Life in Athens

Σοφία Κομηνέα & Ανδρέας Γιοβάνος

Η συγγραφέας & ο εικονογράφος παιδικών βιβλίων μιλούν για το δικό τους Κολωνάκι

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 609
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348291-723031.jpg

Δύο λόγοι που σας έκαναν να διαλέξετε αυτή τη γειτονιά;

Σοφία Κομηνέα: Για τα όμορφα μεσοπολεμικά του κτίρια, την μπερδεμένη ρυμοτομία του, τα ατελείωτα σκαλιά του, τις ανηφοριές και τις κατηφοριές του και τα στενά του με τις νεραντζιές. Για την ευρωπαϊκή αστική ατμόσφαιρα που εκπέμπει με τα εκλεκτά μουσεία του, τα όμορφα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαράκια του, τα υπέροχα βιβλιοπωλεία του, τα πάμπολλα εμπορικά μαγαζιά του και τις γκαλερί του. Μου αρέσει που με μια δρασκελιά μπορώ να βρεθώ σε θέατρα, σινεμά, αλλά και σε μερικά από τα ωραιότερα μουσεία της Αθήνας. Το διάλεξα για το ετερόκλητο κοινό του που του δίνει έναν πολυπολιτισμικό και πολυταξικό χαρακτήρα. Στιλάτοι νέοι και νέες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, φοιτητές, μικροπωλητές, καθηγητές πανεπιστημίου, μπράβοι, μητέρες με παιδιά και ανήσυχες νεανικές παρέες συνυπάρχουν ειρηνικά δημιουργώντας μια αντίθεση. Τέλος, το διάλεξα για την αίσθηση ελευθερίας που μου προσφέρει η γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, που είναι σε αντίθεση με το Κολωνάκι μια εναλλακτική και λιγότερο αστική περιοχή.

Τι αγαπάτε πιο πολύ στο δρόμο που μένετε και γιατί;

Ανδρέας Γιοβάνος: Την γκαλερί i CAN της Χριστίνας Ανδρουλιδάκη. Έχει πολύ ενδιαφέρον με το που βγαίνω το πρωί από το σπίτι να ξεκινάω τη μέρα μου αντικρίζοντας έναν καλλιτεχνικό χώρο.

Μια «κρυφή γωνιά» στο Κολωνάκι;

Σ.Κ. Το caf του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη, που βρίσκεται στην ταράτσα του. Προσφέρει υπέροχη θέα στον Εθνικό Κήπο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, αποτελώντας μια όαση πλημμυρισμένη με φως στη βουερή Βασιλίσσης Σοφίας.

Τι δεν βρίσκετε στο Κολωνάκι;

Αν.Γ. Έχει τα πάντα. Μπορεί σαν βρεις από τσαγκάρη μέχρι προϊόντα delicatessen και από vintage αντικείμενα μέχρι ρούχα κορυφαίων οίκων. Κάτι που λείπει είναι, ίσως, το ότι θα μπορούσαν να γίνονται στις πλατείες του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αν το Κολωνάκι ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν;

Σ.Κ. Το μελαγχολικό «Lost memories» του Paul Dinletir, γιατί παρόλο που είναι αστικό κέντρο έχει και μια αθέατη πλευρά που σου δίνει την αίσθηση της γειτονιάς, εκπέμποντας τη νοσταλγία του παρελθόντος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ