- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τεράστιες οι δυσκολίες για ανάπηρα άτομα και άτομα με σπάνιες παθήσεις
7 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Αντιμέτωπα με μεγάλα προβλήματα τα ανάπηρα άτομα και τα άτομα με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα
Τη φετινή 7η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις στην Υγεία που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ και παρουσίασε την 3η Δεκέμβρη 2024 Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τονίζοντας ότι τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις, τα μέλη των οικογενειών τους, στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους στην Ελλάδα επιμένουν. Επιμένουν και αυξάνονται, μέσα σε μια εποχή αβεβαιότητας και πολύ-κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Το αναπηρικό κίνημα αναμένει από την Πολιτεία να δράσει άμεσα!
Βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
- Το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία, χρόνια/ σπάνια πάθηση έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του. Το ποσοστό ατόμων με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από το κόστος της υγείας σε βάρος βασικών αναγκών διαβίωσης σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος και είναι αυξημένο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
- Το 31% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αντιμετώπισαν μεγάληδυσκολία να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
- Σημαντικό τμήμα των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αναφέρουν ότιστερήθηκαν τουλάχιστον μία φορά φάρμακα ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (34%), υπηρεσίες αποκατάστασης (33%) και υπηρεσίες ψυχικής υγείας (30%).
- Το 43% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση βρέθηκε να στερείται αναγκαίαςοδοντιατρικής φροντίδας, το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει και το 39,5% δεν είχε πρόσβαση τουλάχιστον μία φορά σε αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
- Δημόσιες δομές υγείας: Μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν ως καλό ή πολύ καλό το επίπεδο προσβασιμότητας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών κρίσεων για το επίπεδο προσβασιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων καταγράφηκαν από τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σπάνιες παθήσεις, νευρολογικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, τύφλωση, νευρομυϊκές παθήσεις και κινητική αναπηρία.
- Η γενική εικόνα που προκύπτει από τις αξιολογήσεις των διαφόρων κατηγοριών παροχών και υπηρεσιών τουΕΟΠΥΥ καταδεικνύει χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης στην πλειονότητα των παραμέτρων που αξιολογήθηκαν. Ο γενικός μέσος όρος αξιολόγησης των παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο 5,2/10.
- Νοσοκομειακή περίθαλψη:Η μέση τιμή αξιολόγησης για το σύνολο των παραμέτρων της νοσοκομειακής περίθαλψης που αξιολογήθηκαν που είναι το 4,7/10. Ο θετικότερος βαθμός ικανοποίησης εκφράστηκε για την παράμετρο που αφορά την αντιμετώπιση από το προσωπικό, με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια, την ατομικότητα και την ιδιωτικότητα των νοσηλευόμενων, με μέση βαθμολογία 6,34/10.
Καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένοι βρέθηκαν να είναι οι συμμετέχοντες ιδιαίτερα από:
- Τον χρόνο αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), με το 56,5% να εκφράζει ικανοποίηση από 1 έως 3.
- Την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το 55% να εκφράζει ικανοποίηση από 1 έως 3.
- Την επάρκεια υλικού φροντίδας νοσηλευομένων ασθενών (κλινοσκεπάσματα κ.λπ.) (48,4% βαθμός ικανοποίησης από 1 έως 3).
- Αναφορικά με τη διαθεσιμότηταεξειδικευμένων και οργανωμένων κέντρων διάγνωσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και θεραπείας, που να καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της πάθησης, το γενικό ποσοστό των αρκετά και πολύ ικανοποιημένων υπολογίστηκε σε 38%.
- Προσωπικός Γιατρός: Σε περίπτωση που χρειάστηκαν να απευθυνθούν σε κάποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας για να εξεταστούν ή/και να λάβουν ιατρική συμβουλή για κάποιο όχι οξύ ή επείγον πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισαν, μόνο οι μισοί από τους υπαχθέντες στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, απευθύνθηκαν σε αυτόν/ην.
Το μήνυμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2025: «Υγιή ξεκινήματα, ελπιδοφόρο μέλλον» (Healthy beginnings, hopeful futures)
Με αυτό το μήνυμα ο ΠΟΥ καλεί τα έθνη, τις κοινότητες και τον καθένα μας ξεχωριστά να αναγνωρίσουμε μια δύσκολη αλήθεια: πάρα πολλές μητέρες και νεογνά εξακολουθούν να πεθαίνουν από αιτίες που γνωρίζουμε πώς να προλάβουμε. Η φετινή εκστρατεία είναι μια κραυγή για να τερματιστούν οι θάνατοι μητέρων και βρεφών, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν, και να δοθεί προτεραιότητα στην μακροπρόθεσμη υγεία των γυναικών και των παιδιών τους σε κάθε στάδιο της ζωής.
Περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μητέρες και μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να προληφθούν. Αυτό που θα έπρεπε να είναι στιγμές χαράς -το να δημιουργείς και να καλωσορίζεις μια νέα ζωή- συχνά γίνονται τραγωδίες βουτηγμένες στη σιωπή.
Δεν πρόκειται απλώς για μια κρίση υγείας: είναι μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες συνθέτουν το τρίπτυχο για τη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος
Τα νέα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα
Ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, ισότητα στις αμοιβές, δυνατότητες εξέλιξης
Το άσθμα επηρεάζει περίπου το 7% των παιδιών και το 9% των ενηλίκων στην ελληνική περιφέρεια
Μια απάντηση στο γιατί πολλοί νέοι άνθρωποι μετά τα 30 αλλάζουν συνήθειες με δραστικό τρόπο
Μελέτη για τις αρνητικές συνέπειες - Δε βρέθηκε κανένα θετικό αποτέλεσμα
Οι παράγοντες κινδύνου και η συντηρητική θεραπεία
Περισσότερα από 25 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση
Με μήνυμα «Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν μας σταματά»
Μια συζήτηση με ειδικούς υγείας και γονείς παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα.
Ελάχιστη η ποσότητα γλουτένης που μεταφέρεται μέσω σάλιου
«Θα ήθελα να πάρω λίγο από το αίμα σου» ήταν τα πρώτα λόγια του γιατρού - ερευνητή
Ταχύτερη αποκατάσταση με λιγότερο πόνο
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 2025
Προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για ακριβή διάγνωση
Πρωτοποριακή μελέτη στην Αγγλία - Αποκαλύπτει πώς ξεκινά η άνοια σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα
Τι δείχνει η πιο ολοκληρωμένη επιστημονική ανασκόπηση μέχρι σήμερα
Το να προσπαθούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να κοιμόμαστε λιγότερο είναι χαμένη μάχη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.