- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νέα εξέταση προβλέπει το Αλτσχάιμερ έως και 9 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη
Η διάγνωση πραγματοποιείται με μια 10λεπτη σάρωση εγκεφάλου
Νέα εξέταση προβλέπει το Αλτσχάιμερ έως και 9 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη
Μια νέα εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει το Αλτσχάιμερ έως και 9 χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αλτσχάιμερ: Η εξέταση πραγματοποιείται με 10λεπτη σάρωση εγκεφάλου
Η εξέταση πραγματοποιείται με 10λεπτη σάρωση εγκεφάλου, παρέχοντας έναν πιο ακριβή τρόπο πρόβλεψης της άνοιας από τα τεστ μνήμης ή τις μετρήσεις της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, δύο κοινά χρησιμοποιούμενες μεθόδους για τη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με τον Guardian.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανέπτυξε την εξέταση - η οποία είναι ακριβής κατά 80% - αναλύοντας λειτουργικές σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) προκειμένου να ανιχνεύσει αλλαγές στο «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» του εγκεφάλου. Το δίκτυο αυτό συνδέει περιοχές του εγκεφάλου για να εκτελέσει συγκεκριμένες γνωστικές λειτουργίες και είναι το πρώτο νευρωνικό δίκτυο που επηρεάζεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου αρχίζει να αλλάζει πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της άνοιας», δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Μάρσαλ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες 1.100 εθελοντών της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τους 1.100 εθελοντές, οι 81 διαγνώστηκαν αργότερα με άνοια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιορίσουν τις αλλαγές στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, με στόχο να εντοπίσουν τους συμμετέχοντες που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο.
Στις περιπτώσεις όπου οι εθελοντές είχαν διαγνωστεί με άνοια, η ομάδα μπόρεσε να προβλέψει μέσα σε ένα περιθώριο σφάλματος δύο ετών ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να γίνει αυτή η διάγνωση. Οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου συσχετίστηκαν επίσης με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και της κοινωνικής απομόνωσης.
Η εξέταση για Αλτσχάιμερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες προσεγγίσεις
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εξετάσεων αίματος που στοχεύουν πρωτεΐνες στον εγκέφαλο οι οποίες προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο Δρ. Σεμπάστιαν Γουόλς, ο οποίος μελετά προσεγγίσεις δημόσιας υγείας για την πρόληψη της άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «δυνητικά συναρπαστικά», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να διερευνηθούν.
Ο Γουόλς επεσήμανε ότι, από τα 100 άτομα που εμφάνισαν άνοια, ο μέσος χρόνος μεταξύ της σάρωσης και της διάγνωσης ήταν 3,7 χρόνια.
«Προτού μπορέσουμε να είμαστε πραγματικά σίγουροι ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να προβλέψει την έναρξη της άνοιας και ότι δεν είναι απλώς μια πρώιμη ένδειξη της νόσου, θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και σε μεγαλύτερα δείγματα», είπε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.