- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό
Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης
Αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λόγω των ακραίων πολύ κρύων ή πολύ ζεστών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες -είτε το πολύ κρύο είτε η πολλή ζέστη- αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου, ιδίως σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα και όσους ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, δείχνει μια νέα μελέτη από Νορβηγούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Άγκεβαλ του Πανεπιστημίου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη (ESC Congress 2022), ανέλυσαν στοιχεία από πέντε έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία) και αφορούσαν συνολικά 2,28 εκατομμύρια ενήλικες με μέση ηλικία 50 έως 72 ετών (ανάλογα με την κάθε έρευνα). Η μελέτη εστίασε στη σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο θανάτου.
Διαπιστώθηκε ότι ο πολύ κρύος καιρός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική και γενικότερα καρδιαγγειακή νόσο. Μια μείωση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου (από τους 5 στους -5) αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 22% ειδικότερα από ισχαιμική νόσο σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα. Μια πτώση της θερμοκρασίας κατά 11 βαθμούς (από τους 2 στους -9) αυξάνει κατά 4% τον κίνδυνο διάγνωσης νέας ισχαιμικής νόσου.
Ο Άγκεβαλ δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρύων θερμοκρασιών και των θανάτων είναι πιο έντονες στους άνδρες και στους ανθρώπους που ζουν σε γειτονιές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κρύο και σε νέα ισχαιμική νόσο είναι ισχυρότερες στις γυναίκες και στους ανθρώπους άνω των 65 ετών».
Από την άλλη, μια άνοδος της θερμοκρασίας από τους 15 στους 24 βαθμούς βρέθηκε να σχετίζεται με μια αύξηση κατά 25% στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και κατά 30% από εγκεφαλικό στους ανθρώπους με προϋπάρχον καρδιολογικό πρόβλημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρερμηνεία πίσω από τις αλμυρές πατάτες
Η ίδια χρειάστηκε να αλλάξει τρεις γιατρούς
Κοινό όραμα η υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & η ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία
Βραβείο Platinum για την καλύτερη στρατηγική DEI στον φαρμακευτικό κλάδο
Οι επιπτώσεις της μη οριοθέτησης
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Κανείς δεν ακούει: Η δυσπιστία που βιώνουν οι ασθενείς με Sjögren
Ο ρόλος του στρες και της διαταραχής ύπνου
Η «μαθηματική εξίσωση» της δίαιτας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Η αξιολόγηση βασίστηκε στις απόψεις 65 οργανώσεων ασθενών από 31 χώρες
Πέντε ουσιαστικά και απελευθερωτικά βήματα
Η τάση υπόσχεται ξεκούραση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αϋπνίας στο σπίτι
Ο άγνωστος κυτταρικός μηχανισμός που συμβάλλει στην προώθηση της μακροζωίας
Σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τα συμπτώματά της
Το πώς αντεπεξέρχεται κάθε γυναίκα εξαρτάται από άλλους παράγοντες
Η μοντέρνα ανοσοθεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους κακοηθών όγκων
Μία συζήτηση για τις μυοσκελετικές παθήσεις με τον υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας
Πώς εκδηλώνονται οι καρδιακές παθήσεις στα δύο φύλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.