Life in Athens

Τα τζάμπα της εβδομάδας

Χρήσιμα μαθήματα και διασκέδαση, ελεύθερα και δωρεάν στη πόλη γι’ αυτή την εβδομάδα

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353705-733654.jpg

7ο Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής

Mesotopos Lesvou (12/5/2012) ©ERKET

Επί εφτά χρόνια το αστικό κοινό έρχεται σε επαφή με τραγουδήματα από όλη την Ελλάδα, δοσμένα από παρέες, συλλογικότητες και συλλόγους που διαθέτουν εντόπια ή/και ερευνητική σχέση με τις περιοχές που παρουσιάζουν. Φέτος παρουσιάζονται οι περιοχές Αγιάσος Λέσβου (Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος), Δίδυμα Ερμιονίδος Αργολίδος (Ερασιτεχνική Χορωδία Γυναικών Διδύμων Αργολίδος "Φάντα Αριστομίδα"), Ζαγόρι Ιωαννίνων (Άδοντες εν Χαλκίδι), Νέα Βύσσα Έβρου (Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων), Πάρος Κυκλάδων (Βάκχαι - Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστρικής Τέχνης)

Σάββατο 13 Μαΐου 2017, 20.00. Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, Περικλέους 55 Χολαργός. Δείτε περισσότερα εδώ και εδώ

Οι έφηβοι δημιουργούν για τους πρόσφυγες

Το ταξίδι @Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. ©Σταύρος Πετρόπουλος

Έφηβοι 12-18 ετών δημιουργούν δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα, αποτυπώνοντας τι σημαίνει για τον καθένα τους το ταξίδι και η έννοια της μετανάστευσης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους ξενώνες όπου φιλοξενούνται οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες ενώ το υλικό που θα προκύψει θα παρουσιαστεί σε μια εικαστική έκθεση.

Βασικός θεματικός άξονας του εργαστηρίου είναι το «ταξίδι» και, κατ’ επέκταση, η συλλογική μνήμη, οι φόβοι, η ελπίδα και οι επιθυμίες που γεννά. Το εργαστήριο, που χρησιμοποιεί επίσης έννοιες όπως της γλώσσας, του σπιτιού-εστίας και του σώματος, θα πραγματοποιηθεί στους ξενώνες όπου φιλοξενούνται οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

Ως τέλη Μαΐου. Κρατήσεις: 2130178002 ή Email στο education@sgt.gr. Δείτε περισσότερα εδώ

Junior Μηχανικοί στο Σύνταγμα

Ημερίδα για Junior Μηχανικούς από το CityLab @ Public Συντάγματος

Ένα εργαστήριο Μηχανικής, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά 5 με 7 ετών. Οι μικροί Μηχανικοί, με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων, με την ενεργή ενασχόληση και βιωματική προσέγγιση, συνδυάζουν έμπρακτα Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά. Στόχος να σχεδιάσουν και να χτίσουν μία μηχανική κατασκευή (από την καθημερινότητά μας) και να αναλύσουμε το πώς ακριβώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε.

20 Μαΐου 2017, 12.00. Public Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής - Οι συμμετέχοντες θα προκύψουν μετά από κλήρωση.

Το κάλεσμα της άγριας φύσης

Το κάλεσμα της άγριας φύσης ©Σταύρος Πετρόπουλος

Πώς μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη και τον πραγματικό μας εαυτό; Το μυθιστόρημα «Το κάλεσμα της άγριας φύσης» του Τζακ Λόντον γίνεται παράσταση και ταξιδεύει σε σχολεία όλης της χώρας, οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά και γίνονται μέρος της περιπέτειας. Συνοδεύουν την ιστορία παράγοντας ήχους και τραγουδώντας όλοι μαζί... το τραγούδι της αγέλης των λύκων.

Στην παράσταση της Στέγης, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν στις σχολικές αίθουσες τις περιπέτειες του Μπακ μέσα από την αφήγηση και τη μουσική. Στόχος της παράστασης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να γοητευθούν από τη μαγεία του σύγχρονου θεάτρου που δημιουργείται με απλά μέσα.

Το πρόγραμμα του Μάιου

Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Κορωπίου (12/5/2017), 1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος (22/5/2017), 88ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών & 34ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (23/5/2017), 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Φώκαιας (24/5/2017), Διαπολιτισμικό Παλαιού Φαλήρου (25/05/2017), Άσυλο Ανιάτων (29&30/05/2017)

Ως 31 Μαΐου, 11.00-12.15. Δείτε περισσότερα εδώ

Ο Πειραιάς μέσα από τις ιστορίες των κατοίκων του

FFF4 | Piraeus / Heterochronia © Hikaru Fujii

Το Piraeus/Heterochronia δεν παρουσιάζει την ιστορία του Πειραιά. Είναι ένα έργο video art, στο οποίο καταγράφηκαν τέσσερις διάλογοι με τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό, και προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν, αισθανόμενοι όλους τους διαφορετικούς χρόνους –το χρόνο της ετερότητας, το χρόνο των ίδιων των θεατών και τον πραγματικό χρόνο που περνάει– να διασταυρώνονται.

Το Piraeus/Heterochronia, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το διαδραστικό έργο του Ακίρα Τακαγιάμα, Piraeus/Heterotopia, είναι εγκατεστημένο και θα προβάλλεται σε δύο αφετηρίες: στο καφέ Janeiro στην Πλατεία Ομονοίας της Αθήνας και στο Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty”, στο Λιμάνι του Πειραιά. 

Ως 14 Μαΐου 2017, 11.00-18.00. Δείτε περισσότερα εδώ

Βραδιά όπερας με την Patricia Freres

Patricia Freres

Η Patricia Freres σε μια βραδιά με γνωστές μελωδίες από όπερες και παραδοσιακά τραγούδια στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Στην συναυλία θα ακουστούν αποσπάσματα από τις όπερες Gianni Schicchi, La Bohème και Madama Butterfly του Giacomo Puccini, Il Barbiere di Siviglia του Gioachino Rossini, Norma του Vincenzo Bellini, Samson et Dalila του Camille Saint-Saëns, Lakmé του Léo Delibes, Carmen του Georges Bizet και The Tales of Hoffmann του Jacques Offenbach, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν επίσης η μέτζο σοπράνο Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός (πιάνο). 

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 19:00. Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2ος όροφος

Τρώμε και ομορφαίνουμε

«Τρώμε και ομορφαίνουμε» Κουρέτας Δημήτρης & Μαμαλάκης Ηλίας

Ο καθηγητής ΠΑΘΕ Δημήτρης Κουρέτας & ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζουν μέσα από το καινούριο τους βιβλίο τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας, αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν νοστιμότατες συνταγές δοκιμασμένες στην καθημερινή ζωή.

Xρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη θρεπτική αξία καθώς και τις ευεργετικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών τροφίμων που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακή έρευνα, μύθοι των τροφίμων που εσφαλμένα έχουν καθιερωθεί αλλά και χαρακτηριστικά που πιθανόν να αγνοούμε, ξεδιαλύνοντας μικρά μυστικά αξιοποίησης των τροφών αλλά και συνταγές που έρχονται από την παράδοση στο βιβλίο των εκδόσεων Αρμός.

22 Μαΐου 2017, 19.00. Public Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1

Περπατάμε στις αυλές της Πλάκας

 Πλάκα

Οι Atenistas μας προσκαλούν σε ένα ανοιξιάτικο OpenWalkAthens στην Πλάκα. Ανακαλύπτουμε 27 αυλές αθηναϊκών σπιτιών, εκκλησιών, μουσείων, σχολείων και οργανισμών. Αυλές αρχοντικών της οθωμανικής περιόδου, μεγαλοαστικών σπιτιών των πρώτων χρόνων της εποχής του Όθωνα, λαϊκής αρχιτεκτονικής κατοικίες με κοινόχρηστες αυλές, νεοκλασικών κτιρίων. Πάρε τον χάρτη και καθόρισε την πορεία σου.

Κυριακή 14 Μαΐου 2017, 11.00-15.00. Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Μητροπόλεως (πλευρά Πανδρόσου). Δείτε περισσότερα εδώ

Χορεύετε Samba;

 Samba @ ΚΠΙΣΝ ©Γιώργος Νομικός

Το Social Ballroom φέρνει χορούς και μουσικές από όλο τον κόσμο, ενώ δίνει την ευκαιρία σε όλους να τους δοκιμάσουν. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη έμπειρων δασκάλων που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν ένα ταξίδι στον πλούσιο χορευτικό και ρυθμικό κόσμο της Βραζιλίας.

Το event θα ξεκινήσει με ένα ένα ανοιχτό workshop αφροβραζιλιάνικου χορού στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι-ες, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Μετά το σεμινάριο, ακολουθεί πάρτι στο οποίο όλοι οι χορευτές, ανεξαρτήτως επιπέδου, μπορούν να δοκιμάσουν τις κινήσεις τους.

Κυριακή 14 Μαΐου 2017, 11.00-15.00.  Αγορά - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Δείτε περισσότερα εδώ

Το ραντεβού των σινεφίλ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

«Κάτω απ' τον ήλιο του Σατανά» του Maurice Pialat

Το Ciné-club θα προβάλλει την ταινία «Κάτω απ' τον ήλιο του Σατανά» του Maurice Pialat, μια ταινία για την δεκαεξάχρονη Mouchette, που σκότωσε τον εραστή της. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, η έφηβη αισθάνεται την ανάγκη να εξομολογηθεί το έγκλημά της στον αββά Donissan, τον εφημέριο του χωριού. Μια νοσηρή σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους. Την ταινία παρουσιάζει ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς.

16 Μαΐου 2017, 19.30. Είσοδος ελεύθερη, ελληνικοί υπότιτλοι. Auditorium Theo Angelopoulos - Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31 Κολωνάκι. Δείτε περισσότερα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ