- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο νέος κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα, έτσι θα πρέπει να οργανωθεί διαφορετικά φέτος και το φαρμακείο των διακοπών
Φέτος το φαρμακείο των διακοπών ενισχύεται με χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσης. Ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα και έφερε νέες συνήθειες όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στις θερινές εξορμήσεις μας. Όσοι, λοιπόν, αποφασίσουν να ταξιδέψουν φέτος, καλό είναι ετοιμάσουν ένα μικρό και περιεκτικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών ώστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανά ιατρικά απρόοπτα. Το φαρμακείο αυτό πρέπει να το έχουν μαζί τους και να μην το βάζουν μέσα στη βαλίτσα, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης, καλό είναι να έχετε μαζί σας χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσης διότι δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών θα έρθετε σε επαφή με τουρίστες είτε από το εξωτερικό είτε από άλλες περιοχές της χώρας μας οι οποίοι μπορεί να μεταφέρουν τον κορωνοϊό από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να το γνωρίζετε. Ειδικά στους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν να υπάρχει κάποιος ασθενής ή σαν να είστε εσείς ασθενείς τόσο για τη δική σας προφύλαξη όσο και των αγαπημένων προσώπων σας.
Από το φαρμακείο των διακοπών δεν πρέπει να λείπουν το αντηλιακό για πρόσωπο και σώμα και μια κρέμα ενυδατική ή καταπραϋντική για τα εγκαύματα.
«Δυστυχώς τελευταία έχουν αυξηθεί τα εγκαύματα από τον ήλιο. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στα φαρμακεία μας έχοντας καεί και ζητώντας κάποιο προϊόν να τους ανακουφίσει», εξηγεί ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Αργύριος Αγυρόπουλος.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι εκδρομείς πρέπει να εφοδιαστούν με ένα καλό εντομοαπωθητικό, μία αντιισταμινική κρέμα, τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες και φυτά. Επιπλέον πρέπει να έχουν υλικά για την περιποίηση των τραυμάτων, όπως βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, ακόμη και αυτοκόλλητα ράμματα.
Επιπλέον καλό είναι να εφοδιαστούν με παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, ενώ για να αντιμετωπίσουν ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο, πριν την αναχώρησή τους να συμβουλευτούν τον φαρμακοποιό τους. Μάλιστα, αν σκοπεύουν κάνουν κάποιο μεγάλο ή/και δύσκολο ταξίδι, μην ξεχάσουν να ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία.
«Φροντίστε να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
Παράλληλα εξηγεί ότι «ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων. Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να τα βάλετε σε ψυγείο ή όσο είστε στη θάλασσα να τα έχετε σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες. Σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ισχύει για τα εγκαύματα
Η διαφορά φάνηκε και στον χρόνο αποκατάστασης
Οι αδένες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου
Αφιερωμένη στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στο αγγειακό εγκεφαλικό
Μια γυναικολόγος διασκεδάζει τους μύθους γύρω από τη διατροφή και την επίδρασή της στο μικροβίωμα της περιοχής
Οι πολλαπλοί συναισθηματικοί κίνδυνοι και η επανάληψη τραυματικών συμπεριφορών
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Νέα μελέτη δείχνει ότι η «αναπλήρωση ύπνου» μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης
Γιατί, κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες, αναγνωρίζουμε τα πάντα εκτός από την παλιά μας ύπαρξη;
Η προειδοποίηση των ειδικών
Σε μελέτη παρατάθηκε η ζωή ηλικιωμένων ποντικών κατά 12%
Ενίσχυση των πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας από την BAT Hellas
Τι πρέπει να γνωρίζω για τους πολύποδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Διεθνής συνεργασία για την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση
Η διάρκεια - ρεκόρ και η μακρά λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καλεί σε άμεσο και ουσιαστικό διάλογο
Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής-ρομποτικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.