- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μάσκες: Ποιες να φοράμε και ποια απαγορεύεται - Πόσο κοστίζουν
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική από την ερχόμενη Δευτέρα σε συγκεκριμένους χώρους - Ποια μάσκα απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε.
Από την Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινάει η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η επιστροφή στην καθημερινότητα όμως θα γίνει με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όπως ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε Μέσα Μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε αλλά και ποια μάσκα απαγορεύεται. «Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. «Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς "ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα 22 μέτρα μακριά, πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».
Οι τιμές για τις μάσκες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι χειρουργικές μάσκες πωλούνται από 0,8 έως 1 ευρώ η μία μιας χρήσης, ενώ οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων και με φίλτρο και χωρίς φίλτρο πωλούνται από 1,5 έως 3 ευρώ η μία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα βεβαιώνεται πρόστιμο 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.