Health & Fitness

20 απλά βήματα για μια πιο υγιή καρδιά προτείνουν οι καρδιολόγοι

Αποφύγετε την καθιστική ζωή, κάντε τακτικούς ελέγχους και σταματήστε το κάπνισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20 απλά βήματα για μια πιο υγιή καρδιά προτείνουν οι καρδιολόγοι
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής από μόνη της © Unsplash+ / Robina Weermeijer

Οι καρδιολόγοι προτείνουν 20 απλά βήματα για μια πιο υγιή καρδιά – Συνεχίστε να αθλείστε, βελτιώστε την διατροφή σας και μακριά από το τσιγάρο

Η καρδιά μας χτυπά 100.000 φορές την ημέρα, αλλά συνήθως δεν ανησυχούμε για τη κατάστασή της εκτός και αν εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να διατηρήσουμε αυτό το ζωτικό όργανο σε άριστη λειτουργία; Σύμφωνα με την Guardian, τέσσερις καρδιολόγοι μας συμβουλεύουν για το πώς να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή, από την αποφυγή του καπνίσματος μέχρι την παρακολούθηση της χοληστερίνης.

Το πιο σημαντικό είναι η άσκηση

Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας συνιστά 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας δραστηριότητας, όπως γρήγορο περπάτημα «που σας κόβει λίγο την ανάσα», λέει ο Dan Augustine καρδιολόγος στο Royal United Hospitals Bath, ή 75 λεπτά άσκησης υψηλότερης έντασης, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία.

Να γνωρίζετε τα όρια του σώματός σας

Ο Augustine προτείνει τακτικούς ελέγχους κάθε πέντε χρόνια για άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 74 ετών, για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, του επιπέδου χοληστερίνης και του κινδύνου διαβήτη.

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό, λέει ο Augustine, είναι ότι οι άνθρωποι υπερκαταβάλλουν τον εαυτό τους χωρίς να γνωρίζουν την υποκείμενη στεφανιαία νόσο. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι καταρρέουν κατά τη διάρκεια των μαραθωνίων ή οι μεσήλικες άνδρες που κάνουν ποδήλατο έχουν καρδιακή προσβολή.

Αποφύγετε την καθιστική ζωή

«Δεν πρόκειται να πάτε από το μηδέν στο 100% όσον αφορά την άσκηση, αλλά απλώς αναλογιστείτε πόσο κάθεστε», λέει ο Augustine. «Αν κάνετε τα 10.000 βήματα σας κάθε μέρα, τότε αυτό είναι πολύ καλό».

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι προβληματική

«Η φορτωμένη με χοληστερίνη πλάκα που συσσωρεύεται στις καρδιακές αρτηρίες μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά προκαλώντας πόνο στο στήθος και στηθάγχη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ξαφνική απόφραξη των αρτηριών, προκαλώντας καρδιακή προσβολή», λέει ο Dr Fizzah  Choudry, σύμβουλος καρδιολογίας στο νοσοκομείο St Bartholomew του Λονδίνου.

Ο κληρονομικός κίνδυνος πρέπει να αξιολογηθεί

«Αν έχετε συγγενή που έχει κληρονομικό πρόβλημα με την καρδιά ή έχει υποστεί καρδιακή προσβολή κάτω των 60 ετών τότε πρέπει να ελέγξετε τον εαυτό σας», λέει ο Augustine. «Είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για το πώς να ζείτε με ασφάλεια με μια κληρονομική πάθηση, ειδικά όταν συμμετέχετε σε αθλήματα».

Η διατροφή παίζει αναπόσπαστο ρόλο

«Θα συνιστούσα μια μεσογειακή διατροφή», λέει ο Graham Stuart, ιατρικός διευθυντής της κλινικής Sports Cardiology UK. «Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια κάνουν καλό στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά».

Αποφύγετε τις ανθυγιεινές τροφές…

«Αυτό που λέω στους ασθενείς», λέει ο Choudry, ο οποίος έχει ειδικότητα στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, «είναι να προσπαθήσετε να μειώσετε τα λίπη, ιδιαίτερα τα κορεσμένα λιπαρά και την ποσότητα λαδιού που βάζετε στα τρόφιμα».

… και τις υπόλοιπες κακές συνήθειες

«Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής από μόνη της», λέει η Tharusha Gunawardena, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Royal Papworth στο Cambridge. Ο Choudry εξηγεί πώς οι ασθενείς του με καρδιακή προσβολή συχνά «έχουν μια ξαφνική κλήση αφύπνισης και λένε: δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακαπνίσω, κάτι που είναι υπέροχο».

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

«Υπάρχουν πολλές διαδικασίες αναγέννησης που συμβαίνουν ενώ κοιμόμαστε και η προσπάθεια να κοιμηθούμε οκτώ ώρες την ημέρα είναι σημαντική», λέει η Gunawardena. «Καλύτερος ύπνος μπορεί να επιτευχθεί μέσω καλύτερων συνηθειών, αποφεύγοντας τις οθόνες και δίνοντας προτεραιότητα στην ξεκούραση πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας».

Το άγχος οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες

«Γνωρίζουμε ότι αν έχει μόνιμο άγχος, είναι πιο πιθανό να μην έχεις φυσιολογικούς παλμούς», λέει ο Stuart. «Αν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον υψηλής αδρεναλίνης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε προβλήματα. Το να αντιμετωπίζεις το άγχος στον σύγχρονο κόσμο είναι πολύ δύσκολο. Λέω στους νεαρούς ασθενείς μου να φροντίσουν να έχουν χρόνο για ξεκούραση, είτε πρόκειται για διαλογισμό είτε για περίπατο».

Οι καρδιές μπορεί μερικές φορές να χτυπούν ακανόνιστα

«Μερικές φορές μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά το αίσθημα ακανόνιστων παλμών, ειδικά εάν κάποιος έχει επίσης δύσπνοια και πονάει στο στήθος, σημαίνει ότι θα πρέπει να δει αμέσως γιατρό, λέει η Gunawardena

Τι είναι το έμφραγμα;

«Ένα έμφραγμα είναι όταν έχετε μια φραγμένη αρτηρία», λέει ο Choudry. «Και λόγω της φραγμένης αρτηρίας, δεν έχετε παροχή αίματος σε ένα συγκεκριμένο μέρος της καρδιάς. Αυτό είναι που προκαλεί τον πόνο». Η ομάδα του Choudry αντιμετωπίζει σχεδόν 1.000 καρδιακές προσβολές ετησίως και κάνει περίπου 3.000 στεφανιαίες επεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση stent στις αρτηρίες των ανθρώπων όταν φράσσονται, για την πρόληψη καρδιακών προσβολών.

Ένα έμφραγμα μπορεί να είναι σαν ένα βάρος στο στήθος

«Τα συμπτώματα ποικίλλουν», λέει ο Augustine, «αλλά ένας πόνος στο στήθος που μοιάζει με βάρος είναι κοινός. Μερικοί ασθενείς το περιγράφουν σαν να εκπέμπεται μέχρι το λαιμό ή κάτω από το αριστερό τους χέρι». Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από εφίδρωση ή τάση για εμετό».

Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή

«Όταν ένα άτομο παθαίνει καρδιακή προσβολή, οι αρτηρίες μπλοκάρονται και οι μύες στερούνται οξυγόνο», λέει η Gunawardena. «Εκκινεί αυτόν τον μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και αυτό κάνει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα και ακανόνιστα. Και έτσι οι άνθρωποι λιποθυμούν και τότε είναι που παθαίνουν αυτό που ονομάζεται καρδιακή ανακοπή».

Πρέπει όλοι να μάθουμε πώς να κάνουμε CPR…

«Δεν μπορώ να πω πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι πώς να κάνουν CPR [καρδιοπνευμονική ανάνηψη]», λέει η Gunawardena. «Αν δεν ξέρετε πώς, μάθετε το συντομότερο, ώστε να είστε προετοιμασμένοι εάν υπάρχει μια σοβαρή επιπλοκή καρδιακής προσβολής».

… και πώς να χρησιμοποιούμε έναν ηλεκτρικό απινιδωτή

«Ιδανικά θα έπρεπε να βρίσκεται παντού όπου υπάρχει αθλητική δραστηριότητα», λέει ο Augustine.

Οι στατίνες μπορούν να σώσουν ζωές

«Τα τελευταία 20 χρόνια, η μείωση της χοληστερίνης με φάρμακα όπως οι στατίνες έχει οδηγήσει σε λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις», λέει ο Choudry.

Ένας βηματοδότης μπορεί να είναι χρήσιμος

Ο Stuart δίνει το παράδειγμα του Δανού ποδοσφαιριστή Christian Eriksen, ο οποίος παίζει επαγγελματικά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με βηματοδότη, μετά από καρδιακή ανακοπή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2021. Υπάρχουν μικρές ταλαιπωρίες, όπως η ασφάλεια στο αεροδρόμιο, αλλά «οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή μαζί τους», λέει η Gunawardena.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ