Health & Fitness

Πώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος

Η επιστημονική εξήγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ilios1

Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μελανώματος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού που προκαλούνται από την κλιματική κρίση θα ενισχύσουν την αύξηση των περιπτώσεων δυνητικά θανατηφόρων καρκίνων του δέρματος, όπως το μελάνωμαΤο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον περασμένο μήνα την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, 40,2C, καθώς οι επιστήμονες του κλίματος τόνισαν ότι ο καύσωνας δεν ήταν εφάπαξ και ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να γίνουν συχνότερες.

Τώρα οι γιατροί προειδοποιούν ότι η αλλαγή του κλίματος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα υγείας εάν οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο και έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

"Ως κλινικός ιατρός που θεραπεύει ασθενείς με μελάνωμα, ανησυχώ σίγουρα ότι μια διαρκής τάση για θερμότερα καλοκαίρια θα οδηγήσει σε περισσότερες περιπτώσεις μελανώματος και περισσότερους θανάτους από μελάνωμα", δήλωσε η Sarah Danson, καθηγήτρια ιατρικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Η Julia Newton-Bishop, κλινικός επιστήμονας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για το μελάνωμα στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε: "Το μελάνωμα προκαλείται ουσιαστικά από τα ηλιακά εγκαύματα και ο καιρός είναι τόσο ακραίος που ανησυχώ ότι τα ηλιακά εγκαύματα θα αυξηθούν και αργότερα θα αυξηθεί και η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος".

Σύμφωνα με στοιχεία από το Cancer Research UK, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του δέρματος μεταξύ των ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπερτριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, ενώ αύξηση καταγράφεται και στις γυναίκες. Πιστεύεται ότι η αύξηση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης έκθεσης στον ήλιο λόγω των οργανωμένων διακοπών, με τη Michelle Mitchell, διευθύνουσα σύμβουλο του Cancer Research UK, να προειδοποιεί ότι το να πάθει κανείς ηλιακό έγκαυμα μόνο μία φορά κάθε δύο χρόνια μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Ο καθηγητής Dann Mitchell, ειδικός στην κλιματική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ του θερμότερου καιρού και της υγείας μπορεί να είναι έμμεση.

"Ένα από τα σαφέστερα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι οι θερμότερες θερμοκρασίες, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο το χρόνο", δήλωσε. "Αυτή η αλλαγή στις θερμοκρασίες μεταβάλλει επίσης τα πρότυπα συμπεριφοράς και οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο τείνουν να βγαίνουν περισσότερο έξω όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και, κυρίως, σε μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυτού του ηλιακού φωτός, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος".

Ο Μίτσελ πρόσθεσε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην υγεία δεν συζητήθηκαν αρκετά.

"Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας συγκεκριμένος καύσωνας προκάλεσε έναν συγκεκριμένο καρκίνο. Αντίθετα, συνδέουμε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου με την ενσωμάτωση πολλών θερμότερων ημερών, με αυτές τις θερμότερες ημέρες να καθίστανται πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο", είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες στον τομέα αυτό.

Ο Karis Betts, ανώτερος διευθυντής πληροφοριών για την υγεία στο Cancer Research UK, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο των πρόσφατων καυσώνων στα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, καθώς ο καρκίνος συνήθως χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί.

Αλλά πρόσθεσε: "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και όχι η θερμότητά του είναι αυτές που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Ο ήλιος μπορεί να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να προκαλεί εγκαύματα από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Οκτωβρίου εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε πρόκειται για καύσωνα είτε όχι".

Η Danson δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς για να μειώσει την έκθεση στον ήλιο και να αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα, όπως το να μένει εντελώς μακριά από τον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., να κάθεται στη σκιά, να καλύπτεται με πουκάμισα και καπέλα και να φοράει και να ξαναβάζει αντηλιακό.

"Οποιοσδήποτε ανησυχεί για μια νέα ή μεταβαλλόμενη ελιά θα πρέπει να ζητήσει αμέσως συμβουλές από τον παθολόγο του, καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική και έχουμε διαθέσιμες θεραπείες", δήλωσε η ίδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ