Health & Fitness

Πόσο καρπούζι μπορούμε να φάμε; Οι κίνδυνοι για την υγεία

Αν και ενυδατικό και θρεπτικό, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά και άλλα προβλήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρπούζι: Η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες και άλλες παρενέργειες, σύμφωνα με ειδικούς.
Ενώ το καρπούζι είναι δροσιστικό και ενυδατικό, η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί προβλήματα, σύμφωνα με ειδικούς © Unsplash+/Curated Lifestyle

Καρπούζι: Η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες και άλλες παρενέργειες, σύμφωνα με ειδικούς.

Αναζητάτε συχνά ένα ωραίο κομμάτι δροσερού καρπουζιού για να ανακουφιστείτε από τις ζέστες του καλοκαιριού;

Δεν είστε οι μόνοι, αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής δεν είναι καλή - και το καρπούζι δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Μπορείτε να φάτε με ασφάλεια δύο μερίδες καρπουζιού την ημέρα, αλλά δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να βασίσετε τη διατροφή σας μόνο σε ένα τρόφιμο», είχε δηλώσει η πιστοποιημένη διαιτολόγος Λάρα Γουίτσον στην Cleveland Clinic. «Η "αποτοξίνωση με καρπούζι" είναι άλλη μία μόδα και στερεί από τον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά».

Αν και το καρπούζι είναι ιδιαίτερα ενυδατικό και θρεπτικό, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, προειδοποιεί το ιατρικό κέντρο.

Το καρπούζι θεωρείται τροφή υψηλή σε «FODMAPs», δηλαδή περιέχει υδατάνθρακες που είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορεί να προκαλέσουν εντερικές ενοχλήσεις. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς αναφέρει ότι οι δίαιτες χαμηλές σε FODMAP βοηθούν ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επίσης, η Cleveland Clinic επισημαίνει πως άτομα με προδιάθεση για ημικρανίες καλό είναι να το αποφεύγουν, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα τυραμίνης — ενός φυσικού αμινοξέος που μπορεί να τις πυροδοτήσει.

Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης σε παλαιωμένα τυριά, αλλαντικά, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και το αλκοόλ. Συνδυασμός τροφών με τυραμίνη και ορισμένων αντικαταθλιπτικών έχει επίσης συνδεθεί με επικίνδυνες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, το καρπούζι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που έχουν ευαισθησία σε γρασίδι ή σε αγριόχορτα (όπως η αμβροσία), σύμφωνα με το VeryWellHealth.

«Άτομα με αλλεργία στα γρασίδια μπορεί να αντιδράσουν σε ροδάκινα, σέλερι, ντομάτες, πεπόνι, καρπούζι και πορτοκάλια. Όσοι αντιδρούν στην αμβροσία ίσως έχουν συμπτώματα με μπανάνες, αγγούρια, πεπόνια και κολοκυθάκια», προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Όμως, για τους περισσότερους, το πρόβλημα είναι το πόσο νόστιμο είναι.

Το καρπούζι περιέχει περίπου 17 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά μερίδα - περισσότερα από τα μούρα, αλλά λιγότερα από τον ανανά. Παρόλα αυτά, η Cleveland Clinic συμβουλεύει τα άτομα με διαβήτη να το καταναλώνουν με μέτρο.

«Αν το μόνο που έτρωγε κάποιος καθημερινά ήταν καρπούζι, τότε θα υπήρχε πρόβλημα», ανέφερε η διατροφολόγος Τζέσικα Πλάουμαν στο The Healthy. Αν και σημειώνει ότι είναι «πολύ δύσκολο να το παρακάνει κανείς», υπογραμμίζει την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

«Αν το συνδυάσετε σε γεύμα με πρωτεΐνη και λιπαρά, θα μειώσετε την επίδρασή του στο σάκχαρο», συμβουλεύει η Πλάουμαν.

(Πηγή: Independent)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY