Health & Fitness

Μελέτη: Η κατανάλωση σαμπάνιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Προσθέστε και το λευκό κρασί σε αυτή τη λίστα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελέτη: Η κατανάλωση σαμπάνιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής
© Getty Images For Unsplash+

Μελέτη: Η κατανάλωση σαμπάνιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Το να πίνετε σαμπάνια, να τρώτε περισσότερα φρούτα και να διατηρείτε μια θετική στάση ζωής θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια μελέτη του είδους της.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA), όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα στο σώμα χωρίς προειδοποίηση. Προκαλούνται από έναν επικίνδυνο μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, όταν το σύστημα της καρδιάς δεν λειτουργεί σωστά. Χωρίς άμεση θεραπεία, όπως η ΚΑΡΠΑ, οι παθόντες θα πεθάνουν.

Η μελέτη εντόπισε 56 μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το SCA, οι οποίοι καλύπτουν τον τρόπο ζωής, τα σωματικά μέτρα, τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το τοπικό περιβάλλον. Βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι η αντιμετώπιση αυτών των πραγμάτων θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, μαζί με τη διατήρηση θετικής διάθεσης, τη διαχείριση του βάρους, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 40% και 63% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όταν εξετάζονται και οι 56 παράγοντες κινδύνου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Canadian Journal of Cardiology.

Ο συν-ερευνητής της μελέτης Renjie Chen του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη δήλωσε: "Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε διεξοδικά τις συσχετίσεις μεταξύ των μη κλινικών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και της συχνότητας εμφάνισης SCA. Μας εξέπληξε το μεγάλο ποσοστό (40%-63%) των περιπτώσεων SCA που θα μπορούσε να προληφθεί με τη βελτίωση των δυσμενών προφίλ".

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 500.000 ανθρώπους χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων. Από αυτούς που παρακολουθήθηκαν, 3.147 άτομα υπέστησαν SCAs κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου παρακολούθησης 14 ετών.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Huihuan Luo, επίσης από το Πανεπιστήμιο Fudan, δήλωσε: "Όλες οι προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τους παράγοντες κινδύνου του SCA βασίζονταν σε υποθέσεις και επικεντρώνονταν σε έναν περιορισμένο αριθμό υποψήφιων παραγόντων έκθεσης που στηρίζονταν σε προηγούμενες γνώσεις ή θεωρητικά πλαίσια.

"Πραγματοποιήσαμε μια μελέτη συσχέτισης ευρέως φάσματος έκθεσης, η οποία εξετάζει τη σχέση μεταξύ ενός ευρέος φάσματος περιβαλλοντικών εκθέσεων και εκβάσεων υγείας χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank, ακολουθούμενη από Μεντελιανή τυχαιοποίηση για την αξιολόγηση των αιτιωδών σχέσεων.

«Η μελέτη διαπίστωσε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ διαφόρων τροποποιήσιμων παραγόντων και της SCA, με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόληψη των περιπτώσεων».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξάλειψη του χειρότερου τρίτου των 56 παραγόντων κινδύνου υπέδειξε ότι το 40% των περιπτώσεων SCA θα μπορούσε να προληφθεί. Αυτό αυξήθηκε σε 63% πρόληψη SCA εάν εξαλείφονταν τα χειρότερα δύο τρίτα των παραγόντων κινδύνου.

Σε σχετικό κύριο άρθρο, ο Nicholas Grubic από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και η Dakota Gustafson από το Πανεπιστήμιο Queen's στο Οντάριο του Καναδά, δήλωσαν: "Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι η καρδιοπροστατευτική δράση που σχετίζεται με την κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, αμφισβητώντας τις μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με την ιδιαιτερότητα των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού.

«Η έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς παραμένει ασαφής, αλλά τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ιδέα ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο σύνθετα από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως».

Η πρόταση ότι η σαμπάνια και το λευκό κρασί μπορεί να είναι χρήσιμα έρχεται επίσης σε σύγκρουση με τις υπάρχουσες συμβουλές.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς λέει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του αλκοόλ, τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή, τη λήψη φαρμάκων και την τήρηση των θεραπειών του γιατρού σας, καθώς και τη σωματική δραστηριότητα.

Για να μειωθεί η «τεράστια επιβάρυνση» που προκαλούν τα SCA στα συστήματα υγείας, απαιτούνται στρατηγικές σε επίπεδο πληθυσμού που δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, έγραψαν οι Grubic και Gustafson. Αλλά ενώ η μετάβαση από την αντιμετώπιση των SCAs στην πρόληψή τους μπορεί να φαίνεται απλή, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο στην πράξη, είπαν.

Είπαν: «Ο πολυπαραγοντικός χαρακτήρας αυτών των συμβάντων - που συχνά επηρεάζονται από έναν συνδυασμό γενετικών προδιαθέσεων, υποκείμενων καρδιαγγειακών παθήσεων, περιβαλλοντικών εκλυτικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής - θέτει σημαντικές προκλήσεις για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.