Health & Fitness

Έρευνα αποκαλύπτει τις τροφές που βοηθούν στην αποφυγή ασθενειών σε μεγάλη ηλικία

Νέα μελέτη δείχνει πως οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες καθυστερούν χρόνιες παθήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιστήμονες από τη Σουηδία υποστηρίζουν ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση χρόνιων παθήσεων στους ηλικιωμένους.
Η σωστή διατροφή θωρακίζει την υγεία στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με έρευνα © Unsplash+/Getty Images

Επιστήμονες από τη Σουηδία υποστηρίζουν ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση χρόνιων παθήσεων στους ηλικιωμένους.

Η διατροφή που επιλέγουμε μπορεί να καθορίσει πόσες χρόνιες παθήσεις θα εμφανίσουμε αργότερα στη ζωή μας, προειδοποιούν επιστήμονες.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, ψάρι και ακόρεστα λιπαρά, μπορεί να επιβραδύνει τη συσσώρευση χρόνιων νοσημάτων, όπως η άνοια, στους ηλικιωμένους. Αντιθέτως, οι φλεγμονώδεις δίαιτες με επεξεργασμένα κρέατα και ζάχαρη ενδέχεται να την επιταχύνουν.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα (Karolinska Institutet) στη Σουηδία μελέτησαν τέσσερα διαφορετικά διατροφικά μοντέλα, ώστε να διερευνήσουν την επίδρασή τους στις χρόνιες παθήσεις των ηλικιωμένων.

Τα τρία από αυτά ήταν υγιεινά και επικεντρώνονταν στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, ακόρεστων λιπαρών και περιορισμό της ζάχαρης, του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και του βουτύρου/μαργαρίνης.

Το τέταρτο μοντέλο είχε φλεγμονώδη χαρακτήρα, με έμφαση στο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα εξευγενισμένα δημητριακά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, και μειωμένη κατανάλωση λαχανικών, τσαγιού και καφέ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.400 ατόμων άνω των 60 ετών στη Σουηδία για διάστημα 15 ετών και κατέγραψαν τις χρόνιες παθήσεις τους.

Η πρόσληψη τροφής μετρήθηκε με ερωτηματολόγια και αξιολογήθηκε με βάση τέσσερα διατροφικά πρότυπα:

  • Δείκτης Φλεγμονώδους Διατροφής (EDII)
  • Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (AHEI)
  • Εναλλακτική Μεσογειακή Δίαιτα (AMED)
  • Δίαιτα MIND (συνδυασμός Μεσογειακής και DASH για πρόληψη νευροεκφυλιστικών νοσημάτων).

Η «πολυνοσηρότητα» ορίστηκε ως ο αριθμός χρόνιων παθήσεων, ταξινομημένων ανά σύστημα του σώματος: μυοσκελετικό, καρδιαγγειακό, νευροψυχιατρικό.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Aging, έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν υγιεινά πρότυπα διατροφής, ιδιαίτερα το AMED, AHEI και MIND, εμφάνιζαν βραδύτερη ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών στην τρίτη ηλικία.

Αυτό ίσχυε κυρίως για καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια, αλλά όχι για μυοσκελετικές ασθένειες. Αντίθετα, η φλεγμονώδης διατροφή σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στην εμφάνιση πολυνοσηρότητας στους ηλικιωμένους», δήλωσε ο Αντριάν Καρμπάγιο-Κάσλα, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Γήρανσης του Τμήματος Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Τα προστατευτικά αποτελέσματα των υγιεινών διατροφών εξηγούνται πιθανόν από τη μείωση της φλεγμονής, βασικού παράγοντα στις παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να επεκτείνουν την έρευνά τους, προσδιορίζοντας ποιες διατροφικές συστάσεις έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μακροζωία και ποιοι ηλικιωμένοι (ανάλογα με ηλικία, φύλο, κοινωνικό υπόβαθρο και υπάρχουσες ασθένειες) ωφελούνται περισσότερο.

(Πηγή: Independent)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY