Life in Athens

Τα τζάμπα της εβδομάδας

Χρήσιμα μαθήματα και διασκέδαση, ελεύθερα και δωρεάν στη πόλη γι’ αυτή την εβδομάδα

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
354535-735360.jpg

Φτιάξε το δικό σου φουλάρι

 Αφιέρωμα στην Όπυ Ζούνη

Εμπνευσμένοι από εικόνες έργων της Ελληνίδας εικαστικού Όπυς Ζούνη, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου σχεδιάζουν, συνθέτουν και ζωγραφίζουν φουλάρια που ποικίλουν στο σχήμα και μέγεθος ανάλογα με το εικονιζόμενο θέμα. Οι συμμετέχοντες, με τη χρήση θεμελιωδών φορμών και σχημάτων, έντονων χρωμάτων, κάθετων και οριζόντιων γραμμών, θα δημιουργήσουν μοναδικά και πρωτότυπα φουλάρια με βασικά υλικά ραπτικής (κλωστή, βελόνα, ψαλίδι, κουμπιά, χάντρες) και τη τεχνική του patchwork.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Εικαστικοί

Πέμπτη 18/5, 18.30-21.30. Ως 20 συμμετοχές. Αίθουσα σεμιναρίων ΕΒΕ, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

Χαίρω πολύ

 Χαίρω πολύ!

Με ποιον τρόπο φαντάζεσαι ότι βρίσκει νερό ένας άστεγος; Έχεις «φάει κόλλημα» ποτέ με τα τυχερά παιχνίδια; Έχεις φανταστεί ποτέ τη ζωή σου χωρίς κλειδιά; Τι νομίζεις ότι κάνει μέσα σε ένα 24ωρο ο πρόσφυγας που έχει εγκλωβιστεί στην Αθήνα της κρίσης; Έχεις το κουράγιο να μάθεις τα πραγματικά γεγονότα από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα έζησαν;

Το «Χαίρω Πολύ» είναι ένα ομαδικό παιχνίδι γνωριμίας και αποκάλυψης, που στρέφει το βλέμμα προς τον Άλλο. Στόχος του, η συνάντηση με άτομα που ζουν ή έζησαν στο περιθώριο, στιγματίστηκαν και βίωσαν τη δυσκολία της επιβίωσης. Το παιχνίδι περιλαμβάνει χειραψίες, γνωριμίες, συνεντεύξεις, ανταλλαγή αντικειμένων, συναισθημάτων και ασυνήθιστων ιστοριών ζωής.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: mind the fact / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ιωάννα Βαλσαμίδου, Δάφνη Καλαφάτη

Σάββατο 20/5, 19.00-22.00. Ως 20 συμμετοχές ανά 30 λεπτά. Χώρος Λαβύρινθος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

Χτίζουμε την τάξη του μέλλοντος

Εργαστήριο STEAM blast architecture - Χτίζουμε την τάξη του μέλλοντος

Ένα εργαστήριο blast architecture όπου μέσα από το αρχιτεκτονικό παιχνίδι με τουβλάκια LEGO®, τα παιδιά καλλιεργούν την ομαδικότητα, τη φαντασία και την κριτική σκέψη!

Το blast architecture είναι ένα αποκλειστικό πρόγραμμα της blast (build and learn art, science, technology) που έχει σχεδιαστεί με βάση την αρχιτεκτονική σύνθεση. Ο αρχιτεκτονικός τρόπος σκέψης λειτουργεί σαν εργαλείο και όχι σαν αυτοσκοπός, με στόχο την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, σε ένα περιβάλλον μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Καλλιεργεί έτσι τη συνεργασία, την επικοινωνία και την κριτική σκέψη. Παράλληλα, τα παιδιά εφαρμόζουν στην πράξη γνώσεις γύρω από την οικοδομική, την πολεοδομία, την στατική και την αισθητική. 

Tα sessions απευθύνονται σε παιδιά 8+. Βασική εισηγήτρια του προγράμματος blast architecture είναι η Μαρίνα Σταμπολή, Αρχιτέκτων Μηχανικός, η οποία ασχολείται με μελέτες πολιτιστικών και εκπαιδευτικών κτιρίων και παράλληλα έχει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση.

Σάββατο 20 Μαΐου, 12.00. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής - Οι συμμετέχοντες θα προκύψουν μετά από κλήρωση. Public Κολωνακίου, Σκουφά 3

Μια συναυλία για τον Πλανήτη Γη

 Pale Blue Dot - Nomad Project | Paul Griffiths & Polyphonica

Η πολυπολιτισμική χορωδία Polyphonica, με την Elsa Kuding και τη Myrto Ticof, από κοινού με τον καταξιωμένο μουσικό και παιδαγωγό Πωλ Γκρίφιθς, συνδημιουργούν μια νέα σύνθεση / κύκλο τραγουδιών, εστιάζοντας στον Πλανήτη Γη. Τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο συνθέτουν ένα μωσαϊκό από χρώματα, φωνές και μουσικές για τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση του πλανήτη μας.

Στο εργαστήριο του Πωλ Γκρίφιθς, οι φωνές της πολυπολιτισμικής χορωδίας δημιούργησαν ένα μωσαϊκό φωνητικών ήχων που ενσωμάτωνε υφιστάμενα τραγούδια (αφρικανικά, βραζιλιάνικα, αραβικά και αγγλικά τραγούδια), πρόσφατα δημιουργημένα τραγούδια, ύμνους, ποίηση και φωνητικές υφές που απεικονίζουν και αντιπροσωπεύουν την αφθονία και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, της φύσης και της ζωής στον εύθραυστο πλανήτη μας.

Με έμπνευση αυτά τα τραγούδια, αλλά και το θέμα του πρότζεκτ, οι συντελεστές ξεκίνησαν να δημιουργούν νέα κομμάτια χρησιμοποιώντας φωνές, λέξεις, μελωδία, αρμονία, ρυθμική κίνηση και σωματικά κρουστά. Μαζί ύφαναν και δημιούργησαν μια τελείως νέα παράσταση χρησιμοποιώντας τις ιδέες που μοιράστηκαν.

Σάββατο 20/5 12.30 & 16.00. Κυριακή 21/5 12.30 & 18.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107

Ανοιχτό μάθημα Pilates στη Γλυφάδα

Ανοιχτό μάθημα Pilates στη Γλυφάδα

Την Κυριακή πραγματοποιείται το πρώτο ανοιχτό μάθημα Pilates στις αθλητικές εγκαταστάσεις του κέντρου του Αγίου Κοσμά, στη Γλυφάδα. Γυμναστείτε, γνωρίστε τα ευεργετικά αποτελέσματα του pilates σε σώμα και νου, και συνδυάστε το με ένα μπάνιο στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το στρώμα και η πετσέτα σας! Ραντεβού στη στάση του τραμ Ελληνικό στις 10:30.

Κυριακή 21 Μαΐου, 11.00. Δωρεάν εγγραφή εδώ

Hula hoop για ενήλικες

 Εργαστήριο χορού με χούλα χουπ για ενήλικες

Το hoop dance είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές μεθόδους εκγύμνασης. Σε ανοικτούς  χώρους αποκτά απεριόριστες δυνατότητες, καλώντας τον χορευτή, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, να εξερευνήσει τη σχέση με το σώμα του, τον χώρο γύρω του και το στεφάνι του χούλα χουπ ως προέκταση του εαυτού του. Στο εργαστήριο Open Air Hoop Dance οι συμμετέχοντες θα μάθουν βασικές κινήσεις του hoop dance και τεχνικές ροής.

*Θα υπάρχουν διαθέσιμα χούλα χουπ για τους συμμετέχοντες. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Sunny Diz

Κυριακή 21/5, 19.00-20.30. Ως 20 συμμετοχές. Μεσογειακός κήπος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

To αγαπημένο μας jazz festival στην Τεχνόπολη

17ο Athens Technopolis Jazz Festival

1 φεστιβάλ, 17 χρόνια, 5+1 μέρες, 150+ μουσικοί και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους στο Athens Technopolis Jazz Festival και ανανεώνουν το ραντεβού τους με jazz μελωδίες. Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης με ελεύθερη είσοδο, ανοίγει τις πόρτες του την Τρίτη 23 Μαΐου και υποδέχεται στη σκηνή 80 μουσικούς + Meet Market + έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα Metapolis Photography Seminars. Πληροφορίες στο Fb: Athens Technopolis Jazz Festival

23-28 Μαΐου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Κεραμεικός

Ένα φεστιβάλ για όλη την οικογένεια

Generations Family Festival

Φανταστείτε ένα φεστιβάλ όπου υπάρχει χώρος για όλους, μικρούς και μεγάλους, και για όλα: Μουσική, χορό, παιχνίδια και δραστηριότητες. Ένα φεστιβάλ κάπως διαφορετικό από αυτά που ξέρετε, καθώς συνδυάζει πράγματα που, αντί να απευθύνονται μόνο σε ενήλικές ή μόνο σε παιδιά, απευθύνονται σε όλους. Αυτό είναι το Generations Family Festival!

Στις 27 και 28/5 το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται και, από τις 17:00 μέχρι τις 23:00, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα τσίρκου για γονείς και παιδιά, δημιουργικά εργαστήρια με μουσική, εξερεύνηση και ζωγραφική, και DJ set από δυο από τις επιδραστικότερες φιγούρες στο χώρο της Βρετανικής μουσικής σκηνής, τον Daddy G των Massive Attack (28/5) και τον Andy Smith των Portishead (27/5).

Τo lineup του live stage συμπληρώνουν σημαντικά ελληνικά σχήματα όπως οι Wolfy Funk Project (27/5), ενώ στα booths γνωστοί DJ από την Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως οι Supersan, Wubdise, DJ Booker κ.α.) θα δίνουν το ρυθμό από νωρίς.

27 & 28/5, 17.00-23.00. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ