Health & Fitness

Μία διατροφή με πρόσθετη ζάχαρη σχετίζεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη

Όσο καλύτερα τρώνε οι άνθρωποι, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κουταλι, ζαχαρη, φραουλα
Μια διατροφή με λιγότερη ζάχαρη συνδέεται με την εμφάνιση μικρότερης βιολογικής ηλικίας © Unsplash/Myriam Zilles

Μία διατροφή με πρόσθετη ζάχαρη σχετίζεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδίως χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη, σχετίζεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Μία διατροφή με πρόσθετη ζάχαρη σχετίζεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη
© Unsplash/Elena Leya

Η υγιεινή διατροφή με λιγότερη ζάχαρη συνδέεται με την εμφάνιση μικρότερης βιολογικής ηλικίας

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς διαφορετικά μοτίβα υγιεινής διατροφής επηρέασαν ένα «επιγενετικό ρολόι», δηλαδή ένα βιοχημικό τεστ με τη βοήθεια του οποίου προσδιορίζεται τόσο η υγεία όσο και η διάρκεια ζωής.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αρχεία από 342 γυναίκες από τη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία 39 ετών. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη διατροφή τους με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, που προέκυψαν από δείγματα σάλιου. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των γυναικών για να δουν πώς συγκρίνεται με μια μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές και με μια διατροφή που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Διαπίστωσαν ότι όσο καλύτερα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους. Η μεσογειακή διατροφή είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία.

Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την πρόσληψη ζάχαρης και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμα και αν ακολουθούσαν μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, μπορεί η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης κατά δέκα γραμμάρια την ημέρα και η διατήρηση της μείωσης αυτής με την πάροδο του χρόνου να είναι σαν να γυρνάμε το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες», δηλώνει η Μπάρμπαρα Λαράια, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.