1821 Digital Gallery

Κορωνοϊός: Πόσο μας προστατεύει η διπλή υφασμάτινη μάσκα;

Πολίτες με μάσκα
Πολίτες με μάσκα © EUROKINISSI/ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Τα αποτελέσματα νέα επιστημονικής έρευνας
  • A-
  • A+
0
Κορωνοϊός: Η διπλή υφασμάτινη μάσκα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης ή μόλυνσης. Τα ευρήματα νέα έρευνας.

Η χρήση διπλής υφασμάτινης μάσκας ως μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού βρέθηκε  στο επίκεντρο νέας μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χρήση διπλής υφασμάτινης μάσκας όχι μόνο δεν παρέχει υψηλή προστασία, αλλά μπορεί ακόμα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης ή μόλυνσης.

Για την έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες του State University της Φλόριντα και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα προσομοίωσης υπολογιστή με υφασμάτινες μάσκες, επομένως τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για χειρουργικές μάσκες ή N95 που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση διπλής υφασμάτινης μάσκας

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η χρήση δύο μασκών μπορεί στην πραγματικότητα να πετυχαίνει το αντίθετο, να δημιουργεί, δηλαδή, «μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που αναγκάζει τους ανθρώπους να παίρνουν περιττό ρίσκο.

Φορώντας δύο υφασμάτινες μάσκες μπορεί επίσης να πιεστεί περισσότερος αέρας στα κενά μεταξύ του προσώπου, αυξάνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέεται στον αέρα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Σχετικα
Κορωνοϊός - Εξαδάχτυλος: Χρειάζεται μάσκα και το λέμε διαρκώς
Κορωνοϊός - Εξαδάχτυλος: Χρειάζεται μάσκα και το λέμε διαρκώς

Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρήση δύο στενών μασκών θα μπορούσε να προκαλέσει «δυσκολίες στην αναπνοή».

Πολίτες με μάσκα
Πολίτες με μάσκα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική μάσκα, προκειμένου να υπάρχει «καλύτερη εφαρμογή και επιπλέον προστασία».

Σχετικα
Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση 8 μηνών σε οδηγό λεωφορείου που κατέβασε 12χρονο επειδή δεν φορούσε μάσκα
Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση 8 μηνών σε οδηγό λεωφορείου που κατέβασε 12χρονο επειδή δεν φορούσε μάσκα

Οι προσομοιώσεις των ερευνητών έγιναν σε υπολογιστή με βάση 100 άνδρες και 100 γυναίκες. Οι ερευνητές προσομοίωσαν ένα πίδακα βήχα από το στόμα ανθρώπου, ο οποίος φορούσε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα και ελαστικά κορδόνια τυλιγμένα γύρω από τα αυτιά.

Η ομάδα υπολόγισε την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος, η οποία μετρά πόσα σταγονίδια γεμάτα ιούς συλλαμβάνονται ή μπλοκάρονται από τη μάσκα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Physics of Fluids», δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει «αμελητέα, ίσως και καθόλου, αύξηση της προστασίας». Δύο μάσκες «ενδέχεται να μην βελτιώσουν σημαντικά» την προστασία από την εκπνοή των σωματιδίων του ιού.

Οι ειδικοί ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι έχουν μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν επιλέγουν διπλή μάσκα», και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να τηρήσουν κοινωνική απόσταση ή να λάβουν άλλες προφυλάξεις.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η διπλή υφασμάτινη μάσκα χρησιμοποιείται ευρέως από του Αμερικανούς που δεν έχουν πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές N95 και KN95, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα σημαντικά.

«Μια υφασμάτινη μάσκα θα ήταν καλύτερη από δύο, αλλά ο καλύτερος τύπος μάσκας είναι αυτός που εφαρμόζει σφιχτά όπως μια N95 ή KN95», ανέφεραν οι ερευνητές.

Μάσκα κατά του κορωνοϊού
Μάσκα κατά του κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μάσκες ΚΝ-95 και FFP2: Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά

Οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι γνωστές με δύο ονομασίες. Ως ΚΝ95 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής του στις ΗΠΑ και ως FFP2 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής του στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μάσκα με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Για να γίνει ασφαλής χρησιμοποίηση των μασκών ΚΝ95 πρέπει:

  • Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα, ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
  • Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  • Αφήστε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα 3-4 ημερών, ώστε να έχουν εξαλειφθεί τα σταγονίδια των ιών πάνω τους.
  • Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, ωστόσο για σιγουριά κάποιος μπορεί να τη χρησιμοποιεί μετά από μία εβδομάδα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5