- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το καρπούζι προήλθε πιθανότατα από τη Βορειοανατολική Αφρική και γι' αυτό οι Αιγύπτιοι το καλλιεργούσαν ήδη πριν 4.200 χρόνια, με βάση νέα επιστημονικά στοιχεία
Καταγωγή από τη Βορειοανατολική Αφρική και συγκεκριμένα από το Κορντοφάν του Σουδάν φαίνεται να έχει το καρπούζι, όπως διαπιστώνει επιστημονική έρευνα, η οποία έδειξε πως οι Αιγύπτιοι τα καλλιεργούσαν ως και 4.200 χρόνια πριν.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Γκιγιόμ Τσομίσκι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν γενετικές αναλύσεις και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν το άγριο «καρπούζι Κορντοφάν» που θεωρείται ο αρχαιότερος και κοντινότερος συγγενής του σημερινού εξημερωμένου καρπουζιού.
Η ανακάλυψη εξηγεί γιατί τα σημερινά καρπούζια είναι τόσο ευάλωτα στις αρρώστιες, καθώς -όπως δείχνει η γενετική ανάλυση- στην πορεία της εξέλιξής του το εξημερωμένο καρπούζι έχασε πολλά ανθεκτικά γονίδια. Τα καρπούζια είναι ευαίσθητα σε επιθέσεις από ιούς και μύκητες, γι' αυτό στη συμβατική γεωργία συχνά ψεκάζονται με μυκητοκτόνα και άλλα χημικά κατά των παθογόνων μικροοργανισμών.
Επειδή ο αρχαίος πρόγονος του καρπουζιού από το Σουδάν έχει περισσότερα ανθεκτικά στις αρρώστιες γονίδια, η ανάλυση του γονιδιώματός του ελπίζεται ότι θα βοηθήσει να καλλιεργηθούν πιο ανθεκτικά καρπούζια στο μέλλον, πράγμα που θα επιτρέψει και τη μείωση των παρασιτοκτόνων.
Οι ερευνητές μελέτησαν, επίσης, την αρχαία εικονογραφία σε τάφους της γειτονικής Αιγύπτου, αποκαλύπτοντας ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια τουλάχιστον πριν 4.300 χρόνια. Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα καρπούζια, τα πεπόνια και τα αγγούρια εξημερώθηκαν ξεχωριστά και άρχισαν να καλλιεργούνται αρκετές φορές σε διαφορετικές εποχές και μέρη του κόσμου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Η φάλαινα εξόκειλε στα παράλια της Γερμανίας - Η υγεία του θηλαστικού επιδεινώθηκε καθώς προσάραζε επανειλημμένα σε ρηχά νερά
Βίντεο καταγράφει στοχευμένη επίθεση σε εβραϊκή περιοχή, δύο τραυματίες σε σταθερή κατάσταση
Πολιτική και γκολφ συναντιούνται στο Doral
Νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις
Νέα ρύθμιση ενισχύει ισότητα και εκπροσώπηση - Δυνατότητα εκχώρησης ψήφου σε συναδέλφους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.