάδα, αλλά και κάποια από τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης. Οι μουσικές αλλάζουν ανάλογα τη διάθεση, οι θεματικές βραδιές είναι συχνές (να γίνετε φίλοι στο fb για να ενημερώνεστε εγκαίρως), τα stand up comedy της Τετάρτης μαζεύουν κόσμο απ’ όλη την Αθήνα. Δεκελείας 134, 210 2525786, fb: Κίτρινη Γκαζόζα


Orient Express

Orient ExpressOrient Express

Από τα ωραιότερα στέκια της γειτονιάς το Orient Express, προσεγμένο σε όλα του, φιλικό και φινετσάτο, με ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 9 το πρωί για έναν καλοφτιαγμένο καφέ και όσο η μέρα κυλάει πρωταγωνιστικό ρόλο αρχίζουν και παίρνουν τα δροσερά κοκτέιλ αλλά και οι πολύ καλές μουσικές επιλογές, από ροκ, τζαζ, μπλουζ αλλά και έντεχνα ελληνικά. Να τσεκάρετε τις πολύ καλές μπίρες, καθώς θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία από ετικέτες αλλά και βαρέλι που θα συνοδέψετε με νόστιμα κρύα και ζεστά πιάτα, ποικιλίες και διάφορα σνακ. Να γίνετε φίλοι στο fb για να ενημερώνεστε για τις πολύ ωραίες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μουσικές βραδιές του με dj sets και live. Extra tip: Το Orient Express διοργανώνει αγώνες darts, στους οποίους μπορεί να λάβει μέρος και το κοινό. Λ. Δεκελείας 92 - 94, 2102584760, fb: orientexpress.gr


Mama Goose

Mama Goose

Δημιουργικό μεζεδοπωλείο που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσεις. Αγνά και βιολογικά υλικά φερμένα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και πειραγμένες εξαιρετικές γεύσεις, συνδυάζονται με καθαρά αποστάγματα ρακής, ούζου και τσίπουρου, μαζί με δικά τους ιδιαίτερα ρακόμελα. Φανταστική η βουβαλίσια σπαλομπριζόλα Κερκίνης, αξέχαστα τα λαχανικά σχάρας σε τάρτα κανταΐφι με μανούρι, εκπληκτικό το ψαρονέφρι με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα από άγρια κεράσια Καβάλας. Το περιβάλλον είναι οικογενειακό, τα παιδιά πολύ εξυπηρετικά, μπορείτε εδώ να πραγματοποιήσετε και τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις σας, όπως βαφτίσια, γάμο κ.λπ. Το χειμώνα ζωντανές μουσικές βραδιές με λαϊκά, έντεχνα και ρεμπέτικα βράδια Τετάρτης και απογεύματα Κυριακής. Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 1, 210 2585878, www.mamagoose.gr, fb: Mama Goose   


Μπινελίκια

 Μπινελίκια

Αγαπημένο κουτουκάκι - μεζεδοπωλείο με παραδοσιακά πιάτα τα Μπινελίκια, θα τα λατρέψετε για τις καθαρές γεύσεις, τα ωραία αποστάγματα και το φιλικό περιβάλλον. Εδώ η λογική είναι μεζεδάκια στη μέση, αλλά τι μεζεδάκια! Φοβερό ψαρονέφρι με πουρέ γλυκοπατάτας και φρούτα του δάσους, μούρλια φιλέτο κοτόπουλου τυλιγμένο με προσούτο Ευρυτανίας και ταλιατέλες λαχανικών, ποικιλία μανιταριών και πολλά άλλα, με must την πεντανόστιμη ζουμερή γουρουνοπούλα. Ανάλογα την εποχή το ρακόμελο είναι κρύο ή ζεστό, με εποχιακές επίσης γεύσεις, ρωτήστε και για τα υπόλοιπα αποστάγματα, τα ακούσματα κι αυτά ταιριαστά, σε έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο. Νικ. Τρυπιά 64 & Κυδωνιών, 210 2526353, fb: Τα Μπινελίκια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ