Κατοικιδια

Σάντρα: Ο ουρακοτάγκος που κέρδισε το δικαίωμα στην ελευθερία

Θα μεταφερθεί σε καταφύγιο ζώων στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
orangutan
Ουρακοτάγκος / Pixabay

Δικαίωση για τη Σάντρα τον ουρακοτάγκο που κέρδισε το δικαίωμα στην ελευθερία και θα μεταφερθεί στη Φλόριντα.

Ένας ουρακοτάγκος που έζησε για 20 χρόνια σε ζωολογικό πάρκο της Αργεντινής, πρόκειται να μεταφερθεί σε καταφύγιο ζώων στις ΗΠΑ, αφού του αναγνωρίστηκαν «ανθρώπινα» νομικά δικαιώματα.

Οι δικηγόροι της Σάντρα, του θηλυκού ουρακοτάγκου, κέρδισαν μία δίκη ορόσημο το 2014 υποστηρίζοντας ότι κρατούταν παράνομα στο Μπουένος Άιρες. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Σάντρα θα είναι το πρώτο «μη ανθρώπινο άτομο της Αργεντινής, με δικαίωμα στην ελευθερία».

Η 33χρονη ουρακοτάγκος έφτασε στο Κάνσας την Παρασκευή και θα υποβληθεί σε εξετάσεις προτού μετακομίσει στο νέο της σπίτι στην Φλόριντα. Η δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση και έχει μία φωτογραφία της Σάντρα στο γραφείο της μιλώντας στο AP θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι «είναι υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τα ζώα».

Η Σάντρα γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο στην Ανατολική Γερμανία και πωλήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1995. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αποκλεισμένη σε ζωολογικό κήπο, και απέφευγε την επαφή με τον κόσμο.

Γέννησε μια φορά το 1999 και το μωρό της πουλήθηκε σε ζωολογικό πάρκο στην Κίνα.

Η νίκη της στη νομική μάχη για το δικαίωμα της ελευθερίας την έκανε γνωστή παγκοσμίως και έθεσε ένα νομικό προηγούμενο για τους πιθήκους ώστε να θεωρούνται άτομα και όχι ιδιοκτησία.

Πληροφορίες: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ