- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πενταπλάσια η πιθανότητα επαναλοίμωξης Covid-19 για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη.
Οι άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοϊο και μετά κάνουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έχουν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα επαναλοίμωξης, ενώ αν μείνουν ανεμβολίαστοι, ο κίνδυνος είναι πενταπλάσιος να αρρωστήσουν ξανά από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνεν 'Αρμπελ του ιατρικού οργανισμού Clalit Health Services στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 149.032 ανθρώπους, οι οποίοι όλοι είχαν προηγουμένως αναρρώσει από Covid-19, ενώ κανένας δεν είχε εμβολιαστεί.
Στη συνέχεια και έως το τέλος Νοεμβρίου 2021, οι 83.356 (το 56%) εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech και από αυτούς οι 354 αρρώστησαν ξανά από κορονοϊό, ενώ μεταξύ των 65.676 ανεμβολίαστων οι επαναλοιμώξεις ήσαν 2.168. Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε 2,5 επαναλοιμώξεις ανά 100.000 άτομα μεταξύ των εμβολιασμένων κάθε μέρα έναντι 10,2 ανά 100.000 ατόμων ημερησίως μεταξύ των ανεμβολίαστων, συνεπώς η πιθανότητα επαναλοίμωξης για τους ανεμβολίαστους ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη.
Η ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 82% έναντι του κινδύνου επαναλοίμωξης στις ηλικίες 16 έως 64 ετών και 60% στους 65 ετών και άνω. Η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου ίδια είτε κάποιος που είχε αρρωστήσει λόγω Covid-19, στη συνέχεια έκανε μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα μελετών ότι για τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19, στη συνέχεια αρκεί μία μόνο δόση για να μειώσει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.
Η νέα έρευνα επίσης δείχνει ότι η φυσική ανοσία δεν συνιστά πανάκεια, καθώς δεν είναι μόνιμη ούτε επαρκής ιδίως στην εποχή της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν εσφαλμένα ότι επειδή αρρώστησαν στο παρελθόν από κορωνοϊό, έχουν πια αντισώματα αρκετά για να μην χρειάζεται να εμβολιαστούν. Κάτι που δεν ισχύει, αν έχουν περάσει μερικοί μήνες από την αρχική λοίμωξη τους (το ακριβές χρονικό διάστημα μάλλον ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και γενικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Μια και μόνο δόση εμβολίου στην περίπτωση τους θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ανοσιακής προστασίας τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Ναι, το ''δωράκι'' που κρύβει η πρώτη πάνα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ΄όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Πώς η σαρκοπενία οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα
Ανοίγει τον διάλογο για τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Πρωτοποριακές, πολυλειτουργικές πλατφόρμες απεικόνισης
Στη Μαδρίτη, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων
Ταινία μικρού μήκους για τις σπάνιες παθήσεις
Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Ο πρώτος παράγοντας είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι
Οι δεξιότητες που παραμένουν αποκλειστικά ανθρώπινες
Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
5 & 6 Δεκεμβρίου στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., «Δρακοπούλειο» Αμφιθέατρο Ψυχιατρικού Τομέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.