Health & Fitness

Ρεμδεσιβίρη: Μια ισχυρή αντιιϊκή θεραπεία από τη Gilead Sciences

Το φάρμακο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ορός με ρεμδεσιβίρη
© Unsplash/ Dimitri Karastelev

Η ρεμδεσιβίρη, μια ισχυρή αντιιϊκή θεραπεία, μετά από σειρά μελετών αλλά και RWE (Real World Evidence) συστήνεται ως θεραπεία εκλογής από τις κατευθυντήριες οδηγίες

Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, φόβου, και ανασφάλειας, είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό SARS- CoV-2. Ο κίνδυνος παραμένει, αφού παρά τα μέτρα, τα κρούσματα και οι παραλλαγές της λοίμωξης COVID-19 επιμένουν να στέλνουν συνάνθρωπούς μας στα νοσοκομεία, πολύ συχνά με αβέβαιη την έκβαση της νόσου.

Μπορεί να μην υπάρχει πια το καθημερινό ιατρικό ανακοινωθέν με αριθμούς για νοσούντες, διασωληνωμένους ή απώλειες όσων δεν τα κατάφεραν, αλλά όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν, απλά σε μικρότερη κλίμακα. Τίποτα δεν είναι οριστικό και τελειωμένο με έναν ιό που δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά επανέρχεται με νέες μεταλλάξεις, έστω και πιο ήπιας μορφής. Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης που έγιναν η ρουτίνα μας, αλλά κυρίως οι αντιιϊκές θεραπείες που προέκυψαν από πολυετείς έρευνες είναι τα όπλα μας απέναντι στον νέο κορωνοϊό.

Νέα δεδομένα για τη χρήση ρεμδεσιβίρης κατά της COVID-19

Από την αρχή της πανδημίας, η ρεμδεσιβίρη διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Τα δεδομένα καταδεικνύουν περαιτέρω τον ρόλο της στη μείωση της θνησιμότητας και των ποσοστών επανεισαγωγής στο νοσοκομείο σε ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με καρκίνο και άλλες παθήσεις που συνεπάγονται ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν στο 30ο Συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις (CROI 2023), θετικά ήταν τα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, ενημερώνει η Gilead Sciences. Η Μελέτη Φάσης 3 κατέδειξε ότι η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) ήταν γενικά καλά ανεκτή σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία, ενώ αναδρομική μελέτη έδειξε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε καρκινοπαθείς.

Έτσι η ρεμδεσιβίρη, μια ισχυρή αντιιϊκή θεραπεία, μετά από σειρά μελετών αλλά και RWE (Real World Evidence) συστήνεται ως θεραπεία εκλογής από τις κατευθυντήριες οδηγίες έχοντας εδραιωμένο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου.

Ακόμη, από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 33ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) προκύπτει, ότι σε αναδρομική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 για άτομα που ζουν με καρκίνο. Επιπλέον άλλη, ξεχωριστή ανάλυση κατέδειξε ότι η χρήση της ρεμδεσιβίρης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

Επομένως, συνοψίζοντας τα παραπάνω, η ρεμδεσιβίρη που εφευρέθηκε από τη Gilead, βασιζόμενη σε πάνω από μια δεκαετία αντιιϊκής έρευνας:

· Μείωσε τη θνητότητα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19 σε όλες τις παραλλαγές του ιού και σε όλα τα επίπεδα οξυγόνου

· Μείωσε την θνητότητα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με νόσο COVID-19 σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, σε όλες τις παραλλαγές του ιού

· Μείωσε στατιστικώς σημαντικά την ημέρα 30, την πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη σε όλες τις παραλλαγές του ιού, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Μέχρι τώρα η ρεμδεσιβίρη έχει πάρει έγκριση σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως, ενώ έχει διατεθεί σε σχεδόν 13 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ