Visual Browsing
Έλλειψη σιδήρου
ΤΕΥΧΟΣ 620

Έλλειψη σιδήρου

Συμπτώματα και θεραπεία

Ο σίδηρος είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα που, σε μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία δεσμεύει το οξυγόνο του αέρα και το μεταφέρει στους ιστούς.

έλλειψη σιδήρου αποτελεί τη συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια και ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων αναιμίας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους, κυρίως γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και ηλικιωμένα άτομα. Μία ισορροπημένη διατροφή προσφέρει καθημερινά 15mg σιδήρου από τα οποία απορροφάται περίπου 1mg. 

Πού οφείλεται; 

Σε ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή, σε ανεπαρκή απορρόφησή του από το λεπτό έντερο, σε αυξημένες απώλειες λόγω αιμορραγίας ή αυξημένες ανάγκες λόγω ανάπτυξης ή εγκυμοσύνης.

Σχετικα
Πώς ο καφές πριν τη γυμναστική βοηθά την καύση λίπους
Πώς ο καφές πριν τη γυμναστική βοηθά την καύση λίπους

Πώς γίνεται αντιληπτή;

Συμπτώματα: εύκολη κόπωση, αδυναμία, ωχρό δέρμα, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία, αίσθημα παλμών, εμβοές, εύθραυστα νύχια, απώλεια μαλλιών, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Με αιματολογικό  έλεγχο των επιπέδων του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, της φερριτίνης και του σιδήρου στον ορό.

Θεραπεία 

Σχετικα
Κορωνοϊός: Έρευνες για νέο φάρμακο που χορηγείται από το στόμα
Κορωνοϊός: Έρευνες για νέο φάρμακο που χορηγείται από το στόμα

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί σύμπτωμα και για αυτό είναι απαραίτητη η διάγνωση και η αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί. Στη συνέχεια αντιμετωπίζεται με χορήγηση σκευασμάτων. 

Η θεραπεία με σκευάσματα σιδήρου είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κοιλιακό πόνο, ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή σε ορισμένους ασθενείς να διαπιστωθεί μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά τον αιματολογικό έλεγχο. 

Επομένως, τα σκευάσματα πρέπει να είναι καλά ανεκτά και ταυτόχρονα να βελτιώνουν και τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. 

Σε ορισμένες περιόδους της ζωής μας, όπως στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, γεγονός που καθιστά την ταυτόχρονη χορήγησή τους απαραίτητη. 

Ο σίδηρος σχετίζεται με την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και την προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό. 

Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στο σχηματισμό του RNA και του DNA, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης. 

Ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και ιδανικά η λήψη του θα πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη σύλληψη.

Καινοτόμα λύση στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου

Το SiderAL® χρησιμοποιεί μία καινοτόμα τεχνολογία για τη μεταφορά και απόδοση του σιδήρου στον οργανισμό, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, ώστε με μικρότερη ποσότητα σιδήρου να επιτυγχάνεται σημαντική αύξηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης χωρίς τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς και ευκολία στη χρήση γιατί λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να απαιτείται άδειο στομάχι.

Αυτή η μοναδικότητα του SiderAL®, το ανέδειξε πανευρωπαϊκά ως συμπλήρωμα διατροφής της χρονιάς για το 2016.

Κυκλοφορεί σε 3 μορφές: SiderAL® Forte, SiderAL® Folico & SiderAL® Sport

▶ Το SiderAL® Forte είναι κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις που παρατηρείται έλλειψη σιδήρου. 

▶ Το SiderAL® Folico καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο και φυλλικό οξύ. Περιέχει επιπλέον βιταμίνες Β6, Β12, C και D οι οποίες είναι πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα για τη γυναίκα. 

▶ Το SiderAL® Sport είναι κατάλληλο για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού λόγω σωματικής άσκησης, πνευματικής κόπωσης ή μη ισορροπημένης διατροφής. 

▶ To SiderAL® Folico και το SiderAL® Sport είναι σε μορφή σκόνης που διαλύεται στο στόμα και δεν χρειάζεται ταυτόχρονη λήψη νερού και έχουν ευχάριστη γεύση.

Αρ. Γνωστοποίησης ΕΟΦ: SiderAL® Forte 86296/1-10-2014, SiderAL® Folico 86295/1-10-2014, SiderAL® Sport 56419/13-07-2016 (Δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας). Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή.

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5