- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Καρπούζι: πόσο ευεργετικό είναι, τελικά;
Αλησμόνητη γεύση, πολλά οφέλη και μια συνταγή για να απολαύσεις το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού
Καρπούζι σημαίνει καλοκαίρι και είναι ένα φρούτο με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό
Το καλοκαίρι είναι γεύσεις. Το αλάτι της θάλασσας που στεγνώνει στο δέρμα, το τηγανητό καλαμαράκι, μια χωριάτικη σαλάτα με το ελαιόλαδο και τα αρώματα της ντομάτας, του κρεμμυδιού και της ελιάς, το ούζο (μαζί με τους μεζέδες), το παγωτό βανίλια (μαζί με το χωνάκι), μια δροσερή φέτα καρπούζι (μαζί με τα ζουμιά που κυλούν στο πηγούνι). Ναι, το καρπούζι είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού και είναι πολλά περισσότερα από αλησμόνητη γεύση...
3 λόγοι που το καρπούζι είναι καλό για την υγεία σου
Ενυδατώνει
Το σώμα σου αναγνωρίζει και χρησιμοποιεί τα μόρια του νερού ανεξάρτητα από την πηγή και τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σούπες, αποτελούν πηγές νερού. Το καρπούζι, με περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 91%, κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν ένα φλιτζάνι νερό ανά φέτα, βρίσκεται στην κορυφή των φρούτων με υπερ-ενυδατικές ιδιότητες, άρα και ιδιαίτερα ευεργετικό κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού που το σώμα χάνει υγρά μέσω του ιδρώτα.
Δεν έχει τόση ζάχαρη όση νομίζεις
Η γλυκιά του γεύση σε παραπλανά, όμως ένα φλιτζάνι καρπούζι -περίπου 150γρ.- περιέχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9,5 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή λιγότερα από τα 13 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα μήλα ή τα σχεδόν 15 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι βατόμουρα. Και επειδή το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό, είναι χαμηλό θερμιδικό φορτίο, μόλις 46 θερμίδες αντιστοιχούν στην παραπάνω ποσότητα.
Είναι υγιές για την καρδιά (σε έναν βαθμό)
Χωρίς να του αποδίδονται μαγικές ιδιότητες και καθώς δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες που να καταλήγουν στο αν και κατά πόσο το καρπούζι παίζει ενεργό ρόλο στη μείωση των καρδιακών νοσημάτων και στην υγεία των αγγείων, το γεγονός ότι δεν περιέχει λιπαρά και νάτριο, το καθιστά ευεργετικό για την καρδιά σου. Επιπλέον, το αμινοξύ L-κιτρουλίνη και το μικροθρεπτικό λυκοπένιο -και τα δύο άφθονα στη σάρκα του- θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια σε καρδιοαγγειακές βλάβες. Τα νεφρά επίσης, μετατρέπουν την L-κιτρουλίνη σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ενώ το λυκοπένιο, η γνωστή και ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, μειώνει τις φλεγμονές που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Για την ιστορία, το καρπούζι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο από τις «πρωταθλήτριες» ντομάτες.
Πώς να εκμεταλλευτείς τα οφέλη του στο έπακρο
Δύσκολο να το απολαύσεις εκτός εποχής, αφού το καρπούζι δεν «κονσερβοποιείται», ούτε αποξηραίνεται, ότι καταψύχεται (γίνεται γλυκό του κουταλιού). Είναι όμως καλοκαίρι και ευτυχία, εκείνη η στιγμή που θα το κόψεις και θα πλημμυρίσει τα ρουθούνια σου το γλυκό του, ολόφρεσκο άρωμα. Άσε που μετατρέπεται εύκολα σε ένα εξαιρετικό και ευέλικτο υλικό για ξεχωριστά καλοκαιρινά πιάτα, όπως μια πρωτότυπη και δροσερή σαλάτα, σαν αυτή:
Σαλάτα με κοτόπουλο, καρπούζι και μπαλσάμικο
Υλικά
- 1 φλιτζάνι μπαλσαμικό ξύδι
- 450γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 3 κουταλάκια μιξ μπαχαρικών της αρεσκείας σου
- 4 φλιτζάνια καθαρισμένα φύλλα σπανάκι baby
- 2 φλιτζάνια καρπούζι κομμένο σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζάνι κομματάκια blue cheese
- 1/4 φλιτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό τηγάνι σιγοβράζεις το μπαλσαμικό ξύδι σε χαμηλή φωτιά έως ότου να αρχίσει να καραμελώνει (για περίπου 15 λεπτά).
- Στο μεταξύ, πασπαλίζεις τα φιλέτα κοτόπουλου με τα μπαχαρικά σου και λίγο ελαιόλαδο και τα βάζεις σε καυτό τηγάνι να σοταριστούν/ψηθούν μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα εξωτερικά (και δεν είναι πια ροζ εσωτερικά). Κατεβάζεις από τη φωτιά και αφήνεις να ξεκουραστούν για περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν τα κόβεις σε μικρά κυβάκια.
- Σε ένα μπολ βάζεις σε «στρώσεις» το σπανάκι, το κοτόπουλο, τους κύβους καρπουζιού, το blue cheese και τέλος τα αμύγδαλα και περιχύνεις το καραμελωμένο ξύδι. Εάν θέλεις, προσθέτεις επιπλέον ελαιόλαδο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φάγαμε τα γλυκά του και μας έμειναν αξέχαστα
Εμπιστευτικές πληροφορίες για όσα «παίζουν» στον Βόλο που θα επισκεφτείς, κυρίως, για τις τσιπουροποσίες του
Σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ανοίγει για 38η σεζόν
Το success story μίας λιλιπούτειας πλατείας πίσω από την Κλαυθμώνος
Τρεις σταθερές αξίες για να μην χαθείς στα στενά της πιο multi culti γειτονιάς
Από την πιο μερακλίδικη μακαρονάδα της Αθήνας μέχρι το τέλειο σουβλάκι
5 stops για να ξεδιψάσεις με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο
Εξοχικοί προορισμοί και φαγάκι που αξίζει, δυο βήματα από την πόλη
Πας κατευθείαν μετά το γραφείο με φίλους ή χωρίς
Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας
Είναι γλυκιά, είναι διαχρονική, είναι νησιώτισσα, είναι η μαστίχα Χίου. Ας μαγειρέψουμε με πρωταγωνίστρια αυτή και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας που έζησε εκεί εξόριστος!
Η ευεργετική δράση του μοναδικού αυτού υλικού τεκμηριώνεται επιστημονικά
«Από το θρυλικό υποβρύχιο μέχρι την πασίγνωστη ελληνική τσίχλα του 1970, η μαστίχα Χίου μαζί με το ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα προϊόν της ελληνικής γη »
Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόνδενδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως θεραπευτικό υλικό
Το τέλος των διακοπών είναι σαν το hangover. Θέλει αντίδοτο για να έρθεις στα ίσα σου. Συντονίσου αθηναϊκά!
Κάποιες από τις πιο νόστιμες μπουγάτσες που δοκίμασες ποτέ θα τις βρεις εδώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.